Ο Μίτος της Αριάδνης

Για την έξοδο από το λαβύρινθο της ηρωίνης

Γιάννης Κ. Κωνσταντινίδης

Προλογίζει ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρκαγιάννης

«Ο Μίτος της Αριάδνης» είναι ένα βιβλίο-απόσταγμα θεραπευτικής πρακτικής στον τομέα της εξάρτησης, ανθρωποκεντρικό, τεκμηριωμένο, γραμμένο σε γλώσσα εύληπτη. Και έρχεται:
 - Να ρίξει φως στις γνωστές-άγνωστες δυνάμεις που μετέτρεψαν ένα αρχέγονο λαϊκό φάρμακο, το όπιο, σε κοινωνική μάστιγα – την ηρωίνη.
 -Να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη δαιμονολογία που περιβάλλει τις εθιστικές ουσίες, τη χρήση τους και την εξάρτηση.
- Να προβληματίσει, αλλά και να ενημερώσει τον κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να διαμορφώσει υπεύθυνη άποψη και αντίστοιχη στάση.
 -Να προσφέρει τεκμηριωμένα στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν να οδηγηθεί η κοινωνία προς την έξοδο από το λαβύρινθο των ναρκωτικών.
 -Να λειτουργήσει ως εργαλείο απεμπλοκής στα χέρια ενός χρήστη, καθώς και ως εργαλείο πρόληψης για κάθε οικογένεια.

Ο Μίτος της Αριάδνης

Οπισθόφυλλο

Η χρήση της ηρωίνης και η εξάρτηση απ’ αυτήν έχει μπει για τα καλά στη σύγχρονη κοινωνία, και μάλιστα σε μορφή επιδημική. Κάθε χρόνο πολλοί νέοι άνθρωποι εμπλέκονται στη δίνη της και ταλαιπωρούνται απελπιστικά – μαζί και οι οικογένειές τους.
Το βιβλίο αυτό επιδιώκει να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη δαιμονολογία, και να συνδράμει τον αναγνώστη ώστε να γίνει ο καταλύτης για θετικότερες εξελίξεις.
Διερευνά την ιστορική εξέλιξη του φαινομένου τους τελευταίους δύο αιώνες, και εστιάζεται στους παράγοντες εκείνους (πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς κ.ά.) που μετέτρεψαν το όπιο (ένα αρχέγονο θεραπευτικό και ψυχαγωγικό προϊόν) σε κοινωνική μάστιγα – την ηρωίνη. Διερευνά, επίσης, τα συμφέροντα εκείνα –παράνομα και νομότυπα– που συνεχίζουν να στηρίζουν την παρούσα κατάσταση.
Αναλύει το φαινόμενο της εξάρτησης από φαρμακευτικής και από ψυχολογικής, κυρίως, σκοπιάς. Εξετάζει στους τρόπους με τους οποίους η ηρωίνη ψευτο-ικανοποιεί τις βαθύτερες επιθυμίες του ανθρώπου, καθώς και τις ψυχολογικές διεργασίες που ακολουθούνται, έτσι ώστε η εξάρτηση απ’ αυτήν να εδραιώνεται και να γίνεται τόσο ανθεκτική.
Με αυτά τα στοιχεία, το βιβλίο θέλει να συμβάλλει στη δημιουργία μιας κοινωνικής αντίληψης που θα διαμορφώσει διαφορετικές προσεγγίσεις, δίνοντας, παράλληλα, και εφόδια στον χρήστη –και την οικογένειά του– για την έξοδο απ’ αυτόν τον ψυχοφθόρο λαβύρινθο.

Ο Μίτος της Αριάδνης - Εισαγωγή

Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ