Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Διονύση Λεϊμονή: Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ- εκδόσεις «Παππάς»

H «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» είναι το πρώτο προσωπικό μυθιστόρημα του Διονύση Λεϊμονή, που κυκλοφορεί φέτος από τον εκδοτικό οίκο «Παππάς». Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννημένος στο Αιτωλικό Μεσολογγίου, σήμερα ζει στην Νέα Ιωνία του Βόλου υπηρετώντας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο φιλόλογος - συγγραφέας μέσα σε 190 σελίδες χωρισμένες σε 20 κεφάλαια κατορθώνει να παρουσιάσει με μοναδικά εκφραστικό τρόπο την ιστορία του ήρωα, Αντρέα Δημάνη, ενός νέου 20 χρονών, φοιτητή της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, ο οποίος μέσα από μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση εξιστορεί τη μετάβασή του από τον κόσμο των «υγιών σε έναν άλλο «διαφορετικό» κόσμο, που ούτε καν είχε φανταστεί πως υπήρχε, παλεύοντας με μια απροσδόκητη αναπηρία. Στην ουσία βρίσκεται να μάχεται μια τριτοκοσμική αντίληψη, μια ανάπηρη πολιτεία.

Το βιβλίο από τις πρώτες κιόλας σελίδες του κερδίζει τον αναγνώστη κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον αλλά κι επιφέροντας ρίγη συγκίνησης. Ο συγγραφέας με το ταλέντο του πεζογράφου-αφηγητή ξεδιπλώνει άριστα την τεχνική της έκφρασης εισχωρώντας στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής ενός ατυχήσαντα νεαρού που αγωνίζεται να κερδίσει τη ζωή. Ο επιτυχημένος χειρισμός της νεοελληνικής γλώσσας, καταφέρνει να αναδείξει την ευαισθησία, τη δημιουργική φαντασία αλλά και την επικοινωνιακή ικανότητα του γράφοντος. Επικουρικά κάποια επικαιρικά γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν την αλήθεια του πράγματος μεταφέροντας τη λογοτεχνική ιστορία στην απτή πραγματικότητα.
Ο Αντρέας Δημάνης, ένα αγόρι γεμάτο όνειρα και φιλοδοξίες φτιάχνει στο νου του όλο τον κόσμο του, «σκηνοθετεί» τη ζωή του ως την τελευταία λεπτομέρεια βασισμένος στα σωματικά και ψυχοπνευματικά του χαρίσματα. Λίγα δευτερόλεπτα όμως εφηβικής ξενοιασιάς-αμυαλιάς είναι ικανά να ανατρέψουν το καλοστημένο σκηνικό. ΄Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ξεριζώνει το αγριολούλουδο από το καλοφροντισμένο χώμα του και εισάγει το μοναχοπαίδι της οικογένειας Δημάνη σε έναν κόσμο σκοτεινό κι εφιαλτικό. Η ζωή πάνω σε μια αναπηρική πολυθρόνα δεν είναι ό,τι καλύτερο σε μια κοινωνία μάλιστα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αρτιμελών! Μέσα από μακρούς μονολόγους που εναλλάσσονται με σύντομους διαλόγους –ένδειξη της μοναξιάς του ήρωα – μέσα από μια άριστη τεχνική γραφή περιγράφεται το ανθρώπινο δράμα του ίδιου του «παθόντα» αλλά και του οικείου περιβάλλοντός του που έρχονται σε σύγκρουση με την «κακή τους μοίρα».

Με κομμένη την ανάσα ο αναγνώστης παρακολουθεί μια ανελέητη σύγκρουση του ναι και του όχι, της ζωής και του θανάτου, της απελπισίας και του αγώνα που κανείς δεν ξέρει την κατάληξή του. Πολλές οι μάχες σε αρκετά μέτωπα, με νικητές και ηττημένους που εναλλάσσονται περιοδικά ώσπου να έρθει η τελική κάθαρση να αποκαταστήσει τα πράγματα. Μια αρχαία τραγωδία σε σύγχρονη εκτέλεση. ΄Ενα διαχρονικό αδιέξοδο να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολουθεί μια ρεαλιστική ακροβασία μεταξύ της ύπαρξης και της ανυπαρξίας.
Ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία μέσα από την αφήγηση της ιστορίας να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας που κλείνει τα μάτια μπρος στη διαφορετικότητα φορώντας τη μάσκα της υποκρισίας και της προσποίησης.

΄Ενα βιβλίο κόλαφος για όλες τις κοιμισμένες συνειδήσεις .

΄Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει την καρδιά του αναγνώστη, την καρδιά μας. ΄Ένα έργο που μας γνωρίζει και μας εξοικειώνει με τη «διαφορετικότητα».

Ένα μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα!

Ζητήστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία
εκδόσεις «Παπάς»

Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου δωρεάν στο booksinfo

Η ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΩΑΜ