Κώστας Καρυωτάκης

Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1896 και έδωσε τέλος στη ζωή του αυτοκτονώντας με ένα πιστόλι στην Πρέβεζα το 1928. Από μικρός είχε κλίση στα γράμματα και έγραφε ποιήματα. Τέλειωσε τη νομική σχολή, γράφτηκε και στη φιλοσοφική αλλά δεν την τελείωσε ποτέ. Γιος πολιτικού μηχανικού του υπουργείου δημοσίων έργων, δούλεψε σαν υπάλληλος σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και σε διάφορες πόλεις, με τελευταία την Πρέβεζα.

Ο Καρυωτάκης γράφει σε όλη τη σύντομη ζωή του και δημιουργεί ένα καταπληκτικό ποιητικό έργο. Αυτή η απαισιόδοξη ποίηση του που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, είναι χάρη στην ιδιοφυΐα του, μοναδική σε νοήματα και σε στιχουργική αξία και τον κάνει αδιαφιλονίκητο αρχηγό αυτής της απαισιόδοξης τάσης στα ελληνικά γράμματα που επικράτησε για αρκετά χρόνια την δεκαετία του 20, αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Ο Καρυωτάκης δεν φέρνει τίποτε καινούργιο στην ελληνική ποίηση, την φέρνει όμως κοντά στον ανθρώπινο πόνο. Ο ευαίσθητος ψυχισμός του τον φέρνει στο πλευρό του κάθε ανθρώπου που υποφέρει από την περιβάλλοντα βλακεία. Η εποχή του Καρυωτάκη είναι γεμάτη από “καταραμένους” ποιητές, γεμάτους απαισιοδοξία. Αυτό που κάνει τον Καρυωτάκη ξεχωριστό και μοναδικό είναι η εξαίσιοι στίχοι του και ο σαρκασμός του. Όλο το έργο του το διαπερνά η ίδια ξεχωριστή ειρωνεία που τον κάνει να ακουμπάει σε όλη την ελληνική παράδοση από την τραγωδία μέχρι τα πρώτα ρεμπέτικα τραγούδια. Αυτό που έλειψε από τη σύντομη ζωή του ήταν να βρεθεί αυτό το κάτι που θα μπορούσε να τον κάνει να ξεπεράσει τη μονοτονία και τι μιζέρια, να χαρεί και να ξεκολίσει από την επίμονη ιδέα του θανάτου, αλλά τότε προφανώς θα μιλάγαμε για κάποιον άλλο.

Η ποίηση του Καρυωτάκη είναι το τέλος μιας εποχής αλλά κλείνει και το μάτι ειρωνικά στη γενιά του 30 που ακολουθεί.

Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δημήτρη ΧίλιουΚώστας Καρυωτάκης - Ένας νεοελληνικός μύθος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ