ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΤΟ BOOKSINFO

33

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 32. ΤΡΙΑΚΟΣΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΑΘΜΟΣ – ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ

Η Βιολέτα δεν ξεχνούσε τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της απέναντι στο Στέλιο. Η ανάγνωση του βιβλίου “FREEMASONRY –BEYOND THE TRUTH –A guide to paths and places inside the reader” (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ – ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ – οδηγός σε μονοπάτια και τόπους μέσα στον αναγνώστη) έφθανε στο τέλος της. Σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα αύριο, η Βιολέτα θα καθόταν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή της και θα άρχιζε τη μετάφραση.

Τρεις φορές συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα οι οπαδοί των ιδεών του ελευθεροτεκτονισμού για να δράσουν υπέρ του συλλογικού συμφέροντος της ανθρωπότητας. Η πρώτη συγκέντρωση έλαβε χώρα το 1517 όταν ο Μαρτίνος Λούθηρος τοιχοκόλλησε τις 95 θέσεις του εναντίον της παπικής εκκλησίας στην πόρτα της ηγεμονικής εκκλησίας της Βιττεμβέργης. Ο μεγάλος γερμανός θεολόγος , χάρη στην υποστήριξη μιας πλούσιας οικογένειας, σπούδασε Γραμματική, Λογική, Ρητορική και Φιλοσοφία. Το 1505 έγινε μοναχός στο μοναστήρι των Αυγουστινιανών της Ερφούρτης, όπου συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφία και επιπλέον παρακολούθησε Νομικά και Θεολογία. Το 1507 χειροτονήθηκε ιερέας ενώ η μεγάλη του μόρφωση και η ρητορική του δεινότητα τον ανέδειξαν γρήγορα σε καθηγητή της βιβλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιττεμβέργης. Δεν άργησε να αρχίσει τον αγώνα του ενάντια στις ανομίες και καταχρήσεις της παπικής εκκλησίας όπως τα περίφημα συγχωροχάρτια.

Η αντίδραση της παπικής εκκλησίας υπήρξε εντονότατη. Το τάγμα των Δομινικανών κατήγγειλε το Λούθηρο ως αιρετικό και αποστάτη και ο πάπας τον διέταξε να παρουσιασθεί στη Ρώμη για απολογία. Η απάντηση του Λούθηρου ήταν να κυκλοφορήσει τρία βιβλία διαποτισμένα από μεταρρυθμιστικές αντιλήψεις πρωτοποριακές για τα μέτρα της εποχής. Μεταξύ άλλων πρότεινε την κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε κληρικούς και λαϊκούς, τον περιορισμό του πάπα στα θρησκευτικά του καθήκοντα, την καταστολή της κερδοσκοπίας, την αναμόρφωση των σχολείων και την καθιέρωση της ανεξιθρησκείας. Ο πάπας τον αφόρισε και ζήτησε την καταδίκη του από τον αυτοκράτορα Κάρολο Ε’. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Συνέλευση των ηγεμόνων και επισκόπων της Γερμανίας, γνωστή ως Δίαιτα η οποία ύστερα από πολλές συνεδριάσεις καταδίκασε τον Λούθηρο σε θάνατο.

Ο Λούθηρος κλεισμένος στον πύργο του προστάτη του, ηγεμόνα της Σαξονίας, Φρειδερίκο, μετάφρασε σε απλή και κατανοητή γερμανική γλώσσα την Αγία Γραφή, ενώ οι Γερμανοί επιστήμονες και σπουδαστές έκαναν σημαία τους τη λουθηριανή διδασκαλία. Ακόμα και οι χωρικοί θεωρούσαν το Λούθηρο ηγέτη τους. Παρά τη μετέπειτα αντιφατική συμπεριφορά του, όταν η διδασκαλία του κατέληξε σε επανάσταση και ο ίδιος πρότεινε υποταγή στους ηγεμόνες, τα κηρύγματα του Λούθηρου κατά του παπικού δεσποτισμού είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της εκκλησίας των διαμαρτυρομένων ή προτεσταντών. Η συνεισφορά του μεγάλου μεταρρυθμιστή είναι ανυπολόγιστη όσον αφορά την οικονομική, κοινωνική και πολιτική διαμόρφωση της νεώτερης Ευρώπης.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου 1776 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διακήρυξαν μεταξύ άλλων ότι καμιά κυβέρνηση δεν είναι δίκαια, αν δεν προέρχεται από τα σπλάχνα του λαού. Η Τρίτη συγκέντρωση δεν άργησε να πραγματοποιηθεί στη Γαλλία το 1789 όταν ο λαός βροντοφώναξε τις τρεις ιερές λέξεις «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ». Η ανθρωπότητα έκανε μεγάλα και αποφασιστικά βήματα προς την πρόοδο. Ακόμα όμως χρειάζεται αρκετή δουλειά. Απομένουν δύο συγκεντρώσεις για να εγκατασταθεί στη γη το ιερό κράτος της Λογικής, της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης. Δε θα χρειάζεται πλέον να χύνεται ανθρώπινο αίμα για έννοιες αυτονόητες όπως ελευθερία της συνειδήσεως, ανεξιθρησκεία, αγάπη για τον πλησίον.

«Ακούσατε ουν, βασιλείς,και σύνετε. Μάθετε δικασταί περάτων γης. Ενωτίσασθε οι κρατούντες πλήθους και γεγαυρωμένοι επί όχλοις εθνών. Ότι εδόθη παρά του Κυρίου η κράτησις υμίν και η δυναστεία παρά Υψίστου, ος εξετάσει υμών τα έργα και τας βουλάς διερευνήσει. Ότι υπηρέται όντες της αυτού βασιλείας ουκ εκρίνατε ορθώς, ουδέ εφυλάξατε νόμον, ουδέ κατά την βουλήν του Θεού επορεύθητε………..ει ουν ήδεσθε επί θρόνοις και σκήπτροις, τύραννοι λαών, τιμήσατε σοφίαν, ίνα εις τον αιώνα βασιλεύσητε» μας λέει μεταξύ άλλων η Σοφία Σολομώντος, ένα από τα - εγκεκριμένα υπό των πατέρων της Χριστιανικής εκκλησίας - βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.

Τα άστρα κυβερνούν τους ανθρώπους, ενώ οι σοφοί κυβερνούν τα άστρα λέει ένα πολύ παλιό ρητό. Σοφός είναι εκείνος που δε θέλει να κυριαρχεί πάνω στους λιγότερο φωτισμένους ανθρώπους, αλλά που παλεύει να καταστήσει αυτούς εξ ίσου ή και περισσότερο σοφούς. Σοφός είναι εκείνος που αντιτίθεται με όλες του τις δυνάμεις ,ενάντια ακόμα και στο προσωπικό του συμφέρον, σε κάθε μορφής πολιτικής τυραννίας. Σοφότερος των σοφών είναι εκείνος που αγωνίζεται ενάντια στη χειρότερη τυραννία από όλες. Τη διανοητική τυραννία η οποία προσπαθεί να επιβάλλει αυθαίρετους ηθικούς νόμους στη συνείδηση των ανθρώπων για να μπορεί να ασκεί απόλυτο έλεγχο επάνω τους και να τους οδηγεί ακόμα και σε μαζικά εγκλήματα εν ονόματι του Θεού της αρεσκείας της και της απολύτου επινοήσεώς της. Τι διαφορά έχουν ο θεός του Τζωρτζ Μπους και ο θεός του Σαντάμ Χουσεϊν; Και οι δύο θεοί υπηρετούν το φανατισμό, την υποκρισία και το έγκλημα.

Η Βιολέτα ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην ανάλυση του τριακοστού τρίτου και τελευταίου βαθμού, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Χαμογέλασε όταν άκουσε τη φωνή του Στέλιου.

-Τελείωσα τον τριακοστό δεύτερο βαθμό δήλωσε περιχαρής. Προχωράω στον τριακοστό τρίτο. Λίγες σελίδες έμειναν ακόμα!

-Κλείσε αμέσως το βιβλίο διέταξε σχεδόν ο Στέλιος.

-Γιατί;

-Γιατί φεύγουμε για Ιταλία. Τον τριακοστό τρίτο βαθμό θα σου τον αναλύσω εγώ με τις φτωχές και πεπερασμένες μου γνώσεις αρχίζοντας από τις κατακόμβες των καπουτσίνων έξω από το Παλέρμο της Σικελίας.

ΕΠΟΜΕΝΟ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 33

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 32. ΤΡΙΑΚΟΣΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΑΘΜΟΣ – ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ

33 - ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΥΤΡΑ