ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα Δεκέμβριος 2006 - Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

“Το ημερολόγιο του Συγγραφέα” του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι.

Ένα μνημειώδες και άγνωστο μέχρι σήμερα έργο, “Το ημερολόγιο του συγγραφέα” του Ρώσου συγγραφέα εκδίδεται για πρώτη φορά απο τις Εκδόσεις “Αρμός”.

Ένα έργο πολύτιμο για τον Έλληνα αναγνώστη, για τον μελετητή του έργου του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι, για επιστήμονες, φοιτητές και απλούς ανθρώπους, που θέλουν να εμβαθύνουν στο έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα.

Ο Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι δημοσιογράφος, επιφυλλιδογράφος, σχολιαστής της επικαιρότητας αλλά και παρατηρητής, καταγραφέας και χρονικογράφος μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι έτσι όπως δεν τον έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο Έλληνας αναγνώστης. Η διεισδυτική ματιά του μεγάλου ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής εξετάζει και σχολιάζει μικρά και μεγάλα ζητήματα απο την πολιτική, την κοινωνία, την καθημερινότητα. Οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, οι Σλαβόφιλοι και οι Δυτικίζοντες, η δουλοπαροικία και ο καπιταλισμός, η ισχύς του χρήματος και η ηθική έκπτωση, η εξουσία και ο λαός, ο πλούτος και η φτώχια, το περιβάλλον και ο άνθρωπος είναι μερικά μόνο απο τα σημεία που σχολιάζει η καυστική πένα του Ρώσου συγγραφέα.

“Το ημερολόγιο του συγγραφέα” έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στις μεταφράσεις των έργων του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι στην ελληνική γλώσσα. Ο πρώτος τόμος περιέχει τα κείμενα του συγγραφέα για τα έτη 1873 – 1876. Η μετάφραση έγινε απο την ακαδημαϊκή έκδοση των Απάντων του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι. Η έκδοση περιλαμβάνει εκτενή εισαγωγικά σημειώματα του μεταφραστή καθώς και πλήθος σχολίων και υποσημειώσεων, ώστε να γίνει κατανοητή και εύχρηστη απο τον Έλληνα αναγνώστη. Η μετάφραση απο τα ρωσικά, η εισαγωγή και τα σχόλια είναι τοu Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, την γλωσσική επιμέλεια έκανε η κυρία Ντίνα Σαμοθράκη ενώ την εικαστική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Δ. Κ. Σωτηρόπουλος.