Πρώτο ελληνικό Συνέδριο για τη Σύγχρονη Εφηβική Λογοτεχνία

Το πρώτο ελληνικό Συνέδριο για τη Σύγχρονη Εφηβική Λογοτεχνία θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαΐου του 2009 και διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Π.Α.Ε.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονη Εφηβική Λογοτεχνία» θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο 10ο όροφο.

Η θεματική του Συνεδρίου έχει ελάχιστα συζητηθεί στην Ελλάδα, τουλάχιστον αυτοτελώς και αυτόνομα. Για το λόγο αυτό οι διοργανωτές του Συνεδρίου οριοθετούν την εφηβική λογοτεχνία στη σύγχρονη παραγωγή (ελληνική και ξένη) γιατί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, άλλου τύπου νεανική ελληνική λογοτεχνία παλαιότερων εποχών (π.χ. Κ. Πολίτης, Μ. Λυμπεράκη, Γ. Θεοτοκάς, κ.α.) έχει ήδη αναπτυχθεί.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ασχοληθούν με το συγγραφικό έργο νέων συγγραφέων, όπως ο Μάνος Κοντολέων, η Λίτσα Ψαραύτη, η Τούλα Τίγκα κ.ά. αλλά και των πολύ σημαντικών ξένων (που καθιέρωσαν τη λογοτεχνία για «νεαρούς ενήλικες»/ Young Adult Literature) όπως ο Ρόμπερτ Κόρμιερ, η Μ. Ε. Κερρ, ο Έιβι, η Μάγια Αγγέλου, ο Ντέηβιντ Κλας, ο Μέλβιν Μπέρτζες και πολλοί άλλοι.

Οι εισηγήσεις κινούνται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα θεματική που ξεκινά με την αποσαφήνιση των εννοιών (εφηβική λογοτεχνία, λογοτεχνία για νέους, μυθιστόρημα για τη νεότητα, Ρroblem Νovel κ.α.) πάντα σε συνάφεια με την ηλικία των αναγνωστών-αποδεκτών. Άλλες θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι: Προβλήματα εφηβείας, οικογενειακές σχέσεις και συγκρούσεις, σχέση μητέρας και κόρης, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και επιλογές, σύστημα αξιών. Ταυτότητες, ανδρική-γυναικεία ταυτότητα, ομοφυλοφιλική, μαύρη ταυτότητα, παραβατικότητα, ερωτισμός και σεξουαλικότητα, σχέση με το σώμα. Ζητήματα θεωρίας της λογοτεχνίας, αφηγηματικές τεχνικές και γλώσσα της εφηβείας στη λογοτεχνία. Προτάσεις για διδακτικές προσεγγίσεις της εφηβικής λογοτεχνίας.

Η σημασία του Συνεδρίου έγκειται στην πρωτοτυπία του και το εύρος του κοινού στο οποίο απευθύνεται: εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, ερευνητές, γονείς, εφήβους κ.α. Οι εκπαιδευτικοί, πιο συγκεκριμένα, θα βρουν μια ποικιλία θεμάτων που απασχολούν τους σημερινούς νέους να διαπερνούν τα υπό μελέτη λογοτεχνικά κείμενα καθώς και μια ευρύτητα επιστημονικών προσεγγίσεων που αναδεικνύουν το περιεχόμενο και την ιδεολογία της λογοτεχνίας για εφήβους.

Η έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαΐου 2009 και ώρα 10.00, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο 10ο όροφο.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του συνεδρίου και περιλήψεις ανακοινώσεων.

Επικοινωνία με δημοσιογράφους: Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε., Α.Π.Θ., Μένη Κανατσούλη, τηλ. 2310-991286, 995011 και 6948727941

1ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ