Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Ντόρις Λέσινγκ

Η Σουηδική Ακαδημία απένειμε στην Ντόρις Λέσινγκ, μια από τις πιο ευφυείς, δυναμικές και τολμηρές εκπροσώπους της αγγλικής λογοτεχνίας το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το όνομά της δεν συγκαταλεγόταν στη λίστα με τα φαβορί, όπως ο Άμος Οζ ή ο Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Με μια λιτή ανακοίνωση η Σουηδική Ακαδημία αναφέρεται στη βράβευση της Ντόρις Λέσινγκ επισημαίνοντας ότι είναι «η επική συγγραφέας της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, πάθος και διορατική ικανότητα υπέβαλε έναν διχασμένο πολιτισμό σε εξονυχιστική έρευνα».
Γεννημένη στην Περσία (σημερινό Iράν) το 1919, η Nτόρις Λέσινγκ ήταν πέντε χρόνων όταν ακολούθησε τους Άγγλους γονείς της στη Nότια Pοδεσία (σημερινή Zιμπάμπουε). Έχοντας περάσει τα παιδικά της χρόνια σε ένα μεγάλο αγρόκτημα αυτής της χώρας, εγκαταστάθηκε στην Aγγλία το 1949, φέρνοντας μαζί της το πρώτο της μυθιστόρημα, H χλόη που τραγουδά (The Singing Grass), το οποίο εκδόθηκε το 1950 και γνώρισε σημαντική επιτυχία στη Bρετανία, στις Hνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Από τότε έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις, όπως τα βραβεία David Cohen Memorial Prize, Spain Prince of Asturias Prize, καθώς και το S.T. Dupont Golden PEN Award για τη συνολική προσφορά της στη λογοτεχνία.

Τον Δεκέμβριο του 2007 πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση της Τόνιας Κοβαλένκο, το νέο μυθιστόρημα της Ντόρις Λέσινγκ με τίτλο Η Σχισμή (The Cleft).
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Προς το τέλος της ζωής του ένας βαθυστόχαστος Ρωμαίος γερουσιαστής ξεκινάει την τελευταία του επική προσπάθεια: να αναδιατυπώσει την ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας, αποκαλύπτοντας την άγνωστη στους περισσότερους ιστορία της Σχισμής, μιας αρχαίας γυναικείας κοινότητας που ζει σε μια απομονωμένη παραθαλάσσια Εδέμ. Στη Σχισμή δεν έχουν ανάγκη τους άντρες ή τη γνώση τους, οι γεννήσεις είναι ελεγχόμενες και μόνο τα θηλυκά επιβιώνουν. Αλλά, η γέννηση ενός νέου παιδιού, και μάλιστα αγοριού, θα έρθει να διαταράξει την ισορροπία της κοινότητας.
Στο βιβλίο αυτό η Ντόρις Λέσινγκ επανέρχεται στα θέματα της πρώιμης γραφής της: διερωτάται πώς οι άντρες και οι γυναίκες καταφέρνουν να συνυπάρχουν στον κόσμο και πώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο φύλων επιδρούν καθοριστικά σε κάθε πτυχή της ύπαρξής μας.

Επίσης, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία της: Το πέμπτο παιδί (μυθιστόρημα, μτφρ. Αλέκος Μανωλίδης, 1988), Το καλοκαίρι πριν από το σκοτάδι (μυθιστόρημα, μτφρ. Καίτη Οικονόμου, 1991), Αναμνήσεις ενός επιζώντος (μυθιστόρημα, μτφρ. Μαίρη Κιτσικοπούλου, 1996), Ο Μπεν στον κόσμο (μυθιστόρημα, μτφρ. Ρένα Χατχούτ, 2002), ενώ το καλοκαίρι κυκλοφόρησε το βιβλίο της Οι γιαγιάδες (ιστορίες, μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο).

ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ