ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΤΟ BOOKSINFO

33

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 33. ΤΡΙΑΚΟΣΤΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ – ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ

Στα τέλη του 16ου αιώνα η αύξηση του αριθμού των μοναχών στο μοναστήρι των Καπουτσίνων στο Παλέρμο έκανε επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί ένας χώρος ταφής μεγάλος και αξιοπρεπής. Ο πρώτος αδελφός ενταφιάστηκε στις κατακόμβες το 1599, ενώ μεταφέρθηκαν εκεί και τα οστά κάποιων άλλων μοναχών που είχαν ταφεί αλλού. Μερικά χρόνια αργότερα, ύστερα από πιέσεις που ασκήθηκαν, επιτράπηκε η ταφή ανώτερων αξιωματούχων, ευεργετών του μοναστηριού και συγγενών τους. Ο γιατρός Σολάφια, από το Παλέρμο, ανέπτυξε μια εκπληκτική μέθοδο ταρίχευσης των νεκρών, τα σώματα των οποίων εξακολουθούν να μοιάζουν ζωντανά μέχρι τις μέρες μας. Ο γιατρός πήρε τα μυστικά της τέχνης του στον τάφο , το μόνο που γνωρίζουμε γι’ αυτή τη μέθοδο ήταν ότι βασίζονταν σε ενέσεις με διάφορες χημικές ουσίες. Ο Σολάφια ήταν αλχημιστής; Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την ταρίχευση των νεκρών ήταν η βύθιση σε αρσενικό ή σε ασβέστη. Οι νεκροί, άντρες, γυναίκες, παιδιά, ντυμένοι με τα ρούχα τους, άλλοι ως σκελετοί και άλλοι λιγότερο ή περισσότερο διατηρημένοι, κρέμονται στους τοίχους προσφέροντας στον επισκέπτη ένα μακάβριο θέατρο με μαριονέτες που κάποτε υπήρξαν ζωντανές. Κάποτε όλοι οι νεκροί υπήρξαν ζωντανοί και όλοι οι ζωντανοί κάποτε θα πεθάνουν, εγκαταλείποντας το φυσικό τους σώμα.

Όταν ο Στέλιος και η Βιολέτα περπάτησαν στους διαδρόμους των στοών με τους νεκρούς δεν υπήρχαν άλλοι επισκέπτες. ΄Αλλωστε τα γκρουπ των τουριστών δεν αρέσκονται σε τέτοια θεάματα. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν για να διασκεδάσουν και να φωτογραφηθούν μπροστά σε διάσημα μνημεία, όχι για να πάθουν κατάθλιψη! Γιατί όμως οι άνθρωποι παθαίνουν κατάθλιψη και απωθούν από τη σκέψη τους το αναπόφευκτο του φυσικού θανάτου; Κι όχι μόνο οι κοινοί θνητοί, αλλά και άνθρωποι που διδάσκουν την ανάσταση των νεκρών και τη Δευτέρα Παρουσία;

Η Βιολέτα διάβασε στο αεροπλάνο τις εφημερίδες που πρόσφερε δωρεάν η αεροπορική εταιρεία στους επιβάτες. ΄Ολες είχαν ανταποκρίσεις από το Μαϊάμι. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος περίμενε να βρεθεί μόσχευμα για να αποφύγει το μοιραίο. Η Βιολέτα, χωρίς να είναι ούτε γιατρός ούτε θεός, θεωρούσε ότι η ασθένεια του μακαριότατου είναι ανίατη, αφού η ίδια είχε χάσει ένα θείο και ένα ξάδελφο από την ίδια μορφή καρκίνου. Σοκαρίσθηκε μάλιστα όταν διάβασε τη δήλωση του μακαριότατου σε τηλεφωνική συνομιλία με γνωστό εκδότη: «σας λέγω ότι κι εγώ είχα τις στιγμές της αδυναμίας μου και είπα στο Θεό…….γιατί σε μένα……..ας πήγαινε κάπου αλλού!» Η Βιολέτα ανατρίχιασε όταν σκέφθηκε ότι ο Χριστόδουλος παρακαλούσε να πεθάνει κάποιος υγιής και νεαρός δότης για να του πάρει το συκώτι για να σώσει προσωρινά το φθαρτό του σώμα και να εξακολουθήσει να το περιφέρει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

- Αυτός ο άνθρωπος έπρεπε να γίνει ηθοποιός ή τηλεπαρουσιαστής. Τι την ήθελε την εκκλησιαστική καριέρα; παρατήρησε εύστοχα ο Στέλιος.

Ο μεγάλος διδάσκαλος που ονομάζεται Θάνατος μας περιμένει και πολύ καλά κάνει, αφού μια ζωή χωρίς αυτόν θα ήταν ανυπόφορη. Ο θάνατος οριοθετεί τη ζωή, της δίνει ένταση και νόημα. Η ζωή είναι σύντομη γι’ αυτό κάθε στιγμή είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη.. Αν η ζωή ήταν αιώνια, θα βαριόμασταν και δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε το τώρα. Και η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει τώρα, την παρούσα στιγμή, επειδή το αύριο μπορεί να μην ξημερώσει ποτέ για μας.

- Υπάρχουν όμως κάποιοι άνθρωποι που πεθαίνουν για ένα ευγενικό συλλογικό σκοπό. Υπάρχουν άνθρωποι που θυσιάζουν την ζωή τους για την πρόοδο της ανθρωπότητας. Ο τριακοστός τρίτος βαθμός μας υπενθυμίζει τους μάρτυρες που θυσίασαν τη ζωή τους για να ζήσουμε εμείς καλύτερα. Το δικαίωμα όλων στη μόρφωση, η ελευθερία έκφρασης, η κρατική μέριμνα για τους ασθενέστερους πολίτες δεν ήταν πάντα αυτονόητες καταστάσεις. Κάποιοι, κάποτε, θυσίασαν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς αυτά τα αγαθά συνέχισε τη διδασκαλία ο Στέλιος. Η Βιολέτα δε μπορούσε παρά να συμφωνήσει.

Κάποτε η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ευνοούσε τους ισχυρούς, η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ήταν προνόμιο των βασιλέων και των φεουδαρχών, ενώ ο απλός λαός ζούσε για να τους υπηρετεί και δούλευε για ένα κομμάτι ψωμί. Ο αφέντης και εργοδότης είχε απόλυτο δικαίωμα πάνω στη ζωή, την αυτοδιάθεση και την τιμή των υφισταμένων του. Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ και οι ανάξιοι εκπρόσωποί της, δεν αντιμετώπισαν τέτοιου είδους προβλήματα. Τα μοναστήρια απέκτησαν μεγάλη περιουσία και οι πνευματικοί ποιμένες εξουσία, εφάμιλλη και πολλές φορές ανώτερη των κοσμικών ηγετών.

-Ένα πράγμα που δεν μπόρεσα να καταλάβω ποτέ είναι ο φανατισμός! Πως οι άνθρωποι φθάνουν στο σημείο να είναι τόσο σίγουροι για τις πεποιθήσεις τους ώστε να σκοτώνουν γι’ αυτές; απόρησε η Βιολέτα

- Μόνο ο άνθρωπος που έχει αμφιβολίες μέσα του, αλλά έχει ανάγκη ν’ ακουμπήσει κάπου, γίνεται φανατικός τόνισε ο Στέλιος. Φανατικός χριστιανός ή μουσουλμάνος γίνεται εκείνος που αμφιβάλλει κατά βάθος για την ορθότητα της πίστης του. Γίνεται φανατικός και επιθετικός όχι τόσο για ν’ αποδείξει κάτι στους άλλους, αλλά πρωτίστως για να αποδείξει στον εαυτό του ότι πιστεύει πραγματικά.

-‘Εχεις δίκιο! Όταν γνωρίζεις, δε γίνεσαι φανατικός. Αποκτάς τη σοφία και την ηρεμία που μόνο η γνώση μπορεί να δώσει στον άνθρωπο.

-Ο φανατισμός έκανε τους ανθρώπους υποχείρια, έτοιμους να σκοτωθούν στις μάχες για τη δόξα βασιλέων και ιερέων. Ο φόβος ενός Θεού – τιμωρού διατήρησε για πολλούς αιώνες τους ανθρώπους στο πνευματικό σκοτάδι, άβουλους και απόλυτα υποταγμένους. Υπάρχει πιο ισχυρός ηγέτης στον κόσμο από τον Πάπα;

Επόμενη στάση του ταξιδιού του Στέλιου και της Βιολέτας, το Βατικανό.

Το Βατικανό είναι το μικρότερο σε έκταση κράτος στον κόσμο. ΄Εχει περίπου χίλιους μόνιμους κατοίκους κληρικούς και λαϊκούς, ενώ απασχολεί άλλους τρεις χιλιάδες τετρακόσιους λαϊκούς σε διάφορες εργασίες. Η υπηκοότητα αποκτάται με τη μόνιμη εγκατάσταση, την ανάληψη αξιώματος ή εργασίας στην πόλη. Ο ναός του Αγίου Πέτρου, κτισμένος σε σχέδια του ονομαστού αρχιτέκτονα Μπραμάντε, δεσπόζει στο Βατικανό. Η πλούσια διακόσμηση, το άφθονο χρυσάφι και ασήμι, τα πολύτιμα πετράδια και τα έργα καλλιτεχνών του βεληνεκούς ενός Μιχαήλ ΄Αγγελου, ενός Μποτιτσέλι, ενός Ραφαήλ και ενός Ντα Βίντσι καθιστούν την καλλιτεχνική και υλική αξία του ναού, ανυπολόγιστη.

Το Βατικανό αποτελεί την Αγία ΄Εδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τα έσοδά της προέρχονται από επενδύσεις και εθελοντικές εισφορές. Η Τράπεζα του Βατικανού - όπως είναι το παρατσούκλι τουInstitutoperleOperediReligioni, (Ινστιτούτο Θρησκευτικών Εργασιών) με τα αρχικάIOR - επίσημος βραχίονας της Αγίας ΄Εδρας, υπολογίζεται ότι έχει περιουσία που ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και ανυπολόγιστα αποθέματα χρυσού στο Φορτ Νοξ των ΗΠΑ. Τα λειτουργικά έξοδα του Βατικανού, η έκδοση εφημερίδας, ο ραδιοφωνικός σταθμός, η παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων, οι διπλωματικές αποστολές και τα ταξίδια του Πάπα στο εξωτερικό δημιουργούν αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από ενενήντα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Είναι άγνωστο πόσο πλούσιοι είναι οι κάτοικοι του Βατικανού. Η εγκληματικότητα ή είναι σχεδόν άγνωστη στο Βατικανό ή συγκαλύπτεται έντεχνα. Η μόνη εγκληματική ενέργεια που δεν μπόρεσε να αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, ήταν η εμπλοκή αξιωματούχων της Τράπεζας του Βατικανού στην πτώχευση της Banco Ambrosiano.

Ο Στέλιος και η Βιολέτα, μετά την επίσκεψη στην Καπέλα Σιξτίνα, απολάμβαναν τον ήλιο, τον εξαιρετικό καπουτσίνο και το θεϊκό τιραμισού σε καφέ της ιταλικής πρωτεύουσας.

-Κάποια τεκτονική στοά δεν ήταν μπλεγμένη σ’ αυτή την υπόθεση; ρώτησε η Βιολέτα.

-Η περιβόητη Propaganda due ή, χάριν συντομίας, P2 ήταν τεκτονική στοά όσον αφορά τους τύπους. Δεν είχε αναγνωριστεί ποτέ επίσημα από τη Μεγάλη Στοά της Ιταλίας. Η συμμετοχή του Βατικανού στη δημιουργία αυτής της Στοάς είναι πλέον γνωστή.

-Μα η καθολική εκκλησία όπως και οι άλλες επίσημες εκκλησίες είναι κατά του τεκτονισμού, απόρησε η Βιολέτα.

-Φυσικά, αφού ο τεκτονισμός πολεμάει κάθε θρησκευτικό και πολιτικό φανατισμό. Όμως πολλοί βασιλείς και ιερείς προσχώρησαν σε τεκτονικές στοές ανά τους αιώνες.

-Για ποιο λόγο;

-Για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον για να υπονομεύσουν το θεσμό εκ των έσω, δεύτερον για να τον εκμεταλλευτούν όπως στην περίπτωση της Ρ2 και τρίτον γιατί κάποιοι φωτισμένοι αξιωματούχοι και ιερείς πίστεψαν και ασπάσθηκαν πραγματικά τις διδασκαλίες του τεκτονισμού.

-Υπήρξαν πραγματικά τόσο φωτισμένα μυαλά;

-Μεταξύ άλλων ο Φρειδερίκος Β’ της Πρωσσίας, ο Μέγας Ναπολέων, ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον, ο Θήοντορ Ρούζβελτ και ο Γκαριμπάλντι. Πολλοί από τους πρωτεργάτες της ελληνικής επανάστασης του 1821 εναντίον των Τούρκων υπήρξαν τέκτονες. Επίσης αρκετοί ελληνορθόδοξοι πατριάρχες προσχώρησαν στις τεκτονικές στοές. ΄Οποιος ενδιαφέρεται είναι εύκολο να πληροφορηθεί τα ονόματά τους. Κυκλοφορούν πολλά βιβλία.

-Όμως και ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς και κάποιοι από τους πρωτεργάτες της επανάστασης της 21ης Απριλίου 1967 δεν υπήρξαν τέκτονες;

-Πράγματι, δεν είπε κανείς ότι στις τάξεις του τεκτονισμού δεν στρατολογήθηκαν ποτέ άνθρωποι που έκαναν κατάχρηση εξουσίας. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Πινοσέτ που ανέτρεψε το νόμιμο πρόεδρο της Χιλής Σαλβαντόρ Αλιέντε. ΄Ηταν και οι δύο τέκτονες.

-Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Πινοσέτ και ο Αλιέντε ήταν οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το άσπρο και το μαύρο!

- Δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο, Βιολέτα. ΄Ολοι και όλα παίζουν στις άπειρες αποχρώσεις του γκρίζου.

-Και τι έγινε μ’ αυτή τη στοά την Ρ2;

-Η Ρ2 ιδρύθηκε στην πόλη που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή τη δεκαετία του ’70. Το Βατικανό επιθυμούσε να στηρίξει τις αντικομουνιστικές του δραστηριότητες μέσα από αυτήν. Το 1978 εκλέχθηκε πάπας ο Ιωάννης Παύλος Α’ ο οποίος δε μακροημέρευσε στον παπικό θρόνο. Πέθανε τριάντα τρεις μέρες μετά την εκλογή του.

-Από φυσικό θάνατο;

-Λέγεται ότι πλήρωσε με τη ζωή του, την τιμιότητά του. Βλέπεις εξεδήλωσε ανοιχτά την πρόθεση να ξεκαθαρίσει τις συναλλαγές των προκατόχων του με την ιταλική και αμερικάνικη μαφία, τους πολιτικά διαπλεκόμενους μασόνους της Ρ2 και τη CIA.

-Τελικά τι ήταν αυτή η Ρ2;

-Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Και η αρχή όλων σχεδόν των σκοτεινών υποθέσεων, ανάγεται στο χρήμα Στο πολύ χρήμα! Το 1965, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει το μετοχικό κεφάλαιο του Βατικανού, έτσι το «κράτος του Θεού» αποφάσισε να στραφεί σε άλλες χώρες για επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Το 1971 επικεφαλής της Banco Vaticano, αναλαμβάνει ο αμερικανός επίσκοπος και αργότερα αρχιεπίσκοπος Πωλ Μαρσίνκους. Συνεργάζεται στενά με τον αρχιμαφιόζο Μικέλε Σιντόνα και μεγαλουργούν. Μετατρέπουν την Τράπεζα του Βατικανού σε παγκόσμια οικονομική αυτοκρατορία.

- Εντυπωσιακό!

-Οι φήμες βέβαια για εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες όπως το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών οργιάζουν. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Α’, μόλις καταλαμβάνει τον παπικό θρόνο, εξουσιοδοτεί τον καρδινάλιο Βιγιό να ερευνήσει το θέμα. Η έρευνα δεν πρόλαβε ν’ αρχίσει όταν ο νεοεκλεγείς πάπας πεθαίνει ξαφνικά από καρδιακή προσβολή.

-Τι έδειξε η νεκροψία;

-Μην είσαι αφελής! Νεκροψία δεν έγινε ποτέ, ο Πολωνός Κάρολος Βοϊτίλα ή Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο νέος Ποντίφικας και σοφά πράττοντας, τηρεί σιγή ιχθύος για την IOR. Η IOR σε αντάλλαγμα χρηματοδοτεί την «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα αρχίζοντας μια διαδικασία που καταλήγει εννέα χρόνια αργότερα στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

-Τώρα θυμήθηκα! Γι’ αυτό ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ δήλωσε ότι η πτώση του κομουνισμού δε θα είχε γίνει πραγματικότητα αν δεν υπήρχε ο Ιωάννης Παύλος Β’;

- ΄Εχεις εξαιρετική μνήμη! Στην στοά Ρ2 μέγας διδάσκαλος ήταν ο Λίτσιο Τζέλι, πρώην μελανοχίτωνας και υπολοχαγός των SS, διπλός πράκτορας στον Ψυχρό πόλεμο και έμπορος όπλων. Σχεδόν χίλιες ισχυρές προσωπικότητες της Ιταλίας ήταν μέλη στην παράνομη αυτή στοά. Τρεις υπουργοί, είκοσι τρεις βουλευτές, δέκα νομάρχες σαράντα εφτά διευθυντές τραπεζών, εκατοντάδες αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και δε συμμαζεύεται.

- Κι ο Μπερλουσκόνι δεν ήταν μέλος αυτής της στοάς;

-Βεβαίως! Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή; Οι σχέσεις της Ρ2 με τον Σιντόνα, τον αρχιεπίσκοπο Μαρσίνκους και τον καρδινάλιο Πάολο Μπερτόλι αποτελούν πλέον ιστορικά γεγονότα. Ο Τζέλι προωθεί τον «αδελφό» Ρομπέρτο Κάλβι στην ηγεσία της Banco Ambrosiano της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ιταλίας που κατηγορείται και για ξέπλυμα μαφιόζικου χρήματος. Από το 1974 με την παγκόσμια ύφεση η οικονομική αυτοκρατορία του αρχιμαφιόζου Σιντόνα καταρρέει και τα διακόσια πενήντα εκατομμύρια δολάρια της IOR κάνουν φτερά. Ο Κάλβι αρνείται να καλύψει τον Σιντόνα ο οποίος εγκαταλείπει την Ιταλία και το 1976 καταδικάζεται ερήμην για είκοσι τρία οικονομικά αδικήματα. Τελικά συνελήφθη και πέθανε στη φυλακή το 1986.

-Τουλάχιστον αυτός πέθανε από φυσικό θάνατο!

-Αν νομίζεις ότι το υδροκυάνιο στον καφέ θεωρείται φυσικός θάνατος!

-Να υποθέσω ότι ο δολοφόνος του, δε βρέθηκε ποτέ;

-Σωστά υποθέτεις! Και ο Ρομπέρτο Κάλβι όμως έχει ανάλογο τέλος, πιο κινηματογραφικό όμως θα λέγαμε. Όταν το 1981, ο ιταλικός Τύπος αρχίζει να αποκαλύπτει τις δραστηριότητες της Ρ2 η Banco Ambrosiano ανακαλύπτει μια μαύρη τρύπα 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η IOR αναγκάζεται να εγγυηθεί χρέη 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού παραδέχεται την εμπλοκή της στην υπόθεση. Ο Κάλβι φεύγει από την Ιταλία κρατώντας βαλίτσες γεμάτες εκατομμύρια δολάρια. Ένα μέλος του ΔΣ της Banco Ambrosiano δολοφονείται στο δρόμο, ο Κάλβι τρομοκρατημένος δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος ο Πάπας εμπλέκεται στην υπόθεση, ενώ η γραμματέας του Γκρατσιέλα Κορόσερ πηδάει από τον πέμπτο όροφο.

- Αυτή τουλάχιστον πήδηξε οικιοθελώς; Ο Στέλιος κοιτάζει επιτιμητικά τη Βιολέτα. Τι αφελείς ερωτήσεις κάνω ώρες – ώρες, ε;

- Ο Κάλβι βρέθηκε κρεμασμένος από τη γέφυρα Blackfriars (Μαύροι καλόγεροι) του Λονδίνου στις 13 Ιουνίου 1982. Οι τσέπες του ήταν γεμάτες τούβλα και αρκετές χιλιάδες δολάρια.

- Άλλος ένας φυσικός θάνατος να υποθέσω!

-Η βρετανική αστυνομία μίλησε για αυτοκτονία λόγω τύψεων. Χρειάσθηκε η εκταφή του πτώματος του Κάλβι το 1998 για να αποδειχθεί ότι επρόκειτο για μια τελετουργική δολοφονία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τη δολοφονία του Κάλβι είχε διατάξει η σικελική μαφία και η Ρ2. Ο αρχηγός και ταμίας της Κόζα Νόστρα Τζιουζέπε Κάλο μαζί με άλλους τέσσερις κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του «τραπεζίτη του Θεού» όπως αποκαλείται ο Κάλβι. Οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών στις 5 Ιουνίου 2007 ύστερα από μια μαραθώνια δίκη που κράτησε είκοσι μήνες. Ο 88χρονος πρώην μεγάλος διδάσκαλος της Ρ2 Λίτσιο Τζέλι ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά και ο Τζιουζέπε Κάλο, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για βομβιστική επίθεση, φωτογράφισαν το Βατικανό ως υπεύθυνο της τελετουργικής αυτής δολοφονίας.

-Θα βρεθούν ποτέ οι δολοφόνοι του Κάλβι;

-Δε νομίζω. Όμως η αξιοπιστία του Βατικανού έχει κλονιστεί σοβαρά. Εκατομμύρια σκεπτόμενοι πιστοί αμφιβάλλουν, αφού στην ουσία, οι δικηγόροι του Κάλο απέδειξαν ότι η Καθολική Εκκλησία είχε το μεγαλύτερο κίνητρο για τη δολοφονία του τραπεζίτη. Οι συγγενείς του Κάλβι κατέθεσαν ότι ο μακαρίτης δε φοβόταν τη μαφία ή τη Ρ2, αλλά το ίδιο το Βατικανό.

-Απίστευτο!

-Κι όμως αληθινό, συμπλήρωσε ο Στέλιος.

Η Βιολέτα ένοιωσε τη Ρώμη να σκοτεινιάζει κι ας έλαμπε ο Αυγουστιάτικος ήλιος. Πόσα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας κι εμείς απασχολημένοι στο μικρόκοσμό μας δεν παίρνουμε χαμπάρι! Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται τελικά. Ευτυχώς ο επόμενος σταθμός του ταξιδιού ήταν η Βενετία. Η Βιολέτα την είχε επισκεφθεί μαζί με το Θανάση πριν από πολλά χρόνια και ανυπομονούσε να ξαναπάει. Η Βενετία στα μάτια της φάνταζε η ομορφότερη πόλη του κόσμου. Μια πόλη βγαλμένη από τα παραμύθια.

Το 64ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας που άρχισε στις 29 Αυγούστου 2007 - η γνωστή Μόστρα - βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη όταν έφθασαν στο νησάκι Λίντο ο Στέλιος και η Βιολέτα. Ο Στέλιος επρόκειτο να συναντήσει ένα νέο και πολλά υποσχόμενο συγγραφέα, που είχε γράψει το σενάριο σε μια ταινία που συμμετείχε στο παράλληλο και ανεξάρτητο πρόγραμμα του Φεστιβάλ GIORNATE DEGLI AUTORI. Ο Στέλιος ενδιαφερόταν να πάρει τα δικαιώματα των βιβλίων του συγγραφέα - που διακρίνονταν για τις μυστικιστικές του τάσεις - για να τα μεταφράσει και να τα εκδώσει στην Ελλάδα.

-Θα έχεις πολύ δουλειά, αν κλείσω τη συμφωνία, τόνισε ο Στέλιος στη Βιολέτα.

-Κάτσε να μεταφράσω πρώτα το ογκώδες βιβλίο για τον τεκτονισμό, απάντησε εκείνη.

Το Φεστιβάλ της Βενετίας ζούσε στο ρυθμό των επισκέψεων των σταρ του Χόλυγουντ οι οποίοι έκαναν πασαρέλα στο κόκκινο χαλί για να προωθήσουν τις καινούργιες τους ταινίες. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η άφιξη του ζεύγους Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί που ήρθε για την προβολή της τελευταίας ταινίας του Πιτ “THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD”. Λίγες μέρες αργότερα ο Μπραντ Πιτ θα κέρδιζε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, ένα βραβείο που ούτε ο ίδιος δεν περίμενε, γι’ αυτό δεν παρευρέθηκε στην απονομή, αφού είχε ήδη αναχωρήσει για το φεστιβάλ του Τορόντο. Ο Μπραντ Πιτ άρεσε πολύ στη Βιολέτα η οποία αποφάσισε να πληρώσει τα 28 ευρώ του εισιτηρίου για την προβολή της ταινίας στις εννιά και μισή το βράδυ στη Sala Grande στις 2 Σεπτεμβρίου 2007. Την ίδια ώρα ο Στέλιος παρέθετε γεύμα εργασίας στον συγγραφέα στο κοντινό εστιατόριο QUATTRO FONTANE. Το γεύμα πήγε πολύ καλά και ο Στέλιος αισιοδοξούσε για τη θετική έκβαση της επικείμενης συνεργασίας.

-Πώς ήταν η ταινία; ρώτησε ο Στέλιος τη Βιολέτα στο απόμερο μπαράκι της περιοχής Cannaregio όπου κατέφυγαν μετά τη μία τα μεσάνυχτα, αφού πήραν το βαπορέτο από το Λίντο. Το Cannaregio, παλιό εβραϊκό γκέτο, δεν προσέλκυε πολλούς τουρίστες και μπορούσαν να ηρεμήσουν πίνοντας prosecco.

-Ενδιαφέρουσα, είχε λίγο αργό ρυθμό………….

-Ο Μπραντ Πιτ κούκλος; την πείραξε ο Στέλιος.

-Είχε γένια!

-Και δε φαινόταν το λαμπερό του πρόσωπο!

-Στέλιο, ζηλεύεις; Δεν το πιστεύω!

-Δε μ’ αρέσει το κορίτσι μου να φαντασιώνεται άλλους άντρες!

Πολύ της άρεσε αυτό το «κορίτσι μου». Την έκανε να νοιώθει νέα, στο ξεκίνημα της ζωής της.

-Δε φαντασιώνεται άλλους άντρες! Απλώς της αρέσει ο Μπραντ Πιτ. Εσένα δε σ’ αρέσει καμιά ηθοποιός;

-Βεβαίως! Μ’ αρέσει η Σάρον Στόουν, η Μισέλ Φάιφερ, η Μεγκ Ράιαν, η Ναόμι Γουότς, η Νικόλ Κίντμαν, η Σαρλίζ Θερόν, η Κάμερον Ντίαζ, η Τζένιφερ ΄Ανιστον, η Γκουίνεθ Πάλτρου, η Σάρα – Τζέσικα Πάρκερ, η…….

-Σταμάτα επιτέλους, νευρίασε η Βιολέτα. Είναι πολλές και …..ξανθές. Καμιά μελαχρινή δε σου αρέσει;

-Μία και μοναδική!

-Μπα! Και ποια είναι αυτή παρακαλώ;

-Εσύ!

Η Βιολέτα φρόντισε να ανταμείψει το Στέλιο για τη σωστή του απάντηση με μια θερμή ερωτική βραδιά που ακολούθησε στο ξενοδοχείο Santa Chiara.

Ο Στέλιος και η Βιολέτα σηκώθηκαν αργά το επόμενο πρωί. Δεν πρόλαβαν το πρωινό του ξενοδοχείου. ΄Ετσι ήπιαν καπουτσίνο και έφαγαν κρουασάν σ’ ένα καφέ κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Santa Lucia. Η μέρα ήταν ελεύθερη. Η τελευταία τους μέρα στην πόλη των δόγηδων. Αύριο θα έπαιρναν το αεροπλάνο για την Αθήνα. Αποφάσισαν να κάνουν βόλτες με το βαπορέτο και να κάνουν στάση στο νησάκι του San Giorgio για να επισκεφθούν τη βασιλική San Giorgio Maggiore και να θαυμάσουν τους πίνακες. ΄Ενας από αυτούς παριστάνει το Μυστικό Δείπνο χωρίς να παραλείπει να απεικονίσει τα παρασκήνια με τους υπηρέτες να ετοιμάζουν και να φέρνουν τα φαγητά. Ε, βέβαια τα φαγητά δεν ήρθαν μόνα τους στο τραπέζι του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του! Κάποιοι τα ετοίμασαν! Η Βιολέτα ξεχώρισε επίσης τους πίνακες «Η Γέννηση» του Μπασάνο, η «Σταύρωση» του Μικελόζο και η «Αποκαθήλωση» του Τιντορέτο.

-Ξεχώρισες τρεις σημαντικές φάσεις από την πορεία του Ιησού στον κόσμο, παρατήρησε ο Στέλιος.

-Μου άρεσαν τα χρώματα και το φως! Παρατήρησα ότι η γέννηση είναι πιο σκοτεινή από τη σταύρωση. Βέβαια, οι πίνακες ανήκουν σε διαφορετικούς καλλιτέχνες, οπότε το γεγονός μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο.

-Η γέννηση είναι πάντα πιο σκοτεινή από το θάνατο κι ας γιορτάζεται με χαρά από τους συγγενείς του βρέφους. Η πορεία του ανθρώπου είναι δύσβατη. Η ζωή στη γη είναι μια σκληρή περίοδος μαθητείας λένε οι σοφοί. Η γέννηση σηματοδοτεί την αρχή της εκπλήρωσης του κάρμα αυτής της ζωής.

-Και το κάρμα που έχουμε να εκπληρώσουμε είναι συνήθως βαρύ, έτσι δεν είναι; Πρέπει να ξεπλύνουμε τις αμαρτίες των προηγούμενων υπάρξεών μας. Η Βιολέτα προσπαθούσε ν’ αφομοιώσει καινούργιες γνώσεις που της είχε διδάξει ο άγνωστος συγγραφέας του βιβλίου που ανέλαβε να μεταφράσει.

- Κάρμα είναι εκείνος η ηθικός πυρήνας κάθε όντος που επιβιώνει του θανάτου και συνεχίζει τη μετοικεσία ή μετενσάρκωση μας λέει ο Βουδισμός, αλλά και πολλές άλλες θρησκείες του πρώιμου Χριστιανισμού συμπεριλαμβανομένου. Είναι ο περιβόητος νόμος της ανταπόδοσης ή της αιτίας και του αποτελέσματος. Μετά το θάνατο κάθε προσωπικότητας δε απομένουν παρά μόνον οι αιτίες που την προκάλεσαν. Αυτές οι αιτίες είναι αθάνατες, δηλαδή δε μπορούν να εξαφανισθούν στο Σύμπαν, παρά μόνο όταν αντικατασταθούν από τα νόμιμα αποτελέσματά τους και σβηστούν από αυτά.

- Και για να σβηστούν θα πρέπει το άτομο να ενσαρκωθεί ξανά σ’ ένα σώμα και με τις σωστές ενέργειες να εναρμονίσει τις αιτίες και τα αποτελέσματα. Πως μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μετενσάρκωση;

-Δε μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Κάθε εμπειρία και κάθε πεποίθηση είναι αυστηρά προσωπική και μη μεταβιβάσιμη. Μέσω της πίστης στη μετενσάρκωση όμως μπορούμε να αποκτήσουμε συνείδηση των πιο αφηρημένων διαστάσεων του σύμπαντος.

-Ο πολεμιστής που αναρωτιέται είναι ήδη νεκρός μουρμούρισε η Βιολέτα.

-Τι είπες;

-Θυμήθηκα μια φράση από τον ηθικό κώδικα των Γιαπωνέζων πολεμιστών, Χαγκακούρε λέγεται. Ένα βιβλίο που είχα μεταφράσει παλιά. Είναι μια φιλοσοφία της δράσης, ο πολεμιστής δεν διερωτάται, προχωράει μπροστά, πολεμάει μέχρι τέλους κυρίως ενάντια στον εαυτό του, εκτελεί το καθήκον του.

-Είδες λοιπόν πως συναντιούνται φιλοσοφίες φαινομενικά διαφορετικές;

Το βαπορέτο νούμερο 41 έφθασε στο νησάκι όπου βρισκόταν το νεκροταφείο της Βενετίας. Λίγοι επιβάτες κατέβηκαν. Οι περισσότεροι συνέχισαν για το νησί Μουράνο, που απείχε μια στάση από το νεκροταφείο. Η Βιολέτα είχε επισκεφθεί το Μουράνο και το Μπουράνο στο πρώτο ταξίδι της στη Βενετία και θεωρούσε ότι είχε τελειώσει με τα τουριστικά μέρη. Η Βιολέτα παρατήρησε ότι οι περισσότεροι Βενετσιάνοι που ήταν θαμμένοι εκεί πέθαναν σε μεγάλη ηλικία.

Ο Στέλιος και η Βιολέτα έφθασαν στον ελληνικό τμήμα του νεκροταφείου. Οικογένειες Τζέτζου, Γιαννιώτη, το εντυπωσιακό μαυσωλείο της οικογένειας Μεσσήνη από τη Λευκάδα. Στον τάφο της οικογένειας Μπαλαμπάνη η Βιολέτα παρατήρησε ότι η ΄Ολγα Μπαλαμπάνη γεννήθηκε στις 17-4-1888 και πέθανε στις 2-6-1989, ενώ ο Ιωάννης Μπαλαμπάνης γεννήθηκε στις 6-3-1892 και πέθανε στις 20-2-1893. Μα ούτε χρόνο δε συμπλήρωναν τα παιδιά αυτής της οικογένειας; Τι είδους κάρμα εκπλήρωναν όσοι ζούσαν μόνο μερικούς μήνες;

- Μπορεί να ήρθαν στη ζωή για να δώσουν ένα μάθημα στους γονείς οι οποίοι έζησαν πολύ περισσότερο και έπρεπε να εκπληρώσουν κι αυτοί το δικό τους κάρμα, παρατήρησε ο Στέλιος.

-Θεούλη μου, ας μην έχω να εκπληρώσω κανένα παρόμοιο κάρμα παρακάλεσε φωναχτά η Βιολέτα. Δε θα μπορέσω να ζήσω χωρίς το Μάρκο!

-«Αν θέλεις να μάθεις ποια ήταν η προηγούμενη ζωή σου, εξέτασε την τωρινή κι αν θέλεις να μάθεις ποια θα είναι η μελλοντική σου ζωή εξέτασε τις τωρινές πράξεις σου» λένε οι σοφοί της Ανατολής.

Η τωρινή ζωή της Βιολέτας είχε στιγματισθεί από την παρουσία -φυσική κατ’ αρχήν και υπό μορφή νοητικής και συναισθηματικής προσκόλλησης στη συνέχεια- ενός άντρα, του Θανάση. Η απόφασή της να γίνει μητέρα ρισκάροντας να χάσει το αντικείμενο της αφοσίωσής της, έδειχνε μια γυναίκα που αγαπούσε την οικογένεια. Μια γυναίκα που στην επόμενη ζωή θα προσπαθούσε να συνδυάσει μια ολοκληρωμένη οικογένεια αποτελούμενη από ένα σύντροφο και περισσότερα του ενός παιδιά.

-Γιατί στην επόμενη ζωή; Θεωρείς ότι είναι αργά για να καταφέρεις το στόχο σου σ’ αυτή τη ζωή; ρώτησε ο Στέλιος.

Η Βιολέτα, πράγματι, θεωρούσε ότι στα σαράντα πέντε της χρόνια ήταν αργά για τέτοιου είδους σχέδια.

Η επιστροφή του Στέλιου και της Βιολέτας στην Αθήνα συνοδεύτηκε από την αναπόφευκτη ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων τους στην καθημερινή ρουτίνα. Οι γονείς της Βιολέτας, όπως κάθε χρόνο, συνόδεψαν το Μάρκο στο σπίτι της μητέρας του, αφού τα μαθήματα άρχιζαν στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο Μάρκος θα πήγαινε στην πρώτη Γυμνασίου. Η αρχή του σχολικού έτους συνοδεύτηκε από δύο ημέρες αργίας, αφού στις 16 Σεπτεμβρίου έγιναν οι βουλευτικές εκλογές. Η οριακή νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, η άνοδος των κομμάτων της Αριστεράς και η είσοδος του ακροδεξιού ΛΑΟΣ στη Βουλή ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι εκλογές διεξήχθησαν πάνω στις στάχτες εβδομήντα ανθρώπων και του 2% των δασών της χώρας που κάηκαν στις χειρότερες πυρκαγιές που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα.

Ο Στέλιος και η Βιολέτα έτρωγαν μαζί κάποια μεσημέρια και βρισκόντουσαν κάθε Σάββατο, που η Φαίη είχε αναλάβει γι’ αυτό το λόγο τη φύλαξη του Μάρκου. Ο δεσμός της με το Θανάση κυλούσε ομαλά και η Φαίη, για πρώτη φορά, ένοιωθε ότι είχε βρει τον άντρα της ζωής της. Η Βιολέτα παραλάμβανε η ίδια το γιό της στις τρεις και μισή το μεσημέρι από το σχολικό της ελληνογαλλικής σχολής Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος». Τρία απογεύματα την εβδομάδα του δίδασκε Αγγλικά, ενώ τον βοηθούσε και στα Γαλλικά.

Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να προβεί σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, αφού κάποιοι θεώρησαν υπεύθυνο της ήττας του κόμματος για δεύτερη συνεχή φορά το Γιώργο Παπανδρέου. Συνυποψήφιοι του Παπανδρέου στη διεκδίκηση της προεδρίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Αν και βρέθηκε συμβατό μόσχευμα που ανήκε σ’ έναν 25χρονο που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, η μεταμόσχευση ήπατος στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στο νοσοκομείο «Τζάκσον Μεμόριαλ» του Μαϊάμι δεν κατέστη δυνατή, αφού ο γιατρός Αντρέας Τζάκης διαπίστωσε μεταστάσεις στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Το ήπαρ που προορίζονταν για το μακαριότατο δόθηκε τελικά στον 63χρονο πιανίστα και τραγουδιστή όπερας Γιάκοβ Κίρσχον. Μόλις η είδηση έγινε γνωστή στην Ελλάδα, κάποιοι σεβάσμιοι αρχιερείς με πρωτεργάτη το μητροπολίτη Ζακύνθου, άρχισαν ήδη τα σενάρια διαδοχής. Το έθαψαν ζωντανό το Χριστόδουλο, με άλλα λόγια Ο αρχιεπίσκοπος επέστρεψε στην Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου.

Στις 28 Οκτωβρίου έγιναν οι καθιερωμένες παρελάσεις σε όλη τη χώρα για την επέτειο του «ΟΧΙ». Παρέλασε και ο Μάρκος, από συνήθεια. Για το χαβαλέ του όλου θέματος και επειδή μετά θα πήγαιναν στα Goodies. Τι και ποιούς εξυπηρετούν τελικά αυτές οι δημόσιες παράτες; Η Βιολέτα πάντα έβρισκε περίεργο το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που γιόρταζε την αρχή της εμπλοκής της στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κι όχι το τέλος αυτού του πολέμου, που αιματοκύλησε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Πρέπει να γιορτάζει κανείς τον πόλεμο, έστω κι αν βρίσκεται στην πλευρά των νικητών; Πρέπει να γιορτάζει κανείς όταν εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, βασανίσθηκαν, ακρωτηριάσθηκαν, βιάσθηκαν; Μήπως η ανάμνηση κάθε πολέμου πρέπει να είναι αφορμή για ενδοσκόπηση και περισυλλογή; Μήπως το μόνο που πρέπει να σκέφτονται οι άνθρωποι είναι πως θα καταργηθεί από όλες τις γλώσσες η λέξη «πόλεμος»;

Το βράδυ της Κυριακής 11 Νοεμβρίου η Βιολέτα είχε ολοκληρώσει τη μετάφραση τριακοσίων σελίδων από τις οχτακόσιες περίπου του βιβλίου για τον τεκτονισμό. Την ώρα που στην τηλεόραση ανακοινώνονταν το όνομα του νικητή των εκλογών Γεώργιου Παπανδρέου, ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ , η Βιολέτα έχασε τις αισθήσεις της. Ο Μάρκος παράτησε το διάβασμα της Φυσικής και έτρεξε τρομαγμένος κοντά στη μητέρα του. Δεν ήξερε τι να κάνει. Θυμήθηκε ότι η Βιολέτα του είχε πει, ότι σε περίπτωση που της συνέβαινε κάτι, να ειδοποιήσει αμέσως τη Φαίη. Είχε γράψει και τοιχοκολλήσει τους αριθμούς τόσο του σταθερού όσο και του κινητού τηλεφώνου της νονάς του στην πόρτα του δωματίου του. Ο Μάρκος προτίμησε να πάρει στο κινητό.

-Νονά, η μαμά λιποθύμησε! Δεν ξέρω τι να κάνω! ΄Ελα γρήγορα!

Η Φαίη συμβούλεψε το Μάρκο να χαστουκίσει τη μητέρα του κι αν δε συνέλθει να της ρίξει νερό. Ο Μάρκος δεν πρόλαβε να κάνει τίποτα από όλα αυτά, αφού η Βιολέτα συνήλθε.

-Νονά, συνήλθε…..

-Δώσε της το τηλέφωνο, να της μιλήσω, ούρλιαξε η Φαίη.

Η Βιολέτα πήρε ζαλισμένη το ακουστικό.

-Είσαι καλά; Τι έπαθες;

-Δεν ξέρω, ξαφνικά…..λιποθύμησα…….

-Το έχεις ξαναπάθει;

-Ναι, προχθές!

-΄Ερχομαι αμέσως. Θα σε πάω στο νοσοκομείο.

Η Φαίη έκλεισε το τηλέφωνο χωρίς ν’ ακούσει τις διαμαρτυρίες της Βιολέτας.

Ο γιατρός στα εφημερεύοντα έστειλε τη Βιολέτα για εξετάσεις αίματος. Τα αποτελέσματα θα έβγαιναν την άλλη μέρα το πρωί. Η Φαίη συνόδεψε τη φίλη της και το βαφτισιμιό της στο σπίτι και ανέλαβε εκείνη που είχε αυτοκίνητο να περάσει να πάρει τις εξετάσεις το επόμενο πρωί.

Η Φαίη δεν πίστευε στα μάτια της όταν είδε τα αποτελέσματα. Η Βιολέτα καθόταν στον υπολογιστή και συνέχιζε τη μετάφραση όταν χτύπησε το τηλέφωνο.

-΄Ελα Φαίη, τι γίνεται….θα ζήσω;

- Θα ζήσεις! Και οι δύο θα ζήσετε!

- Και οι δύο; Ποιοι δύο;

-Εσύ και το μωρό. Είσαι έγκυος!

Η Βιολέτα έμεινε με το στόμα ανοιχτό.

-Δεν πιστεύω να λιποθύμησες πάλι! (παύση) Αν και στην κατάσταση που βρίσκεσαι είναι φυσιολογικό!

-Φαίη, τι είπες;

-Περιμένεις παιδί, χριστιανή μου!

Η Βιολέτα πάγωσε. ΄Ηταν το τελευταίο πράγμα που περίμενε ν’ ακούσει.

-Μα……. πώς έγινε;

-Ισχυρίζεσαι ότι δεν ξέρεις πως γίνονται τα παιδιά;

-Θέλω να πω…..στην ηλικία μου……..

-Τι έχει η ηλικία μας;

-Η γονιμότητά μας μειώνεται πολύ. ΄Ετσι λένε οι γιατροί.

-Μειώνεται, δεν εξαφανίζεται!

-Ω Θεέ μου! Τι θα κάνω τώρα;

-Αγόρι ή κορίτσι υποθέτω!

-΄Ασε τ’ αστεία, Φαίη. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Η Βιολέτα έπρεπε να ενημερώσει το Στέλιο. Φοβόταν την αντίδρασή του. Εκείνος μπορεί να νόμιζε ότι χρησιμοποιούσε αντισυλληπτικά χάπια. Εκείνη όμως δεν είχε σεξουαλικές σχέσεις εδώ και δώδεκα χρόνια. Κι αν της έλεγε να ρίξει το παιδί; Αποκλείεται. Η Βιολέτα ήταν κατά των εκτρώσεων. Το θεωρούσε έγκλημα. Μήπως δεν έπρεπε να του μιλήσει; Μήπως έπρεπε να εξαφανισθεί και να αναλάβει μόνη της την ευθύνη ενός δεύτερου παιδιού; Συνηθισμένη ήταν άλλωστε.

-Μη λες βλακείες τη διέκοψε η Φαίη. Σου είπε ποτέ ο Στέλιος ότι δε θέλει οικογένεια;

Η αλήθεια είναι ότι ο Στέλιος δεν της είπε ποτέ αν ήθελε ή όχι οικογένεια.

- Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να μάθεις την αντίδρασή του. Να τον ενημερώσεις για την εγκυμοσύνη σου! επέμενε η Φαίη. Είστε ώριμοι άνθρωποι, θα το αντιμετωπίσετε.

Η Βιολέτα απέφευγε να συναντήσει το Στέλιο για δέκα μέρες χρησιμοποιώντας ότι είδους πειστική δικαιολογία μπορούσε να εφεύρει. Δεν κοιμόταν τις νύχτες. ΄Εφτιαχνε χιλιάδες σενάρια. Ένα πρωί, ο Στέλιος χτύπησε την πόρτα του σπιτιού της. Ο Μάρκος έλλειπε στο σχολείο. Η Βιολέτα ξαφνιάστηκε.

-Τι κάνεις εσύ εδώ;

-Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ. Μπορώ να μάθω γιατί με αποφεύγεις;

-Εγώ; Δε σε αποφεύγω!

-Βιολέτα, αν θέλεις να διακόψουμε δεν έχεις παρά να μου το πεις. Δε θα μ’ αρέσει, αλλά σαν ώριμος άνθρωπος οφείλω να το δεχτώ. Ούτε θα σου ζητήσω εξηγήσεις. Αλλά αυτό το κρυφτούλι μ’ ενοχλεί.

Η ένταση και η αυπνία των τελευταίων ημερών έκανε τη Βιολέτα να ξεσπάσει σε λυγμούς. Ο Στέλιος την πήρε στην αγκαλιά του.

-Μωρό μου, τι συμβαίνει;

-Δεν είμαι εγώ το μωρό σου! Το μωρό σου είναι στην κοιλιά μου!

Η χαρά του Στέλιου ξεπέρασε κάθε κρυφή προσδοκία της Βιολέτας. Ο Στέλιος την αγαπούσε πραγματικά και ήθελε ένα παιδί. Στα πενήντα ένα του χρόνια ήταν ώρα να το αποκτήσει.

Η Βιολέτα δεν είχε φαντασθεί ποτέ μέχρι τώρα, ότι θα τηλεφωνούσε η ίδια στο Θανάση για να ζητήσει διαζύγιο. Ο Θανάσης δεν είχε αντίρρηση. Συμφώνησαν να γράψουν το διαμέρισμα της Καλλιθέας που κατείχαν από κοινού στο όνομα του Μάρκου. Το διαμέρισμα θα νοικιαζόταν και το μίσθωμα θα πήγαινε για τα έξοδα του παιδιού τους. Ο Θανάσης τόνισε ότι αγαπούσε το γιό τους, απλά η Βιολέτα έπρεπε να καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι δεν ονειρεύονταν να γίνουν γονείς ούτε ήταν όλοι πλασμένοι γι’ αυτό το ρόλο. Η καινούργια Βιολέτα κατάλαβε. Μαζί με το Μάρκο θα μετακόμιζαν στο σπίτι του Στέλιου στην Καστέλα. Θα ήταν και πιο κοντά στον ΄Αγιο Παύλο», το σχολείο όπου φοιτούσε ο Μάρκος, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα ότι θα αποκτούσε αδελφάκι. Συμπαθούσε πολύ το Στέλιο και άρχισε να γίνεται καλός μαθητής. Μόλις έβγαινε το διαζύγιο ο Στέλιος και η Βιολέτα θα παντρεύονταν με πολιτικό γάμο.

-Μάρτυρες στο γάμο εγώ και ο Θανάσης επέμενε η Φαίη με ύφος που δε σήκωνε αντιρρήσεις.

-Εσείς σκέφτεστε να παντρευτείτε; ρώτησε ο Στέλιος

-Μπα, εμείς λέμε να το συνεχίσουμε στο ελεύθερο κι όσο πάει, απάντησε ο Θανάσης.

-Παιδιά δε σκεφτόμαστε ν’ αποκτήσουμε, ούτως ή άλλως. Εγώ τα αντισυλληπτικά μου τα παίρνω ανελλιπώς, αστειεύτηκε η Φαίη. Για ποιο λόγο να μπλέκουμε με τελετές και δεσμεύσεις;

-Σωστά, ο γάμος είναι μια κοινωνική σύμβαση. Εμείς θα παντρευτούμε για το παιδί έκανε η Βιολέτα και έδειξε τη φουσκωμένη κοιλιά της

-Θέλεις να πεις ότι αν δεν σε άφηνα έγκυο δεν επρόκειτο να με αποκαταστήσεις! αστειεύτηκε ο Στέλιος.

Η Βιολέτα, ο Θανάσης και η Φαίη γέλασαν με την παρατήρηση του Στέλιου. Είχαν συναντηθεί για φαγητό σε μια ταβέρνα στην Πλάκα. Η μητέρα του Στέλιου είχε αναλάβει τη φύλαξη του Μάρκου. Η κυρία Χρυσή – όνομα και πράμα- λάτρευε τη Βιολέτα. Είχε χάσει τις ελπίδες της να γίνει γιαγιά, αφού ο Στέλιος ήταν το μοναδικό της παιδί. Ευγνωμονούσε το Θεό που της έστειλε δύο εγγονούς. Το Μάρκο και τον αδελφό του – αγοράκι κυοφορούσε ξανά η Βιολέτα – που θα ερχόταν στον κόσμο σε λιγότερο από τέσσερις μήνες. Η κυρία Χρυσή, χήρα που μόλις είχε κλείσει τα εβδομήντα ήταν πρόθυμη να βοηθήσει το ζευγάρι όσο μπορούσε στο μεγάλωμα του μωρού.

-Βιολέτα, έκανε ο Θανάσης, εσύ ήσουν πάντα υπέρ του θεσμού του γάμου!

- Μέχρι να καταλάβω ότι οι θεσμοί δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την ουσία των καταστάσεων. Είναι ωραίο να βρίσκεσαι σε αρμονία με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω σου, αλλά το πιο σημαντικό είναι να βρίσκεσαι σε αρμονία με τον ίδιο σου τον εαυτό τόνισε η Βιολέτα Θεοδωρίδη, πρώην Πανούση, η οποία θα παντρευόταν μεν το Στέλιο, αλλά – αυτή τη φορά - δεν το είχε σκοπό να μεταλλαχθεί σε Βιολέτα Καρύδα.

Εν τω μεταξύ, γύρω από τη Βιολέτα, το Στέλιο, τη Φαίη και το Θανάση, η Ελλάδα το έπαιρνε επιτέλους απόφαση ότι είναι μια χώρα δίχως μέλλον. Μια χώρα όπου για να βρεις δουλειά χρειάζεται να έχεις μέσον, να λαδώσεις ή να ειδικευτείς στους πεοθηλασμούς. Οι σπουδές, η εργατικότητα, η εντιμότητα δεν παίζουν κανένα απολύτως ρόλο. Όχι ότι δεν τα ήξεραν αυτά οι Έλληνες. Απλώς έτρεφαν ακόμα κάποιες τελευταίες ελπίδες μέχρι που είδαν τις φωτογραφίες της συμβασιούχου με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Κάποιοι «τυχεροί» μάλιστα πρόλαβαν να δουν και σκηνές στο Ίντερνετ.

Στη χώρα που λέγεται Ελλάδα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, γέννησε και σκότωσε το Σωκράτη, χιλιάδες πολίτες περίμεναν στην ουρά και σπρώχνονταν γεμάτοι χριστιανική αλληλεγγύη, για να προσκυνήσουν το χρυσοστολισμένο λείψανο του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, που έχασε – όπως ήταν αναμενόμενο – τη μάχη απέναντι στον ύψιστο διδάσκαλο Θάνατο τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου 2008. Είθε ο διάδοχός του αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να ντυθεί με ακόμα πιο πολυτελή σάβανα όταν έρθει η ύστατη ώρα του στο μάταιο τούτο κόσμο. Ακόμα περισσότερα πλήθη να τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία, προς δόξαν της ειδωλολατρείας.

‘Οταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού πήδηξε στο κενό παρέσυρε μαζί του – μεταξύ άλλων- και την υπέρτατη ιδέα του Πολιτισμού. Ο μεν Χρήστος Ζαχόπουλος γλύτωσε το θάνατο, ο Πολιτισμός όμως εγκατέλειψε οριστικά τη χώρα που τον γέννησε και κατευθύνεται πλέον σε άλλους γαλαξίες. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, εκδότες, δικηγόροι, εισαγγελείς, αστυνομικοί, εφοριακοί και άλλες χρήσιμες κατηγορίες επαγγελματιών στροβιλίζονται σ’ ένα ατέρμονο χορό γεμάτο «Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες». «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» έλεγε ο Σπύρος Καλογήρου στο Νίκο Κούρκουλο στο σινεμά. Κι όλοι ασχολούνται με τα λεφτά. Οι μεγαλοκαρχαρίες με τα λεφτά που έχουν και θέλουν να τα αυγατίσουν, ενώ οι υπάλληλοι και οι μικροσυνταξιούχοι με τα λεφτά που δεν έχουν και θα ήθελαν να αποκτήσουν . Όχι, αυτή η χώρα που λέγεται Ελλάδα δεν έχει μέλλον, αφού δεν έχει παρόν. Στο παρόν, χτίζεται το μέλλον.

Και η ζωή περνά και χάνεται, η ελπίδα χάνεται, η ουσία χάνεται. Η πολιτική στην Ελλάδα, μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού στις 10 Φεβρουαρίου 2008 μπαίνει πια και επισήμως στην καινούργια της φάση. Την απόλυτη εποχή του «φαίνεσθαι». Το «σινεμά η Ελλάς» κατεβάζει ρολά. Ζήτω η εποχή των DVD.

ΤΕΛΟΣ;

ΕΠΟΜΕΝΟ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 0

ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 33. ΤΡΙΑΚΟΣΤΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ – ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ

33 - ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΥΤΡΑ