Καλύτερα τύψεις παρά απωθημένα

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Καλύτερα τύψεις παρά απωθημένα

Συγγραφέας: Νίκος Λαγκαδινός
Τίτλος: «Καλύτερα τύψεις παρά απωθημένα»
Σελίδες: 222
Εκδοτικός οίκος: Άγκυρα
Έτος έκδοσης: 2005
Τόπος έκδοσης: Αθήνα.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΥΨΕΙΣ;

Το βιβλίο του Νίκου Λαγκαδινού, «Καλύτερα τύψεις παρά απωθημένα», εκδόσεις Άγκυρα, έρχεται να μας δείξει μια άλλη πλευρά του δημοσιογράφου, επί χρόνια αρχισυντάκτη και εκδότη του πολύ σημαντικού περιοδικού «Δρώμενα», του οποίου η ύλη ήταν το θέατρο. Πίσω από το θεατρικό συντάκτη κρυβόταν ένας ρομαντικός χαρακτήρας και μια λογοτεχνική πένα. Όσοι τον ήξεραν καλά μπορούσαν να το καταλάβουν.

Σε αυτό το βιβλίο μας φανερώνεται μια εντελώς διαφορετική πλευρά του Νίκου Λαγκαδινού. Στέκεται και βλέπει το παρελθόν, με σκωπτικό βλέμμα, σκέφτεται και κριτικάρει το παρελθόν του, έχοντας όμως ζήσει και βιώσει αρκετά, κατά συνέπεια, φορτώσει πολλά στο θησαυροφυλάκιο των γνώσεων και των εμπειριών του. Με ένα πιο ώριμο βλέμμα θα δει το παρελθόν του και προοδευτικά θα το ανοίξει για να γίνει το παρελθόν του Έλληνα, τουλάχιστον αυτών που έζησαν για τα καλά τη δεκαετία του 1970.

Όλα ξεκινούν από μια οφθαλμαπάτη. Η ζωή βρίσκεται εκεί όπου οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι θεατρίνοι και ακόμη κάποιοι άλλοι, έχουν μια δραστηριότητα τέτοια που όλοι τη φαντάζονται σαν την πεμπτουσία της ύπαρξής μας. Οι ιστορίες του βιβλίου ξεδιπλώνονται μέσα στα όρια που καθορίζονται από τους νόμους της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και του θεάτρου.

Κάπου εδώ, αναζητούμε τους καθημερινούς ήρωές μας, που πεδικλωμένοι στους διασκελισμούς της δουλειάς τους, χάνουν την ευστάθεια της ιδεολογίας τους. Έχουν βιώσει τις κοινωνικοπολιτικές περιπέτειες των τελευταίων σαράντα χρόνων -ανένδοτος αγώνας, αποστασίες, δικτατορία, μεταπολίτευση- και προσπαθούν να σταθούν μέσα στον κόσμο που θέλουν να κριτικάρουν.

Οι προσωπικές εμπλοκές τους στα γεγονότα είναι, τις περισσότερες φορές, σπασμωδικές, ωστόσο δείχνουν να αποκρυσταλλώνουν κάποιες ιδεολογικές συλλήψεις, σε σημείο που κανείς να μην μπορεί να τους επικρίνει. Κάπου κάπου φιλοσοφούν. Οι στοχασμοί τους μπλέκουν με την αναπόληση και έτσι αποκτούν ένα νέο αίσθημα του χρόνου, που καταργεί τη συμβατική διάρκειά του. Μονολογούν για τα έργα του Μπέργκμαν ή του Βέντερς, διαβάζουν Λόρκα, ασχολούνται με την πολιτική και το δωδεκάθεο, ταξιδεύουν στην ελληνική επαρχία, αλλά και στο εξωτερικό, ερωτεύονται συνεχώς και παράφορα, κυκλοφορούν στα μπαρ και πίνουν, στα θέατρα, στα γραφεία των εφημερίδων και των υπουργείων. Άλλοτε είναι πρακτικοί. Πάντοτε όμως παρόντες και συμμετέχοντες μέχρι τέλους.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Παραθέτουμε το βιογραφικό του συγγραφέα.

Ο Νίκος Λαγκαδινός είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε νομικά και θεατρολογία. Εργάστηκε στη ΕΡΤ και έκανε δεκάδες ρεπορτάζ και εκπομπές στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ) και στην τηλεόραση (ΥΕΝΕΔ, ΕΤ-2 και, σήμερα, ΝΕΤ). Επίσης στις εφημερίδες «Ελεύθερη Γνώμη», «Νίκη», «Ενημέρωση», «Βραδυνή», «Ακρόπολις», ενώ διηύθυνε την εφημερίδα «Εξόρμηση», μέχρι το 1997, το περιοδικό «Αγωνιστής» (της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ) και «Μαθητικός Αγώνας» (1974-1976).

Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Θέατρο», «Τετράδια», «Βιβλιοθήκες και Ενημέρωση», «Θ» (του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), «Χρονικά», «Πολιορκία», «Αιολικά Γράμματα», «Ένα», «Δελτίο Δημόσιων Βιβλιοθηκών» κ.ά.

Εκδότης και διευθυντής του θεατρικού περιοδικού «Δρώμενα» και του περιοδικού «Και τέχνες και γράμματα Κ.ΛΠ.». Επιμελήθηκε μεταξύ άλλων τις εκδόσεις «Το όραμα του Ρήγα/Ο Ρήγας στις παραδουνάβιες ηγεμονίες» (έκδοση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων), «Αντίσταση κατά της δικτατορίας 1967-1974», του Παναγ. Κρητικού, «Λέξεις και χρώμα/Σπουδή για το περιβάλλον» (λεύκωμα με χορηγό το θεραπευτήριο «Υγεία» όπου ανθολογούνται χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της νεοελληνικής ποίησης και ζωγραφικής), «Ο Ύλας», της Μάνιας Σεφεριάδη, «Αιγαίο, ελληνισμός μέσα στους αιώνες» (έκδοση του υπουργείου Αιγαίου), «Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου-Μηνύματα 1962-2001»-Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης, Τρίπολη 2001) και τα βιβλία της Λίζας Μιχελή «Η Αθήνα σε τόνους ελάσσονες», «Πειραιάς-από το Πόρτε Λεόνε στη Μαγχεστρία της Ανατολής», «Η Αθήνα των Ανωνύμων», «Αιγαίο», «Προσφύγων βίος και πολιτισμός». Επίσης «Τα τετράδια της Ερατώς» και «Αστυγραφία της ελάσσονας Ασίας».

Υπήρξε σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού (υπουργοί Μελίνα Μερκούρη, Θάνος Μικρούτσικος, Σταύρος Μπένος), καθώς επίσης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεάτρου Τρίπολης (1999-2002). Βιβλία «Μαλλιαροπούλειο θέατρο», «Το θέατρο στον 20ο αιώνα/όροι, θέατρα, σχολές και μικρή βιβλιογραφική καταγραφή», «Αρχαία στάδια/λίκνο του ευ αγωνίζεσθαι», «Το Αιγαίο μέσα στο χρόνο».

Γιάννης Φραγκούλης