ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΤΟ BOOKSINFO

33

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 24. ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ - ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΟΥ ΑΔΥΤΟΥ

Η Βιολέτα έφερε στο νου της προσωπικότητες που εργάσθηκαν για το καλό της ανθρωπότητας, αλλά και προσωπικότητες που ύφαναν τον ιστό της καταστροφής και των δακρύων. Τοποθέτησε τον Μαχάτμα Γκάντι, τη μητέρα Τερέζα και τον εφευρέτη της πενικιλίνης Αλέξανδρο Φλέμινγκ στην πρώτη κατηγορία, ενώ δε δίστασε να τοποθετήσει τον Νέρωνα, τον Καλιγούλα, τον Ιωσήφ Στάλιν και τον Αδόλφο Χίτλερ στη δεύτερη κατηγορία. Ποιος θα διαφωνούσε πάνω σ’ αυτό;

Ο άγνωστος συγγραφέας του βιβλίου “FREEMASONRY –beyond the truth . A guide to paths and places inside the reader” (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ –πέρα από την αλήθεια . Οδηγός σε μονοπάτια και τόπους μέσα στον αναγνώστη) ανέλαβε να την οδηγήσει σε διαφορετικά μονοπάτια.

Οι άνθρωποι πολλές φορές μένουν στην επιφανειακή πλευρά των γεγονότων και με ελαφριά καρδιά χαρακτηρίζουν κάποιον ή κάτι ως καλό ή κακό. Ο Αδόλφος Χίτλερ είναι κακός και εκπροσωπεί το θηρίο με τον αριθμό 666 της «Αποκάλυψης» του Ιωάννη. Ας αναρωτηθούμε όμως, είναι δυνατόν, ένας και μόνο ένας άνθρωπος σε κάποια από τις φάσεις της ανθρωπότητας να προκαλέσει τόσο μεγάλο κακό μόνος του; Ο Χίτλερ θα κατάφερνε να πραγματοποιήσει τους στόχους του, αν κάποιοι άλλοι δεν τον είχαν εκλέξει καγκελάριο, αν κάποιοι άλλοι δεν είχαν εφεύρει τα όπλα και το δηλητήριο CYCLON B που χρησιμοποίησε και κυρίως αν μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν είχε καλλιεργήσει στην καρδιά της το μίσος και το ρατσισμό; Ο Χίτλερ έδωσε ένα πολύ μεγάλο μάθημα στην ανθρωπότητα. Της προσέφερε την ευκαιρία να αντικρύσει κατάματα τις πιο σκοτεινές πλευρές της. Θα περίμενε κανείς ότι οι άνθρωποι μετά από την εμπειρία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και των πολέμων που προηγήθηκαν θα διέγραφαν τόσο από το λεξιλόγιο, όσο και από τη σφαίρα των δραστηριοτήτων τους, τη λέξη πόλεμος. Συνέβη κάτι τέτοιο;

΄Οσο για τη μητέρα Τερέζα, θυμάσαι Βιολέτα, τη φωτογραφία της το 1981 με την πρώτη κυρία της Αιτής Μισέλ Ντυβαλιέ; Θυμάσαι τα λόγια της τιμημένης με Νόμπελ γερόντισσας; «Η κυρία προέδρου είναι μια γυναίκα που νοιώθει, που ξέρει, που θέλει να δείξει την αγάπη της όχι μόνο με λόγια αλλά και με συγκεκριμένες και χειροπιαστές πράξεις. Κυρία προέδρου, όλη η χώρα δονείται από το έργο της ζωής σας» ΄Εκανε επίσης και άλλες κολακευτικές δηλώσεις για το προεδρικό ζεύγος της Αϊτής. Ποια ήταν αυτή η χαρισματική κυρία που προκάλεσε το θαυμασμό της μητέρας Τερέζας; Μα η σύζυγος του στυγνού δικτάτορα της Αιτής Ζαν – Κλωντ Ντυβαλιέ , γνωστού με το παρατσούκλι «Μπέημπι Ντοκ» Η μητέρα Τερέζα ήταν μια μοναχή που είχε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο Θεό. Τόσο μεγάλη που δεν επέτρεπε στους τροφίμους των ιδρυμάτων της στην Καλκούτα την ιατρική διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία με φάρμακα κατασκευασμένα από ανθρώπινα χέρια. Ο Θεός ήταν ο μόνος αρμόδιος να φροντίσει για τη σωτηρία και ανακούφιση των ασθενών. Κι αν οι ασθενείς πέθαιναν, αυτό ήταν το θέλημα του Θεού.

Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το καλό και το κακό υπάρχουν στην καθαρή τους μορφή , ξεχωριστά το ένα από το άλλο, ή πρόκειται για τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος;

Το κουδούνι διέκοψε την ανάγνωση του βιβλίου. Η Βιολέτα έτρεξε στο θυροτηλέφωνο. «Λουλούδια για την κυρία Πανούση» είπε μια ουδέτερη επαγγελματική αντρική φωνή.

«Θέλεις να φάμε μαζί αύριο το βράδυ;» έγραφε η κάρτα που συνόδευε ένα πανέμορφο μπουκέτο από έξη κόκκινα και έξη λευκά τριαντάφυλλα. Και βέβαια ήθελε να φάει με το Στέλιο αύριο το βράδυ! ΄Ηταν η πρώτη φορά που της έστελνε κάποιος λουλούδια. Ο Θανάσης θεωρούσε τα λουλούδια πεταμένα λεφτά. Αφού θα μαραθούν και θα τα πετάξουμε, έλεγε.

Η Βιολέτα αποφάσισε να πάει στο γυμναστήριο, όπου είχε να πατήσει το πόδι της μερικούς μήνες. Θα έκανε λίγο διάδρομο και λίγο step για τα ψωμάκια σήμερα. Και δέκα λεπτά σάουνα δεν ήταν άσχημη ιδέα. Θυμήθηκε ότι ήταν δεκαπενταύγουστο. Θα ήταν ανοιχτό το γυμναστήριο σήμερα;

-Το γυμναστήριό μας δεν κλείνει ποτέ, κυρία Πανούση απάντησε η νεαρή υπάλληλος της γραμματείας στην άλλη άκρη του ακουστικού.

Ωραία σκέφθηκε η Βιολέτα. Θα πάω και αύριο για να είμαι σε φόρμα στο ραντεβού μου με το Στέλιο. Θα πηγαίνω κάθε μέρα μέχρι να γίνω πενήντα πέντε κιλά. Ξέθαψε τη φόρμα και τα αθλητικά της παπούτσια και ξεκίνησε για το γυμναστήριο.

ΕΠΟΜΕΝΟ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 24. ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ - ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΟΥ ΑΔΥΤΟΥ

33 - ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΥΤΡΑ