ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΤΟ BOOKSINFO

33

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ – ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

Η Βιολέτα ξύπνησε κατά τις έντεκα το πρωί. ΄Εφτιαξε καφέ και άνοιξε την τηλεόραση να χαζέψει. Έπεσε πάνω σ’ ένα ντοκιμαντέρ για τους καθεδρικούς ναούς στην Ευρώπη. Η Βιολέτα αναγνώρισε κάποιους από αυτούς που είχε επισκεφθεί στο παρελθόν με το Θανάση. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο δημιούργημα της διάνοιας του σερ Κρίστοφερ Ρεν, η Παναγία των Παρισίων, ο καθεδρικός της Σαρτρ. Στην κατασκευή του καθεδρικού της Σαρτρ χρησιμοποιήθηκαν εννέα διαφορετικές γεωμετρίες, υπήρξαν δηλαδή εννέα διαφορετικοί αρχιμάστορες, ενώ δύο από αυτούς δεν ήταν απλά έμπειροι τεχνίτες και σχεδιαστές, αλλά η εργασία τους αντανακλά ένα πνευματικό, μεταφυσικό χαρακτήρα, που φανερώνει ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εμπειρίας του κόσμου. Φανερώνει ανθρώπους που εκτός από τεχνίτες ήταν διανοητές και φιλόσοφοι. Για τους μυημένους αυτούς αρχιμάστορες ο καθεδρικός ναός ήταν κάτι περισσότερο από οίκος του Θεού. Ήταν ένα είδος μουσικού οργάνου που αν κουρδιζόταν σωστά ο ίδιος ο Θεός θα ηχούσε μέσα από αυτόν και η παρουσία του θα γινόταν αισθητή στους εισερχόμενους στο ναό. Στην κατασκευή των γοτθικών καθεδρικών ναών η γεωμετρία αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα. Η ιερή αυτή γεωμετρία μπορεί να αποκαλύψει τους κρυμμένους νόμους του σύμπαντος. Αντανακλά τον εσωτερικό μας κόσμο.

Από τον 9ο ως τον 13ο αιώνα οι μοναχοί, κυρίως οι Βενεδικτίνοι, είχαν το μονοπώλιο της κατασκευής μεγάλων οικοδομημάτων καθώς κατείχαν την τέχνη της οικοδόμησης. Για να ανταπεξέλθουν όμως στην αυξημένη ζήτηση στρατολόγησαν μαθητές από τις τάξεις των λαϊκών. Κατά τον 13ο αιώνα, οι Γερμανοί μαθητές οικοδόμοι αποτίναξαν το ζυγό των μοναστηριών και σχημάτισαν ένα επίσημο σωματείο ώστε να οικοδομούν για δικό τους λογαριασμό και όφελος. Αυτοί που γίνονταν δεκτοί στο σωματείο ορκίζονταν στη Βίβλο να μην αποκαλύψουν ποτέ, πουθενά και σε κανέναν τα μυστικά του επαγγέλματος. Αυτά τα μυστικά της οικοδόμησης που έδιναν στο σωματείο τη δύναμη και τα πλούτη του. Ο θεωρητικός τεκτονισμός δανείσθηκε τα σημεία του πρακτικού τεκτονισμού και τα χρησιμοποίησε για τις δικές του πνευματικές διδασκαλίες αποσκοπώντας να δημιουργήσει το τελειότερο οικοδόμημα. Τον ηθικά σκεπτόμενο άνθρωπο.

Η Βιολέτα θυμήθηκε τα συναισθήματα δέους που είχε νοιώσει όταν επισκέφθηκε αυτούς τους ναούς. ΄Ενοιωθε μια μικρή και ασήμαντη κουκίδα στο κέντρο του σύμπαντος. Η Βιολέτα δεν γνώριζε μαθηματικά και γεωμετρία. Καταλάβαινε όμως ότι οι θετικές αυτές επιστήμες είχαν και μια άλλη βαθύτερη σημασία. Τα όργανα του γεωμέτρη μπορούσαν να χρησιμεύσουν συμβολικά για το χτίσιμο του βαθύτερου πνευματικού εαυτού μας. Ο άνθρωπος έπρεπε να λαξεύσει τον ακατέργαστο λίθο των παθών του, όπως η φιλοδοξία, η απληστία και η τάση κυριαρχίας με οποιοδήποτε τρόπο απέναντι στους συνανθρώπους μας. Ο άνθρωπος έπρεπε να φθάσει στο σημείο να είναι ευχαριστημένος με αυτά που έχει και να τα απολαμβάνει, αντί να επιζητά διαρκώς περισσότερα υλικά αγαθά, αφού έτσι δημιουργείται η αίσθηση του ανικανοποίητου. Αυτή η αίσθηση είναι που μας κάνει δυστυχισμένους. Η σοφία είναι ανώτερη από τη δύναμη και την ύλη κατέληξε ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ. Είναι εύκολα ορατή από αυτούς που την αγαπούν και την αναζητούν. Η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη οδήγησε τους ανθρώπους να δημιουργήσουν αυτά τα εκπληκτικά οικοδομήματα. Μια αίσθηση ότι υπάρχει κάτι ανώτερο από αυτό που βιώνουμε στη γη. Μια αναζήτηση που ξεπερνά όλες τις ματαιότητες και το εφήμερο της ζωής.

Η Βιολέτα έκλεισε την τηλεόραση. Πόσοι άνθρωποι άραγε είχαν παρακολουθήσει αυτό το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ, αντί να χαζεύουν μπροστά στις θερινές επαναλήψεις ανόητων σήριαλ; Λίγοι ασφαλώς. Η Βιολέτα ένοιωσε την επιτακτική ανάγκη να επισκεφθεί ένα οποιοδήποτε ναό.

ΕΠΟΜΕΝΟ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ – ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

33 - ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΥΤΡΑ