ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΤΟ BOOKSINFO

33

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25. ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ – Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΟΦΕΩΣ

Η Βιολέτα μπήκε στο γυμναστήριο αργά το απόγευμα, άφησε την κάρτα μέλους στη γραμματεία και προχώρησε στο εσωτερικό. Το γυμναστήριο ήταν άδειο. Ήταν το μοναδικό μέλος που ήρθε να γυμνασθεί στις 15 Αυγούστου. Άφησε την αθλητική τσάντα στον πάγκο και ανέβηκε στο διάδρομο. Αποφάσισε ν’ αρχίσει δυναμικά με τρέξιμο και έβαλε την ταχύτητα στα 7,5 χιλιόμετρα την ώρα. Ένα χέρι εμφανίσθηκε από το πουθενά και χαμήλωσε την ταχύτητα στα 4,5 χιλιόμετρα την ώρα.

-Έχεις καιρό να γυμναστείς και επιπλέον πάντα αρχίζουμε τρέξιμο με προθέρμανση σε χαμηλή ταχύτητα. Ο νεαρός γυμναστής χαμογέλασε στη Βιολέτα. Γύρω στα 27-28, φυσικά ξανθά μαλλιά, ύψος κοντά στο 1,88, υπέροχα πράσινα μάτια, σαρκώδη χείλη, συμμετρικές γωνίες προσώπου και ένα καλογυμνασμένο σώμα που διαγράφονταν καθαρά κάτω από την αθλητική περιβολή του. Πού τον είχε ξαναδεί η Βιολέτα; Κάπου τον είχε ξαναδεί, αλλά χωρίς τη φόρμα του.

-Σταδιακά θα αυξήσεις την ταχύτητα στα 5 χιλιόμετρα, ύστερα στα 5,5 και θα τελειώσεις στα 6,5! συμβούλευσε ο κούκλος γυμναστής

΄Εχει και υπέροχα δόντια σκέφτηκε η Βιολέτα. Μήπως τον έχω δει στην τηλεόραση; Μήπως δουλεύει και σαν μοντέλο;

Η Βιολέτα τελείωσε το πρόγραμμά της στο διάδρομο και αναζήτησε το νεαρό γυμναστή. Τον βρήκε στο μπαλκόνι να διαβάζει ένα βιβλίο που είχε στο εξώφυλλο ένα φίδι που δάγκωνε την ουρά του, σύμβολο της αιωνιότητας και της διαρκούς αναγέννησης του σύμπαντος.

-Τελείωσες με το διάδρομο;

-Ναι! ΄Ελεγα να κάνω και λίγο step.

-Πλεονασμός! Θα πρότεινα να ξεκουραστείς λίγο και να συνεχίσουμε με κοιλιακούς και ραχιαίους.

-Τι είναι αυτό το βιβλίο που διαβάζεις;

- Είναι σχετικά με τους οφίτες, μια παραφυάδα του γνωστικισμού που εμφανίσθηκε στο μεσανατολικό χώρο. Λάτρευαν το φίδι το οποίο θεωρούσαν αίτιο της αρχής της γνώσης για τον άνθρωπο!

- Περίεργο μου φαίνεται να έχεις τέτοια ενδιαφέροντα!

-Γιατί;

-Είχα την εντύπωση ότι οι γυμναστές ασχολούνται μονίμως με το σώμα τους!

-Δεσμώτες του φαίνεσθαι, δηλαδή!

- Συγνώμη, ελπίζω να μη με παρεξήγησες………………Είσαι πολύ όμορφος και…….

- Και θα έπρεπε να κάθομαι στο θρόνο της εξωτερικής μου εμφάνισης, ήσυχος και χωρίς ανησυχίες!

-Όχι βέβαια! Πολύ καλά κάνεις κι έχεις ενδιαφέροντα! Κι εγώ, έχω διαβάσει ότι το φίδι αντιπροσωπεύει την κατώτερη φύση του ανθρώπου και επέβαλλε στην Εύα που αντιπροσωπεύει την ψυχή να φάει τον καρπό της γνώσης του καλού και του κακού.

-Και τι συμπέρασμα έβγαλες; Καλά έκανε η Εύα που δοκίμασε τον απαγορευμένο καρπό;

-Ε, δεν ξέρω! Το φίδι αντιπροσωπεύει το Σατανά, έτσι δεν είναι;

Ο νεαρός γυμναστής, που φαινόταν να έχει εντρυφήσει στο θέμα, της εξήγησε ότι στη μυστική θεολογία το φίδι χρησιμοποιήθηκε για την έκφραση των πλέον διαφορετικών ιδεών. Συμβολίζει το χάος, αλλά και τη δημιουργία. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το φίδι ως το κυριότερο σύμβολο του Ασκληπιού και της κόρης του θεάς Υγείας. Ειδικό υπόγειο στο ανάκτορο της Κνωσού ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της θεάς των φιδιών. Τα ιερά φίδια του ανακτόρου έπιναν γάλα που έχυναν οι πιστοί σε ειδικές μαρμάρινες γαβάθες. Μέχρι σήμερα η Ιατρική και η Φαρμακευτική έχουν σα σύμβολό τους το φίδι. Ο Πύθωνας κατείχε σπουδαία θέση στο μαντείο των Δελφών και η Ακρόπολη των Αθηνών φυλασσόταν από το φίδι της θεάς Αθηνάς. Στο έπος του Γιλγαμές, το φίδι κατέχει το βότανο της αθανασίας. Η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε με δάγκωμα φιδιού για να περάσει στην αθανασία.

Στη Βίβλο το φίδι αποκαλείται «φρονιμότατος πάντων των θηρίων των επί της γης» (Γεν.3,1), αλλά επίσης χαρακτηρίζεται «επικατάρατος από πάντων των κτηνών και από πάντων των θηρίων της γης» (Γεν.3,14) Με χάλκινο ομοίωμα φιδιού σώζει ο Μωϋσής το λαό του στην έρημο. Η θέα του φιδιού είχε τη δύναμη να θεραπεύσει τις δαγκωνιές των φτερωτών τεράτων που καταδίωκαν τους ισραηλίτες. Η ιουδαϊκή και χριστιανική αμφισημία του φιδιού (φρονιμότατος ή επικατάρατος;) εγκαταλείπεται στο γνωστικισμό για να παραχωρήσει τη θέση του στη μονοσήμαντη λατρεία των οφιτών. Οι περάτες παρομοίαζαν τον εαυτό τους με τους εβραίους –περάτες της ερήμου χάρη στο φίδι που ύψωσε ο Μωϋσής και έτσι πίστευαν ότι το φίδι κατέχει τη θέση του υιού του Θεού. Οι οφίτες περιφρονούν την ύλη και το σώμα και προσπαθούν να φτάσουν στη θέωση είτε μέσω της άρνησης και της εξόντωσης του φυσικού σώματος ως ταυτόσημου με το κακό, είτε μέσω της ακολασίας. Ιδιαίτερα οι Καϊανοί, απόγονοι του Κάιν, που θεωρούσαν ότι ήταν γιός του Εωσφόρου και της Εύας, θεωρούσαν την ακολασία περιφρόνηση προς το φθαρτό σώμα και μέσο ανόδου της ψυχής προς τον ΄Υψιστο Θεό και την περιοχή του Ντεβαχάν. Κατά τη διάρκεια των ακόλαστων πράξεων επικαλούνταν τους αγγέλους.

Το χάλκινο φίδι το οποίο περιστρέφεται γύρω από το σταυρό εικονίζει την κυριαρχία του αστρικού πεδίου (κάμα ή επιθυμία) πάνω στον άνθρωπο που αναγεννήθηκε μέσω του Χριστού. Ο άνθρωπος αυτός δάμασε τα πάθη και τις άνομες επιθυμίες του και διαχώρισε τον εαυτό του από τα κτήνη.

ΕΠΟΜΕΝΟ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25. ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ – Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΟΦΕΩΣ

33 - ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΥΤΡΑ