Άκος Ψυχής

ΠΟΙΗΜΑΤΑ - ΟΛΓΑ ΝΤΕΛΛΑ

Το «Άκος Ψυχής» είναι ένα βιβλίο για ποιήματα. Ένα βιβλίο για την Ποίηση. Για το πώς -και αν- μπορεί αυτή η Κυρά να θεραπεύσει τις ψυχές μας επαρκώς. Για το πώς τη «θεραπεύουμε» κ’ εμείς. Δηλαδή την υπηρετούμε. Και τα δύο είναι πράγματα που τα αναζητά κανείς ως τέλους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση έρχεται ένα συμπλήρωμα του τίτλου, ένας δεύτερος τίτλος, που στέκεται ελεγκτικά απέναντι στον πρώτο. Σκέκεται ελεγκτικά και κυρίως με αμφισβήτηση. Ζητά να διασαλέψει την αρχική μας προσήλωση. Να απομυθοποιήσει. Να προσγειώσει. Υπομειδιά. Υπάρχει Άκος; Υπάρχει άκος μέσα από την Τέχνη, μέσα από την Ποίηση; Υπήρξε ποτέ τέτοιο Άκος; Τέτοιο και τόσο, ώστε να αναπαύσει την ψυχή; Απάντηση φυσικά και δεν δίνεται.
Ωστόσο, αυτό το κυρίαρχο ερώτημα, αν και αναπάντητο, συντροφεύει νοητά κάθε σελίδα της συλλογής αυτής και στέκεται απέναντι στις βασικές ποιητικές θεματικές της. Από αυτές πηγάζει και μ’ αυτές αναμετρείται. Με τον Πόνο και το πέρασμα του από τον Άνθρωπο. τον Χρόνο, όταν συμπορεύεται με την απώλεια. τη συντριβή του ανθρώπου από τα δύο προηγούμενα και την αδυναμία του απέναντι στον Θάνατο. Την εναγώνια προσπάθεια να συμβιώσει και με τα τρία. Και να επιβιώσει από τον Άλλο άνθρωπο. Να εξιχνιάσει τις μεταξύ τους σχέσεις. Να τις δεχτεί. Να τα δεχτεί όλα, ως μη αναστρέψιμα. Έτσι απλά.

Όπως φάνηκε, δεν πρόκειται για τίποτα πρωτοειπωμένο ή ιδιαίτερο. Τουναντίον, μάλιστα, χιλιοειπωμένα είναι όλα από την εποχή του Ομήρου. Ο τρόπος μόνο αλλάζει, όπως είναι φυσικό, ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα κανείς. Δηλαδή, το ίδιο το πρόσωπο που ασκεί την Ποίηση. Και αυτό είναι και το μόνο που συμπληρώνει κανείς στο δάσος της μεγάλης Κυράς. Φυτεύει ποιήματα. Από το ίδιο δέντρο. Αλλά, ποιήματα.
Έτσι κάπως ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε αυτή η συλλογή. Από μια χειμερινή εξόρμηση στις Μηλιές του Πηλίου αποσπάστηκε η επιγραφή, που έθεσε στην εκεί Βιβλιοθήκη ο Άνθιμος Γαζής, που πίστεψε ο ίδιος στη δύναμη της γραφής να θεραπεύσει την ψυχή.

Από την άλλη, ήρθε ως κομήτης η διαδικτυακή αντάμωση με τον Δημήτρη Ασιθιανάκη, που χωρίς να το ξέρει, σε χρόνο ανύποπτο, φωτογράφισε την ψυχή αυτού του βιβλίου. Οι φωτογραφίες αυτές στάθηκαν το εκμαγείο αυτής της ποίησης.
Οι εκδόσεις «Το Ροδακιό» φιλοξένησαν για δεύτερη φορά στα ράφια τους τα ποιήματα αυτά.

Η Όλγα Ντέλλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει το 2002 στο Ροδακιό την ποιητική συλλογή "Αθιβολές" και έχει συντάξει τον Πίνακα Λέξεων των ποιημάτων του Ανδρέα Εμπειρίκου (μεταπτυχιακή εργασία στον καθηγητή Μίμη Σουλιώτη, Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας). Kατοικεί περίπου μόνιμα στα δυτικά της Μακεδονίας.

ΑΚΟΣ ΨΥΧΗΣ