Η Κοσμητική του Εχθρού

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Αμελί Νοτόμπ
" Η Κοσμητική του Εχθρού"
Μετάφραση: Ειρήνη Θεοφυλακτοπούλου
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Ημερ/νια έκδοσης: Νοέμβριος 2005

Της Adomiel

“Χωρίς να το ξέρω, είχα διαπράξει το τέλειο έγκλημα:
κανείς δεν μ' είχε δει να μπαίνω, εκτός από το θύμα.
Η απόδειξη είναι ότι είμαι ακόμη ελεύθερος”.

Όλα άρχισαν στην αίθουσα αναμονής κάποιου αεροδρομίου.
Ήξερε ότι θα 'ταν αυτός. Το τέλειο θύμα.
Ο εκ των προτέρων ένοχος. Δεν χρειάστηκε παρά
να του μιλήσει. Και να περιμένει να πέσει στην παγίδα

Όλα τελείωσαν στην αίθουσα αναμονής κάποιου
αεροδρομίου.
Έτσι κι αλλιώς τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Τριάντα εννέα ετών σήμερα η Αμελί Νοτόμπ δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα Υγιεινή του Δολοφόνου το 1992, ξεσηκώνοντας θύελλα. Οι Γάλλοι κριτικοί δεν μπορούσαν να αποδεχτούν ότι αυτό το βιβλίο είχε γραφτεί από μία συγγραφέα μόλις 25 ετών. Η αμηχανία τους ήταν έντονη -καθώς εκτός από νεαρή και έξυπνη τύχαινε να είναι και όμορφη- και διήρκεσε σχεδόν τέσσερις μήνες, όσο δηλαδή προσπαθούσαν όλοι να βρουν ποιος είναι ο άνδρας που κρυβόταν πίσω από το όνομά της mademoiselle Nothomb. Της κατοχυρώθηκε τελικά το βιβλίο όταν κανένας άλλος δεν διεκδίκησε την πατρότητα!

Την ακολουθούν αρκετοί χαρακτηρισμοί: Η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως «γραφομανής» ενώ ο γαλλικός Τύπος την αποκαλεί «βιολογικό ρολόι της Λογοτεχνίας». Ίσως όμως να πρόκειται απλώς για μια σκληρά εργαζόμενη συγγραφέα. Από το 1992 και κάθε φθινόπωρο εκδίδει ένα βιβλίο -με συνολική σοδειά 14 βιβλία- το οποίο γίνεται αμέσως best seller στις γαλλόφωνες χώρες ενώ μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες. Επιπλέον οι υψηλές πωλήσεις και οι επαινετικές κριτικές συνδυάζονται με σημαντικότατα βραβεία (Prix Alain-Fournier, Prix Rene-Fallet, Prix Chardonne, Prix de la Vocation, Grand Prix de l’ Academie Francaise) δημιουργώντας ένα μείγμα εκρηκτικό. Η Νοτόμπ μολονότι έχει σαρώσει κοινό, κριτικούς και βραβεία αλά γαλλικά, είναι Βελγίδα, αν και χάρη στον πρέσβη πατέρα της θα μπορούσαμε άνετα να τη χαρακτηρίσουμε κοσμοπολίτισσα. Γεννημένη στο Κόμπε της Ιαπωνίας περιπλανήθηκε σε αρκετά μέρη, και στη Δύση αλλά κυρίως στην Ανατολή. Σπούδασε ρομανικές γλώσσες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και στη συνέχεια εργάστηκε ως διερμηνέας στην Ιαπωνία. Σήμερα ζει στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Εκκεντρική, με περίεργα καπέλα και μεταξωτά καλυμμαύκια, η Νοτόμπ είναι η λαμπερή γυναίκα που κοσμεί το εξώφυλλο της Κοσμητικής του Εχθρού (α’ έκδοση Editions Albin Michel, Παρίσι 2001).

Στην Κοσμητική ένας άντρας, ο Ζερόμ Ανγκούστ αναγκάζεται να υποστεί την επίμονη και ενοχλητική φλυαρία ενός αγνώστου στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου. Η κολλιτσίδα, που ακούει στο όνομα Τέξτορ Τέξελ, αποκλείει σιγά σιγά όλες τους δρόμους διαφυγής στο «θύμα» του, που, ενώ αρχικά δείχνει με κάθε τρόπο την ενόχλησή του, στη συνέχεια παρασύρεται σε μια -εκ πρώτης όψεως- ανούσια φλυαρία, που σύντομα αποδεικνύεται δηλητηριώδης. Το «τσιμπούρι–Τέξελ» -με ακρίβεια και μεθοδικότητα- παγιδεύει το συνομιλητή του σε έναν από εκείνους τους διαλόγους που μπορούν να καταστρέψουν μια ψυχή. Μέσα σε εκατό μόλις σελίδες προλαβαίνουν να αποκαλυφθούν μία αρπαγή, ένας βιασμός και μια ειδεχθής δολοφονία. Κι όλα αυτά ενώ μαίνεται μια ψυχολογική πάλη μέχρι τελικής πτώσεως μεταξύ ηθικής και ενοχής, που οδηγεί με χειρουργική ακρίβεια στον οριστικό διχασμό της ψυχής
.

Οι ήρωες, μέσα σ’ ένα απόλυτα ελεγχόμενο, από τη συγγραφέα, περιβάλλον, έρχονται ουσιαστικά αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό - πανικός, ανασφάλεια, ενοχές, άβυσσος, επιθυμία καταστροφής του άλλου. Τα εργαλεία της αφήγησης, που στηρίζεται στο σασπένς και στις διαρκείς ανατροπές, είναι οι διαδοχικές αποκαλύψεις μυστικών μέσω των αστραφτερών και προκλητικών διαλόγων, σε μια ατμόσφαιρα σκοτεινή και παράλογη, πλασμένη όμως με πολύ μαεστρία. Η συγγραφέας αποφεύγει τις εύκολες συγκινήσεις και τις πολυλογίες σ’ ένα θέμα, που θα μπορούσε να ξεκινήσει από γκροτέσκο και να φτάσει έως το μελόδραμα. Οι χαρακτήρες, μέσα από τις συνεχείς συγκρούσεις και τα διλήμματα, ξεδιπλώνονται σε όλη τους την έκταση, κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα μικρό θαύμα, αφού στη συγγραφέα αρκούν μόλις 100 σελίδες για να τους υπερασπιστεί. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η έντονη θεατρικότητα. Εξάλλου πολλά βιβλία της συγγραφέως έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο, στο θέατρο ακόμα και στην όπερα.

Η στρωτή και σε σωστά ελληνικά μετάφραση δεν προδίδει ούτε το κείμενο ούτε το πνεύμα της συγγραφέως.

Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: Θερμόμετρο (1999), Σιωπηλός επισκέπτης (2000), Φόβος και τρόμος (2002), Μεταφυσική των σωλήνων (2003), Υγιεινή του δολοφόνου (2003).

http://www.adomiel.blogspot.com/

Η ΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ