Πέθανε η Οριάνα Φαλάτσι

Μία από τις πιο γνωστές Ιταλίδες δημοσιογράφους, που σόκαρε το λογοτεχνικό κόσμο με μία "βιτριολική" επίθεση στο Ισλάμ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Οριάνα Φαλάτσι, πέθανε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2006 στα 77 της χρόνια, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Η Φαλάτσι, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Φλωρεντίας και τα τελευταία χρόνια ζούσε ανάμεσα στη γενέτειρά της Φλωρεντία και τη Νέα Υόρκη. Στο νοσοκομείο είχε εισαχθεί πριν λίγες ημέρες. Η δημοσιογράφος, που ήταν και πολεμική ανταποκρίτρια στο Βιετνάμ και στη Βηρυτό στις αρχές της δεκαετίας του ’80 , είχε πάρει συνεντεύξεις από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του πλανήτη και τους πιο διάσημους ηγέτες του 20ου αιώνα. Ανάμεσά τους ο Γιάσερ Αραφάτ, ο η Ισραηλινός πρωθυπουργός Γκόλντα Μέιρ, ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Αργότερα, ο Κίσινγκερ έγραψε ότι η συνέντευξη που του πήρε ήταν "η πλέον καταστροφική συζήτηση που είχα ποτέ με εκπρόσωπο του Τύπου", αφού η Φαλάτσι τον πίεσε μέχρι που συμφώνησε ότι ο πόλεμος στο Βιετνάμ ήταν "άχρηστος". Η Φαλάτσι υπήρξε σύντροφος του Αλέκου Παναγούλη και μάλιστα έχει γράψει κι ένα βιογραφικό βιβλίο, το "Ένας άντρας" για το ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα.

Τα τελευταία χρόνια ταρακούνησε τα νερά δημιουργώντας σκάνδαλο εξαιτίας των βιβλίων της "Η Οργή και η Περηφάνια" (2002) και "Η Δύναμη της Λογικής" (2004) που θεωρούνται ότι δυσφημίζουν το Ισλάμ ενώ κορυφαίο παραμένει το βιβλίο της για τη Βηρυτό "Ινσαλλάχ". Προτίμησε την τολμηρή και ριψοκίνδυνη ζωή όταν έγινε μέλος της ιταλικής αντιφασιστικής αντίστασης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ έδειξε την ίδια τόλμη και ως πολεμική ανταποκρίτρια στο Βιετνάμ και τη Βηρυτό.
Η Φαλάτσι δίχασε το κοινό της όταν εξέδωσε το βιβλίο "Η Οργή και Η Περηφάνια" μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001, ένα οργισμένο βιβλίο, στο οποίο περιέγραφε το Ισλάμ ως "τυραννικό και καταπιεστικό" και τους Άραβες μετανάστες στην Ευρώπη ως "βρώμικους και μισαλλόδοξους". Στο επόμενο βιβλίο της, "Η δύναμη της Λογικής" υποστήριζε ότι οι τρομοκράτες είχαν σκοτώσει πάνω από 6.000 ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια στο όνομα του Κορανιού και έλεγε ότι η ισλαμική πίστη "δείχνει μίσος αντί για αγάπη και σκλαβιά αντί για ελευθερία".
Πάντως αξεπέραστο παραμένει το βιβλίο της "Ινσαλάχ", όπου περιγράφονται οι τελευταίες μέρες της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης στη Βηρυτό, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.