Ο ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΣ

Ίντερνετ και βιβλία ή βιβλία στο ίντερνετ

Το ίντερνετ ή διαδίκτυο αν το προτιμάτε έτσι, από τη πρώτη στιγμή της δημιουργίας του είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τα βιβλία για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα από τα βιβλία άντλησε και αντλεί το ίντερνετ μεγάλο μέρος από το πολύτιμο περιεχόμενο του.

Έπειτα τα βιβλία ήταν από τα πρώτα εμπορεύματα που πουλήθηκαν μέσω ίντερνετ και για χάρη τους δημιουργήθηκαν τεράστιες βάσεις δεδομένων και εμπορικές εφαρμογές για την πώληση τους. Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκαν εφαρμογές που πρόσφεραν απλόχερα ολόκληρο το περιεχόμενο βιβλίων ειδικά από τη αρχαία μας κληρονομιά. Βιβλία που είναι ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα και που με αυτά έχουν δημιουργηθεί τεράστιες βιβλιοθήκες, στις οποίες οι χρήστες του ίντερνετ έχουν ελεύθερη πρόσβαση, ακόμη και βιβλιοθήκες που με ένα μικρό κόστος μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε σύγχρονο βιβλιογραφικό περιεχόμενο και εκδόσεις.

Ταυτόχρονα με τη τεράστια ανάπτυξη του ίντερνετ μπαίνει επιτακτικά ένα ζήτημα για το τι είδους ίντερνετ θέλουμε. Ξεκινήσαμε με ένα ίντερνετ - βιβλίο, ιστοσελίδες δηλαδή που περιλάμβαναν μόνο κείμενα, ελάχιστες φωτογραφίες και συνδέσμους (links), προχωρήσαμε αρκετά γρήγορα σε μια καινούργια μορφή, ίντερνετ - εμπλουτισμένο βιβλίο, ιστοσελίδες δηλαδή που εκτός από κείμενα και φωτογραφίες και συνδέσμους (links), μπορούν να περιλαμβάνουν, βίντεο μουσική και διαδραστικές εφαρμογές επικοινωνίας με την ιστοσελίδα και κατά τη γνώμη μου οδεύουμε ολοταχώς σε ένα ίντερνετ-τηλεόραση που ο χρήστης δέκτης θα δέχεται παθητικά, ένα τεράστιο όγκο μηνυμάτων. Σαφώς ένα τέτοιο ίντερνετ-τηλεόραση ούτε το χρειαζόμαστε ούτε το θέλουμε, το θέλουν όμως οι σύγχρονες στρατηγικές επικοινωνίας.

Όλο αυτό το μακρύ πρόλογο τον έκανα μόνο και μόνο για να μιλήσω για το ίντερνετ και τη σχέση του με τα σύγχρονα βιβλία και το πως παρουσιάζονται στους διάφορους ιστοχώρους. Στους ιστοχώρους που είτε είναι εμπορικές εφαρμογές που θέλουν να πουλήσουν βιβλία, γενικά ηλεκτρονικά καταστήματα ή ειδικευμένα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και στους ιστοχώρους που παρουσιάζουν βιβλία ως πληροφορία προς τους επισκέπτες τους.

Το πιο συνηθισμένο σε μια αναζήτηση για τον τίτλο ενός βιβλίο στο ίντερνετ, είναι να πέσετε σε μια παρουσίαση - δελτίο τύπου του εκδοτικού οίκου, που αναπαράγεται στην ίδια ακριβώς μορφή (και συνήθως περιλαμβάνει στοιχεία από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) σε εκατοντάδες ιστοχώρους ή ηλεκτρονικά καταστήματα. Αν είστε τυχεροί θα πέσετε σε μια κριτική παρουσίαση του βιβλίου που μπορεί να έχει και λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου. Αν είστε ακόμη πιο τυχεροί μπορεί να βρείτε μια κανονική κριτική για το βιβλίο με περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και για το συγγραφέα, που όμως πάλι κατά την άποψη μου είναι λειψή γιατί περιέχει μόνο τη γωνία που βλέπει τα πράγματα ο κριτικός του βιβλίου. Για μένα για το βιβλίο μπορεί να μιλήσει μόνο το ίδιο το βιβλίο, δηλαδή το περιεχόμενο του και αυτό τουλάχιστον στο ελληνικό ίντερνετ δεν το έχω δει πουθενά, παρά μόνο με τη μορφή πολύ μικρών αποσπασμάτων. Όμως εγώ δεν μιλάω για μικρά αποσπάσματα, για μένα μια καλή παρουσίαση ενός βιβλίου πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρο τον πίνακα των περιεχομένων του, όλο τον πρόλογο ή τους προλόγους αν υπάρχουν και οπωσδήποτε ένα κεφάλαιο. Το τέλειο θα ήταν να υπάρχει ολόκληρο το βιβλίο διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή αλλά αυτό είναι ένα τρελό όνειρο που δεν θα συμβεί ποτέ, γιατί οι εκδοτικοί οίκοι φοβούνται. Όμως το βιβλίο δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την δωρεάν προσφορά τμήματος του περιεχομένου του στο ίντερνετ. Ίσα ίσα πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα μεγάλωνε τις πωλήσεις του και το ενδιαφέρον των αναγνωστών για αυτό. Βέβαια για πιο βιβλίο μιλάμε; Μα φυσικά για το καλό βιβλίο, για το βιβλίο με περιεχόμενο, για το βιβλίο που αφορά το αναγνωστικό κοινό.

Η ουσία είναι πως κάτι τέτοιο που σκέφτομαι ως την ιδανική παρουσίαση ενός βιβλίου στο ίντερνετ, δύσκολα θα το βρείτε μπροστά σας στις αναζητήσεις σας για κάποιο βιβλίο. Παρόλα αυτά εγώ προσπαθώ στις όποιες συζητήσεις έχω με εκδοτικούς οίκους να το προτείνω σαν τρόπο παρουσίασης. Έτσι πρόσφατα σε μια κουβέντα που είχα με τον Μάριο Βερέττα, μεταφραστή, συγγραφέα και εκδότη των ομώνυμων εκδόσεων, συμφώνησε με τη ιδέα μου και είπαμε να το δοκιμάσουμε στην παρουσίαση κάποιων από τα βιβλία του. Έτσι λοιπόν στην παρουσίαση των βιβλίων του εκδοτικού οίκου ΜΑΡΙΟΣ ΒΕΡΕΤΤΑΣ, μπορείτε να διαβάσετε. Στο...

...ΜΕΓΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ τα ονόματα που περιλαμβάνει το λεξικό από την Άβα τη νύμφη του Kιθαιρώνα, μέχρι την Αμαζόνα Aγχιμάχη

...ΜΕΓΑ ΕΤΑΙΡΙΚΟΝ όλο τον κατάλογο με τις πιο γνωστές εταίρες της αρχαιότητας και την εισαγωγή

...TA XEIPOΓPAΦA THΣ NEKPHΣ ΘAΛAΣΣAΣ τα περιεχόμενα και την εισαγωγή περί αρχαίων χειρογράφων

...ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΙ το πρώτο μέρος από αυτή την ενδιαφέρουσα εισαγωγή στην Επικούρεια φιλοσοφία

...Η ΙΝΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τα περιεχόμενα και την εισαγωγή

...ΠΟΛΥΘΕΪΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ το πρώτο μέρος του βιβλίου

Βέβαια δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε αυτού του είδους οι παρουσιάσεις να έχουν συνέχεια και από άλλους εκδοτικούς οίκους, αλλά και από άλλους ιστοχώρους.

Ταυτόχρονα εγκαινιάσαμε μια προσφορά δωρεάν βιβλίων κάθε μήνα. Ενημερωθήτε για τη προσφορά στα ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ

Περιμένω την ανταπόκριση σας

Bibliofagos - Μάρτιος 2008