Χάρολντ Πίντερ

ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ: ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ...ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ

Στο κλαμπ των βραβευθέντων με Νόμπελ λογοτεχνών μπήκε στις 13 Οκτωβρίου ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατράνθωπος της Βρετανίας, ο Χάρολντ Πίντερ (Harold Pinter). Ίσως το καλύτερο δώρο γενεθλίων από τη Σουηδική Ακαδημία για τον 75χρονο συγγραφέα (έκλεισε τα 75 του χρόνια στις 10 Οκτωβρίου), που είναι γνωστός τόσο για τα 29 θεατρικά έργα που έχει συγγράψει όσο και για την πολιτική δράση του. Πριν από δυο χρόνια, χτυπημένος από τον καρκίνο, τον είχε στον οισοφάγο, δηλώνει ότι θα σταματήσει το γράψιμο. Λίγο μετά το μετανιώνει. «Θα συνεχίσω να γράφω αυτά που γράφω μέχρι την ημέρα που θα πεθάνω». Και η Σουηδική Ακαδημία, με καθυστέρηση μίας εβδομάδας, παραβιάζοντας τη συνήθη ημερομηνία ανακοίνωσης, κάνει την υπέρβασή της: τιμά με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας τον 75χρονο αιρετικό θεατρικό, ταυτισμένο με το θέατρο του παραλόγου, συγγραφέα.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ

Ο Πίντερ, γεννιέται στο εργατικό προάστιο του Χάκνι (Hackney) στο Ανατολικό Λονδίνο (East End) το 1930, όπου περνάει τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Ο πατέρας του είναι ράφτης εβραϊκής καταγωγής. Τόσο ο αντισημιτισμός που γνωρίζει μεγαλώνοντας όσο και οι βομβαρδισμοί που υφίσταται το Λονδίνο από τους Ναζί κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και οι οποίοι τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει το σπίτι του από τα εννιά έως και τα 12 χρόνια του, όπως κάνουν και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα παιδάκια, τον χαράζουν βαθιά και τον επηρεάζουν αποφασιστικά κατά στο ντεμπούτο του ως δραματουργός. Στα δεκαοκτώ του δηλώνει αντιρρησίας συνειδήσεως, αρνούμενος να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Εμφανίζεται ως ποιητής το 1950 στο λονδρέζικο περιοδικό «Ποίηση». Πάντα η θεατρική συγγραφή θα έχει παράλληλη πορεία με την ποίηση. Ωστόσο ο Πίντερ ξεκινά την επαφή του με το θέατρο ως ηθοποιός, κυρίως σε σεξπηρικούς ρόλους, με το ψευδώνυμο Ντέιβιντ Μπάρον. Το 1948 γίνεται δεκτός στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (R.A.D.A.) Ένα χρόνο αργότερα την εγκαταλείπει για να περιοδεύσει για τα επόμενα εννέα χρόνια, έως το 1957, με διάφορους θιάσους ρεπερτορίου σε επαρχιακά θέατρα ανά τη Βρετανία όπου γνωρίζει και παντρεύεται την πρώτη του σύζυγο, την ηθοποιό Βίβιαν Μέρτσαντ (1956). Ξαναπαντρεύτηκε το 1980 τη συγγραφέα και ιστορικό λαίδη Αντόνια Φρέιζερ.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ