Ο ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΣ

30η γιορτή βιβλίου

"Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου"

«Ηλεκτρονικά Περιοδικά: οπτικές και προοπτικές»

Αυτές τις μέρες γίνεται η 30η γιορτή του βιβλίου, στο πλαίσιο της οποίας ένα απο τα φετινά αφιερώματα είναι και το "Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου". Η τελευταία εκδήλωση αυτού το αφιερώματος «Ηλεκτρονικά Περιοδικά: οπτικές και προοπτικές» η οποιά και παρακολούθησα μου έδωσε αφορμή για αυτό εδώ το κείμενο.

Πρώτα πρώτα φιλοξενώ το σχόλιο του κριτικού κινηματογράφου και αρχισυντάκτη του www.cinemainfo.gr Γιάννη Φραγκούλη διαβάστε το πατώντας εδώ και θα φιλοξενήσω στον ίδιο χώρο οποιαδήποτε άλλη άποψη μου σταλεί για το ίδιο θέμα.

Στις εκθέσεις βιβλίου πάω κάθε χρόνο καθώς είναι από τις αγαπημένες μου, τις παράλληλες εκδηλώσεις δεν τις παρακολουθώ, αυτή την εκδήλωση για την οποία σας γράφω σήμερα την παρακολούθησα από επαγγελματική διαστροφή. Το θέμα βέβαια έχει ενδιαφέρον... καθώς όπως όλοι οι φορείς ανακαλύπτουν σιγά σιγά το ίντερνετ, βάζουν και ένα ιντερνετικό κερασάκι σε κάθε τους εκδήλωση ώστε να είναι μοντέρνοι.

Το ίδιο έκανε και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίων Αθηνών (ΣΕΒΑ) με αυτή του την εκδήλωση. Το ίντερνετ για μερικούς είναι σαν τα καυτά κάστανα που σου πέφτουν στα χέρια και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις. Διοργανώνει λοιπόν ο Σύλλογος την έκθεση διοργανώνει και τις παράλληλες εκδηλώσεις στέλνει και δελτίο τύπου. Πολύ ωραία. Ερώτηση πρώτη! Γιατί στο δελτίο τύπου που είναι σε ηλεκτρονική μορφή, τα ονόματα των ηλεκτρονικών περιοδικών που ανακοινώνονται ότι θα συμμετάσχουν στη συζήτηση δεν είναι ενεργά link; Έτσι γίνεται και ένα λαθάκι και το www.poeticanet.gr γίνεται poetica.net άντε ψάξτο να το βρεις εσύ μετά.

Η κουβέντα ξεκίνησε με μια μικρή αδιάφορη εισαγωγή της κριτικού βιβλίου κας Τιτίκας Δημητρούλια που προφανώς δεν έχει και πολύ σχέση με το ίντερνετ και γιατί να έχει κιόλας η κοπέλα. Η εισήγηση του κου Χάρη Τζαννή από την Άσπρη λέξη ζέστανε το κλίμα καθώς ο άνθρωπος προφανώς γνωρίζει από ίντερνετ κι η δημιουργία της Άσπρης λέξης είναι μια πολύ πρωτότυπη και χρήσιμη ιδέα για το ελληνικό ίντερνετ. Εκεί που μου το χάλασε ήταν στα θολά στατιστικά, πρώτα για τη διάχυση του ίντερνετ στην Ελλάδα και έπειτα για τα στατιστικά του ίδιου του site του.
Γιατί το 16000 καθημερινά email σε κάποιους που γράφτηκαν κάποια στιγμή στη λίστα δεν λέει τίποτε και μάλιστα αν συνδυαστεί με το 35000 μηνιαίοι επισκέπτες στο site είναι μια παταγώδης ιντερνετική αποτυχία. Επίσης με χαλάει να μιλάει κάποιος για ακριβό ίντερνετ στην Ελλάδα σαν αιτία της χαμηλής χρήσης του και ταυτόχρονα να διαφημίζει στο site του “δωρεάν ίντερνετ” που κοστίζει ( Αστική χρέωση Αlgonet τηλεπικοινωνίες 0,0387€ ανά λεπτό, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. σύμφωνα με τα ισχύοντα τιμολόγια του ΟΤΕ. Χρέωση ανά δευτερόλεπτο, χωρίς ελάχιστη χρέωση ανά κλήση ) καθίστε να κάνω λογαριασμό για μια μέση χρήση 2 ωρών την ημέρα....140 ευρώ το μήνα....ώπα τι γίνεται εδώ...πολύ ακριβό το ίντερνετ στην Ελλάδα. (πληροφοριακά μια adsl σύνδεση από τον ΟΤΕ με τις χάλια υπηρεσίες, κοστίζει 17 ευρώ το μήνα για απεριόριστη χρήση).

Ο κος Ιωσήφ Βεντούρας από το poeticanet έκανε μια ωραία παρουσίαση του site του, επέμεινε στο όρο περιοδικό αν και δεν γίνεται περιοδικό ένα site επειδή περιοδικά αλλάζει τα link ή τους τίτλους στην πρώτη ιστοσελίδα προβάλλοντας διαφορετικά τμήματα από το περιεχόμενο του κάθε φορά. Θα ήθελα όμως τα στατιστικά στοιχεία του site γιατί έχει ένα ενδιαφέρον το πόσους αφορά.

Ο κος Νότης Μαυρουδής έκανε μια πολύ ωραία παρουσίαση του www.tar.gr που συνεχίζει τη παράδοση του έντυπου TAR που είχε κερδίσει τις καρδιές μας με το αξιόλογο περιεχόμενο. Επίσης και ο κύριος Μαυρουδής δεν μας μίλησε καθόλου για στατιστικά, που με πείραξε και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί επιμένω.

Οι κ.κ. Μανιάτης, μέλος της συντακτικής ομάδας του ηλεκτρονικού περιοδικού Λέξημα και Γιάννης Παππάς εκδότης/διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού diapolitismos παρουσίασαν τα website τους και αυτοί χωρίς στατιστικά, αλλά η κλάψα περί ίντερνετ δεν με βρίσκει σύμφωνο όπως δεν με βρίσκει σύμφωνο το κάλεσμα βάλτε link όλοι σε όλους, τι είμαστε συντεχνία αναξιοπαθούντων ίντερνετ ώστε να αλληλουποστηριζόμαστε; Link από γεννήσεως ίντερνετ αξίζουν μόνο τα website με αξιόλογο περιεχόμενο κατά την άποψη εκείνου που προτείνει το link.

Μετά ακολούθησαν παρεμβάσεις ερωτήσεις από το κοινό, μερικές με πολύ ενδιαφέρον όπως για το ζήτημα τι είναι ηλεκτρονικό περιοδικό και τι ιστοχώρος, περι ελευθερίας και δημοκρατίας στο ίντερνετ, περί ταξικού ίντερνετ στα χρόνια του ιμπεριαλισμού, περί λογισμικού ανοιχτού κώδικα κ.α

Επειδή ο χρόνος για τις παρεμβάσεις ήταν περιορισμένος και δεν πρόλαβα να πω τίποτε βγάζω το άχτι μου εδώ όπως καταλάβατε.

Καταρχάς ένιωσα την έλλειψη της παρουσίας κάποιου εκπρόσωπου από τα website www.elogos.gr και www.logotexnia.com που τα συναντά κανείς συνέχεια στο ίντερνετ αν ψάχνει πράγματα σχετικά με το βιβλίο (για το www.booksinfo.gr δεν λέω τίποτε). Δεν ξέρω αν δεν τους προσκάλεσαν ή απλά δεν ήρθαν. Μετά επιμένω εδώ και ώρα για τα στατιστικά των website πρώτα από όλα γιατί έχει σημασία μια προσπάθεια που κάνουμε στο ίντερνετ πόσους αφορά τελικά. Αλλά και επειδή μιλάμε για την προώθηση του βιβλίου από τα ηλεκτρονικά περιοδικά, πως να προωθήσουμε το βιβλίο στο ίντερνετ, αν δεν μπορούμε να προωθήσουμε τα ίδια τα site που θα το προωθήσουν πρώτα;

Γιαυτό το λόγο μιας και το θέμα ήταν η προώθηση του βιβλίου μέσω του ίντερνετ και επειδή θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό στο θέμα της προώθησης, θα κάνω μερικές προτάσεις στο ΣΕΒΑ για το τι πρέπει να κάνει γι'αυτό το σκοπό. Κανονικά έπρεπε να πληρωθώ για αυτές τις προτάσεις αλλά τέλος πάντων καμιά φορά κάνουμε και κανένα ψυχικό.

Α. Αν είναι να διοργανώνει εκδηλώσεις τέτοιου είδους καλύτερα να μην κάνει τίποτε. Το βιβλίο προωθείτε αρκετά από μόνο του μέσα από εκατομύρια ιστοχώρους, διαδικτυακές κοινότητες (fora), blogs από ανθρώπους που το κάνουν καλοπροαίρετα και αφιλοκερδώς, αλλα επίσης κι από χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα που πουλάνε και βιβλία.

Β. Αν θέλει να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα πρέπει κατά την απόψη μου να κάνει τα παρακάτω.

1. Το 2007 οι εκδότες να διαθέσουν το 15 % του διαφημιστικού τους κόστους στο ίντερνετ. Αυτό το 15% όμως θα είναι πέρα από το κόστος δημιουργίας και συντήρησης των ιστοχώρων των εκδοτών και πιθανά κόστη SEO. Το 5% σε διαφήμιση σε μεγάλα portal, το 5% σε SEM (διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης) και το 5% σε στοχευμένη διαφήμιση σε θεματικούς ιστοχώρους.

2. Να προσφέρουν απλόχερα δωρεάν περιεχόμενο στους χρήστες του ίντερνετ. Τι σημαίνει αυτό. Δωρεάν περιεχόμενο από τις εκδόσεις τους σε ηλεκτρονική μορφή σε διάφορους ιστοχώρους, κάποια διηγήματα κάποια κεφάλαια η και ολόκληρα βιβλία. Οι πωλήσεις των βιβλίων δεν πρόκειται να επηρεαστούν στο παραμικρό, ίσα ίσα αν το περιεχόμενο είναι αξιόλογο θα εκτιναχτούν.
3. Σε συνεργασία με αντίστοιχους συλλόγους του εξωτερικού και τις διεθνείς ομοσπονδίες πρόταση προς τους κατασκευαστές οθονών υπολογιστών για τη κατασκευή μιας οθόνης σε σχήμα βιβλίου. Δηλαδή μια κανονική οθόνη που απλά θα την περιστρέψουν 90 μοίρες, να είναι portrait και όχι Landscape, υψηλής ανάλυσης, χαμηλού κόστους, που θα την πούμε και με ενα πομπώδες όνομα, που θα είναι έτσι πιο κατάλληλη για ανάγνωση e-books , εφημερίδων, περιοδικών αλλά και για πλοήγηση στο ίντερνετ και σταδιακά θα αντικαταστήσει τις κλασικές οθόνες τουλάχιστον σε βιβλιοθήκες, αρχειοθήκες, πανεπιστήμια, προβάλλοντας και την ιδέα ότι το ίντερνετ δεν είναι τηλεόραση αλλά πρώτα από όλα διάβασμα και μετά όλα τα άλλα.

4. Προώθηση της ιδέας των e-books και πώληση όλων των εκδόσεων και σε αυτή τη μορφή σε ελάχιστο κόστος ώστε να μπορέσουν κι άλλοι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου και το διάβασμα.

Έχω κι άλλες ιδέες αλλά σιγά μη τους τις πω όλες.

Στις γενικές μου παρατηρήσεις θέλω να προσθέσω ότι η διοργανωτές της έκθεσης θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να προσφέρουν ένα hot spot στους επισκέπτες τους και ότι οι φίλοι με τα ηλεκτρονικά περιοδικά για το βιβλίο ή για τον πολιτισμό, μπορούν να έχουν μερικά έσοδα από τους ιστοχώρους τους τοποθετώντας διαφημίσεις με το πρόγραμμα adsense του google που είναι φτιαγμένο ειδικά για ηλεκρονικούς εκδότες και webmasters ανοίγοντας ένα λογαριασμό πατώντας (κλικ) το παρακάτω banner.

 

O BIBLIOFAGOS 12/5/2007