Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του θεού

Η ζωή του σαν μυθιστόρημα

Δημήτρης Σιατόπουλος

Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του θεού
Η ζωή του σαν μυθιστόρημα

Σειρά EK: EΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA
Ημερομηνία έκδοσης: 11/10/2007
Σελίδες: 448

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, κατά κόσμον «Ελ Γκρέκο», εξέχουσα φυσιογνωμία στην ιστορία της παγκόσμιας ζωγραφικής, διήνυσε κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα μια πολυκύμαντη διαδρομή, μοιρασμένη στην τέχνη και στη ζωή. Η σταθερή προσήλωση στις μοναδικές στη δυτική τέχνη εξαϋλωμένες, πνευματικές μορφές, η ανυποχώρητη στάση ενάντια στο κατεστημένο, η σθεναρή υποστήριξη του αγώνα των Κρητικών κατά των Βενετών, οι αλλεπάλληλες –συναρτημένες συχνά από τις μοιραίες του σχέσεις– μετακινήσεις, η σύγκρουση με την Ιερά Εξέταση, είναι μόνο λίγες όψεις από τη ζωή και τη δράση μιας πολυδιάστατης προσωπικότητας, που έζησε ελεύθερη και πάντοτε ασυμβίβαστη τόσο στην Κρήτη όσο στη Βενετία, στο Μπασάνο, στη Ρώμη ή στο Τολέδο.
Στη μυθιστορηματική βιογραφία του Δημήτρη Σιατόπουλου, ανασυντίθεται ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό εικόνων, χώρων, γεγονότων και προσώπων, όπου δεσπόζει η εμβληματική μορφή του Ελ Γκρέκο, αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, ενώ ταυτόχρονα αναβιώνουν οι πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές αντιφάσεις μιας πολυτάραχης εποχής.
Στο βιβλίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας Ελ Γκρέκο του Γιάννη Σμαραγδή.

Ο Δημήτρης Σιατόπουλος (1917-2001) γεννήθηκε στη Φωκίδα αλλά έζησε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τον σπουδαστικό κύκλο της Φιλολογίας με ειδίκευση στη μελέτη του Θεάτρου. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του ’40 και συμμετείχε στην εθνική αντίσταση. Έγραψε ποιητικά έργα, δοκίμια, κριτικές, μεταφράσεις και μελέτες. Συνεργάστηκε με σημαντικές εφημερίδες και περιοδικά. Εργάστηκε επίσης στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση με επιμορφωτικές και λογοτεχνικές παραγωγές. Υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης και της καθιέρωσης του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Διαβάστε μερικά βιογραφικά στοιχεία για τον ζωγράφο στο άρθρο Ελ Γκρέκο στο creteinfo.gr

ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ