ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ

ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.), διοργανώνει  την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 11.30 π.μ. στο «Θέατρο Βρετάνια» (Πανεπιστημίου 7- Σύνταγμα), συναυλία με ελεύθερη είσοδο, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη,  με τον Λίνο Κόκκοτο στην καλλιτεχνική επιμέλεια και στο πιάνο, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τη Μαρία Σουλτάτου στο τραγούδι.

Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής

Η συναυλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2008, συνδιοργανώνεται  με την Συντονιστική Επιτροπή των Ομοσπονδιών, Αδελφοτήτων και Συλλόγων του Αιγαίου και αποτελεί το αποκορύφωμα του εορτασμού της επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου και των νησιών του Αιγαίου καθώς και της επετείου των είκοσι χρόνων από την ίδρυση της  ΟΛΣΑ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή, έργα των συνθετών  Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Λάγιου, Ηλία Ανδριόπουλου, Λίνου Κόκοτου, Μιχάλη Τρανουδάκη που θα αποδώσει πολυμελής ορχήστρα. Η παράσταση θα διανθίζεται με οπτικοακουστικό υλικό που θα ζωντανεύει στιγμές της ζωής του ποιητή και θα αναδεικνύει τη σχέση του έργου του με το φως της Λέσβου και του Αιγαίου. Θα αποτελεί πρωτογενή δημιουργία επαγγελματικού επιπέδου με αρχειακό υλικό και ζωντανά γυρίσματα από το αρχείο «Ηρώς και Γιώργου Σγουράκη». Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί δεξιοτέχνες και θα αποδοθούν επίσης αποσπάσματα από το έργο του νομπελίστα ποιητή. Στόχος της είναι να αναδείξει στο ευρύ κοινό το πανανθρώπινο μήνυμα του έργου του ποιητή που υμνεί το φως και τη ζωή.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη Νομαρχία Αθηνών, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών μέσω της προβολής της στο δίκτυο του ΗΣΑΠ, της ΕΘΕΛ, της Αττικό Μετρό και του ΗΛΠΑΠ.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων το πρωινό της 2ας Νοεμβρίου έχει ως εξής :

09:50 Παράταξη της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων στον Ιερό Ναό. της Μητρόπολης Αθηνών

Προσέλευση των Συλλόγων με τα λάβαρά τους και τοπικές παραδοσιακές φορεσιές

10:00 Προσέλευση Επισήμων.

10:15 Δοξολογία και ομιλία από τον Πρόεδρο της Ο.Λ.Σ.Α. Χριστόδουλο Τσακιρέλλη.

Μετά τη δοξολογία εν πομπή θα πάμε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου

11:00 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου

11.30 Συναυλία στο Θέατρο «Βρετάνια» (Πανεπιστημίου 7) αφιερωμένη στον ποιητή του Αιγαίου ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ.

Καλλιτεχνική διεύθυνση : Λίνος Κόκκοτος, τραγουδούν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος και Μαρία Σουλτάτου.

Eίσοδος Ελεύθερη

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2008» και την επέτειο των είκοσι χρόνων από την ίδρυση της ΟΛΣΑ.

 • Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής

 • Ομοσπονδία Σαμιακών Συλλόγων

 • Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων

 • Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων

 • Πανικαριακή Αδελφότητα

 • Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων

 • Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Συλλόγων Αττικής

 • Σύλλογος Οινουσών

 • Σύλλογος Ψαριανών

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) έχει στο δυναμικό της σαράντα περίπου πολιτιστικούς συλλόγους Λέσβιων που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και ξεπερνούν τους 100.000. Οι σύλλογοι αυτοί και η Ομοσπονδία προβάλλουν τον πολιτισμό και την παράδοση της Λέσβου και συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων του ακριτικού νησιού.

Πραγματοποιούν κάθε χρόνο στην Αθήνα και στη Λέσβο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πλούσιο πολιτισμό και την παράδοση της Λέσβου. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές που διοργανώθηκαν  φέτος το καλοκαίρι:

1. Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008, στην Βατούσα και σε συνεργασία με το ίδρυμα «Μαρίας & Χρήστου Παπουτσή» ημερίδα με θέμα «Το παρόν και το μέλλον των Λεσβιακών Συλλόγων».

2. Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008 στο Κάστρο του Μολύβου και σε συνεργασία με το Δήμο Μήθυμνας και το Σύλλογο Πολυχνιατών Αθήνας, θεατρική παράσταση με το έργο του Μανώλη Κορρέ «Οίκος Ευγηρίας» από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Πολυχνιατών Αθήνας.

3. Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008 στο Κάστρο της Μυτιλήνης και σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και το Δήμο Μυτιλήνης, συναυλία της λαϊκής ορχήστρας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» με την Μαρία Φαραντούρη τον Πέτρο Πανδή τον Αλέξανδρο Χατζή κ.α.

Τα έσοδα από τις δύο εκδηλώσεις διατέθηκαν για την ανέγερση του Παλλεσβιακού Πνευματικού Κέντρου «Μίλτης Παρασκευαΐδης» στην Αθήνα στην οδό Κοτυαίου 5. Ο μεγάλος Λέσβιος Μίλτης Παρασκευαίδης, ζωγράφος, σκιτσογράφος, φιλόλογος, ερευνητής, με μια μόνο λέξη ένας ακούραστος εργάτης του πνεύματος, πεθαίνοντας εμπιστεύθηκε στην ΟΛΣΑ όλη την περιουσία του, με σκοπό να δημιουργηθεί στο ακίνητό του ένα Παλλεσβιακό Πνευματικό Κέντρο. Δημιουργείται λοιπόν, με τεράστιες δυσκολίες, ένα κέντρο ανάπτυξης του νησιού μας, λειτουργικό για όλους τους Λέσβιους και όχι μόνο, που η δράση του θα ξεφεύγει από τα στενά όρια του νησιού, της Αττικής, θα φθάνει σε όλο τον κόσμο και θα απευθύνεται σε όλους, κυρίως τους νέους αποτελώντας ένα ίδρυμα έρευνας ,πολιτισμού και ανάπτυξης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Ο.Λ.Σ.Α. τηλ. & fax: 210 3847016

Πρόεδρος Ομοσπονδίας: Χριστόδουλος Τσακιρέλλης 210 3833483 & fax: 210 3830974 -6937 110728

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Νεκτάριος Βακάλης 6971 752663

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ

Ο Λίνος Κόκοτος γεννήθηκε στο Αγρίνιο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ένα ακκορντεόν κάποιου φίλου ήταν η πρώτη του γνωριμία με τη μουσική.
Γράφεται και σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών. Τα πρώτα του τραγούδια τα γράφει και τα εκτελεί με τη χορωδία του Γυμνασίου. Παρουσιάζει για πρώτη φορά τραγούδια του το 1966 στις μπουάτ της Πλάκας. Το «Μικρό παιδί» και το «’Ενα απόβραδο» με ερμηνευτή το Γιώργο Ζωγράφο γίνονται οι πρώτες του επιτυχίες και γυρίζονται σε δίσκο. Ακολουθούν άλλες πολλές επιτυχίες που ερμηνεύουν ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Ρένα Κουμιώτη, ο Θανάσης Γκαϊφίλιας, η Έλενα Κυρανά κ.α.

Το 1973 μελοποιεί τον κύκλο του Οδυσσέα Ελύτη «Θαλασσινό Τριφύλλι», που αποτελεί σταθμό στο χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Έχει συνεργαστεί και έχει γράψει μαζί με γνωστούς ποιητές (Λευτέρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστοδούλου, Γιάννης Νεγρεπόντης, Άκος Δασκαλόπουλος, Φώντας Λάδης κ.ά.) πολλές σειρές τραγουδιών («Αποχαιρετισμός», «Αντιπολεμικά», «Να ‘ταν η ζωή τραγούδι», «Το ποτάμι» κ.ά.) με ερμηνευτές τη Δήμητρα Γαλάνη, το Μανώλη Μητσιά, τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη, τη Γλυκερία, την Πόπη Αστεριάδη, τη Σωτηρία Μπέλλου, τον Κώστα Λεοντίδη, την Ελένη Τσαγκαράκη κ.ά. Έχει γράψει επίσης την μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, του Κ.Θ.Β.Ε., αρκετών ΔΗΠΕΘΕ και ελεύθερων θιάσων
Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεωρίας της μουσικής και φωνητικής. Παίζει επίσης μπουζούκι και μπαγλαμά. · Ξεκίνησε το τραγούδι επαγγελματικά το 1985 και από τότε έχει συνεργαστεί με τους: Γ. Μαρκόπουλο, Γ. Νταλάρα, Χ. Νικολόπουλο, Γ. Σπανό, Ν. Ξυδάκη, Δ. Παπαδημητρίου, Χ. Λεοντή, Χ. Αϊδονίδη, Π. Θαλασσινό, Δ. Γαλάνη, Χ. Αλεξίου, Χ. &Π. Κατσιμίχα, Ελ. Αρβανιτάκη, Ελ. Τσαλιγοπούλου, Β. Κορακάκη, Μ. Κανά, Αλ. Ιωαννίδη και άλλους. · Αξίζει να αναφερθεί, η συμμετοχή του στην τελετή που έγινε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου ερμήνευσε δύο τραγούδια, σε ένα σύνολο ορχηστρικής μουσικής του Πέτρου Ταμπούρη, τον «Ολυμπιόνικο» του Πινδάρου και τον «Σπύρο Λούη» σε στίχους Θοδωρή Γκόνη.

 • Για δυο χρονιές, απο το 1993 έως το 1995, ο Γεράσιμος τραγουδά με την Δ. Γαλάνη, την Ελ. Τσαλιγοπούλου και τον Αλ. Ιωαννίδη στο ΧΑΡΑΜΑ. Αυτή, η πολύ επιτυχημένη συνεργασία, κατέληξε σε ένα διπλό ηχογράφημα (UNIVERSAL).

 • Το "Πικρό Φιλί", ο πρώτος προσωπικός του δίσκος κυκλοφόρησε το 1995 με τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη. Ακολούθησε το "Λόγω Τιμής" σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.
 • Το χειμώνα '95-'96 μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό, την Αναστασία Μουτσάτσου και την Αθηνά Μόραλη, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος στήνει το πρόγραμμα των «13 Φεγγαριών». Το πρόγραμμα σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

 • Το χειμώνα '96-'97 τραγουδάει στη «Μέδουσα» μαζί με τους Χ. Νικολόπουλο, Γ. Σπανό και Κατερίνα Κούκα. Την άνοιξη του '97 συμμετέχει στο πρόγραμμα του Νίκου Ξυδάκη στην «Ιερά Οδό» μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Γιώργο Νταλάρα.

 • Το 1997 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος, "Δέκα Χρόνια στου Μπακάκου", σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Θοδωρή Γκόνη.
 • Για δύο συνεχή χρόνια ('97 - '98), τραγουδά στην «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ» στην Πλάκα με τον Παντελή Θαλασσινό, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία

 • Τα καλοκαίρια του 1998 και του 1999, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος μαζί με άλλους καταξιωμένους ερμηνευτές, συμμετείχε σε συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού. · Τις χρονιές που ακολουθούν ο Γεράσιμος συνεργάζεται με του ΑΝΕΜΟΣ, την Λένα Αλκαίου και τους APURIMAC.

 • Την άνοιξη του 2002, τον βρίσκουμε να εμφανίζεται στην ίδια σκηνή με τον Γιώργο Νταλάρα. Οι παραστάσεις αυτές απο τον «ΖΥΓΟ», βρίσκουν το δρόμο της δισκογραφίας σε ένα διπλό cd, με γενικό τίτλο «Απο καρδιάς» (ΜΙΝΟS EMI).

 • Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ερμηνεύει κομμάτια απο την συνεργασία του με τον Δ. Παπαδημητρίου στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού.

 • Τον Ιούλιο του 2002, διοργανώνεται συναυλία αφιέρωμα, απο το περιοδικό ΔΙΦΩΝΟ, στον Θ. Δερβενιώτη, στο θέατρο Λυκαβηττού με ερμηνευτές τους, Π. Τερζή, Γλυκερία και Γ. Ανδρεάτο.

 • Τον Ιούνιο του 2003, εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής μαζί με τους, Δ. Γαλάνη, Μ. Κώχ, Μ. Φραγκούλη, Γ. Κούτρα κ.α., σε μία παράσταση αφιέρωμα στον ποιητή Ν. Καββαδία.

 • Τον Ιούλιο του 2003, διοργανώνεται συναυλία προς τιμήν του Βαγγέλη Περπινιάδη, απο το περιοδικό ΔΙΦΩΝΟ, με τον Γ. Ανδρεάτο και την συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών. Η συναυλία ηχογραφήθηκε ζωντανά και κυκλοφόρησε στην δισκογραφία με τον τίτλο «Παρών στον Βαγγέλη Περπινιάδη» (LYRA - ΜΒΙ).

 • Τον Ιανουάριο του 2004 ο Γεράσιμος, εμφανίστηκε, για ακόμη μία φορά, με τον Γιώργο Νταλάρα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε 5 παραστάσεις αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, ως συνέχεια των παραστάσεων που δόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2001, στον ίδιο χώρο. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα, αποτυπώθηκε σε τριπλό cd με γενικό τίτλο «Ότι και αν πω δεν σε ξεχνώ» (ΜΙΝΟS-EMI).

 • To 2004 κυκλοφορεί το νέο του album "Απ' την αγάπη γυρίζω μόνος" σε τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στη συλλογή Παρών στον Βαγγέλη Περπινιάδη καθώς και στο album των Apurimac "Πάμε Πάλι".

 • Στα πλαίσια των εκδηλώσεων , για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 2004, ο Γεράσιμος συμμετέχει στις τελετές, που διοργανώνονται για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας, σε πόλεις σταθμούς που φιλοξενούν την έλευση της.

 • Toν Απρίλιο του 2005 ο Γεράσιμος Ανδρεάτος κυκλοφορεί το νέο του cd με τίτλο "Ενα και ένα από μια δεκαετία". Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος ερμηνεύει με την ψυχή του για να μπει στην καρδιά του κόσμου, τον ίδιο στόχο πετυχαίνουν και τα κομμάτια των πολύ αξιόλογων δημιουργών, Χρήστου Νικολόπουλου, Πέτρου Ταμπούρη, Μιχάλη Γκανά, Θοδωρή Γκόνη, Ηλία Κατσούλη, Σταμάτη Μεσημέρη, Ευθυμίας Πανταζοπούλου και το "Γκρεμό" του Μάνου Χατζηδάκι.

 • Την άνοιξη του 2006 ο Γεράσιμος Ανδρεάτος κυκλοφορεί το album "10 χρόνια live". Περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες του επιτυχίες από ζωντανές ηχογραφήσεις των τελευταίων 10 χρόνων.

ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΛΤΑΤΟΥ

Η Μαρία Σουλτάτου είναι μια πολύ σπουδαία φωνή, που αριθμεί 20 χρόνια στο τραγούδι. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης και η πρώτη της συνεργασία ξεκινάει με τον συνθέτη Λίνο Κόκοτο. Ακολουθεί η δισκογραφική συνεργασία της με τον Κώστα Μουντάκη στo έργο ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ του Δραμυντινού. Αργότερα συνεργάζεται με τον Αριστείδη Μόσχο και από την συνεργασία αυτή προκύπτουν δύο δισκογραφικές συμμετοχές .
Πρώτη στον δίσκο με τίτλο ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ και δεύτερη ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ακολουθεί η συνεργασία της με τον Χριστόδουλο Χάλαρη στη βυζαντινή όπερα ΠΟΥΛΟΛΟΓΟΣ η οποία κυκλοφορεί και σε CD. Επίσης συμμετέχει και στο δίσκο ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΟΣ σε μουσική επιμέλεια του ιδίου. Ο δίσκος αυτός είναι μια αναφορά σε αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων για τη Μάχη της Κρήτης. Σταθμός στην πορεία της η γνωριμία και η συνεργασία με τον ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ στην παράσταση ΑΜΑΝ-ΑΜΗΝ , με θέμα της το ρεμπέτικο τραγούδι .
Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε στην Αθήνα όπως και σε όλη την Ελλάδα με 100 παραστάσεις .

Ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε CD. Ακολουθεί η παράσταση ΟΝΕΙΡΟΥ ΕΛΛΑΣ που παρουσιάστηκε στον παλιό Διογένη σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη και επιμέλεια της Θέσιας Παναγιώτου και η συνεργασία της με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής ,σε διεύθυνση ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ στα έργα: ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ένα αφιέρωμα στα 15 χρόνια από τον θάνατο του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ και Τραγούδια που έγραψε ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ για τον Ελληνικό κινηματογράφο .Οι παραστάσεις αυτές ξεπέρασαν τις 120 στην Ελλάδα και το Εξωτερικό . Η συνεργασία της με την Κ .Ο . Ε . Μ . σε διεύθυνση του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ συνεχίζεται στο ΗΡΩΔΕΙΟ με τα έργα : ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ και ΤΑ ΛΑΙΚΑ σε μουσική του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και στίχους των ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ και ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ αντίστοιχα .Και οι παραστάσεις αυτές ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα , ενώ η συναυλία του ΗΡΩΔΕΙΟΥ  ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε CD με τίτλο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΚΑΤΑ ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ.

Ακολουθούν δεκάδες παραστάσεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα και συνεργασία με τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του ΑΝΔΡΕΑ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ στο ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ στάδιο αλλά και σε συναυλία στο ΦΑΝΑΡΙ καλεσμένοι από τον πατριάρχη ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ . Σημαντική είναι και η συνεργασία της με τον ΧΡΗΣΤΟ ΛΕΟΝΤΗ και η συμμετοχή της σε συναυλίες με τραγούδια του συνθέτη, που έγραψε για αρχαίες τραγωδίες και τον Γιώργο Νταλάρα σε δύο συναυλίες στη ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ και τα ΕΞΑΜΙΛΙΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα συμμετέχει σε δεκάδες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία υπηρετώντας πάντα πιστά το καλό Ελληνικό τραγούδι.

Η Μαρία Σουλτάτου ήταν από τους τυχερούς της γενιάς της. Βρέθηκε νωρίς στον καλλιτεχνικό χώρο και στην μεγάλη πορεία της αυτή συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους μεγάλους συνθέτες όπως οι ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ , ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ , ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ , ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ ΣΟΥΚΑΣ , ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ , ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ. κ. ά αλλά και μεγάλους τραγουδιστές όπως οι ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ , ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΟΥ, ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ , ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ , ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ , ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ ,ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ , ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΟΡΜΠΑΛΑ ,ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ, ΝΕΝΑ ΒΑΝΕΤΣΑΝΟΥ , ΤΑΚΗΣ ΜΠΙΝΗΣ , ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ , ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ , ΧΑΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ,ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ , ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ κά.

Η συνεργασία της με τον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ έρχεται με την κυκλοφορία του δίσκου ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ , που ουσιαστικά αποτελεί και τον τρίτο προσωπικό της δίσκο , σε στίχους του συνθέτη , του Ηλία Κατσούλη , του Γιώργου Ηρακλέους , της Φλώρας Αποστολοπούλου και της Δέσποινας Ιωαννίδου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2008