30ή ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
3-14 Μαΐου 2007
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Η ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ!!
Επίσημα Εγκαίνια, Πέμπτη 3 Μαΐου, στις 8 το βράδυ

Την Πέμπτη 3 Μαΐου, η 30ή Γιορτή Βιβλίου ανοίγει τις “πύλες” της και, ταυτόχρονα, την τέταρτη δεκαετία της ζωής της! Πολύχρωμη, ολοζώντανη και φωτεινή, γεμάτη θησαυρούς γνώσεων, σκέψεων και ιδεών, δρώμενα και εκπλήξεις, η Γιορτή που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.), από τις 3 έως τις 14 Μαΐου, υποδέχεται όλους τους φίλους της, όπως κάθε χρόνο, στον πανέμορφο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Φέτος, για πρώτη φορά, τα επίσημα εγκαίνια της Γιορτής θα γίνουν την πρώτη μέρα της λειτουργίας της. Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης θα κόψουν την «κορδέλα» των εγκαινίων στις 8 το βράδυ, κάτω από τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου της Αθήνας.
Στην τελετή των εγκαινίων της 30ής Γιορτής Βιβλίου ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών θα τιμήσει με ιδιαίτερη μνεία δύο από τους πρωτεργάτες του θεσμού και διοργανωτές της 1ης Γιορτής του 1978, τους κ. Δημήτρη Παπαδήμα και Γιώργο Δαρδανό.
Στις δώδεκα μέρες της διάρκειας της Γιορτής χιλιάδες άτομα κάθε γενιάς και ηλικίας θα συναντηθούν στον χώρο της, θα ξεφυλλίσουν βιβλία κάθε είδους, που απλώνουν στα 254 περίπτερά της 300 εκδότες από την Αθήνα, ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, θα παρακολουθήσουν εκδηλώσεις και παιδικές παραστάσεις. Ανάμεσα στα άλλα, φέτος, το κοινό μπορεί να δει την έκθεση «Τριάντα χρόνια Γιορτή Βιβλίου», να πάρει μέρος στις συζητήσεις του μεγάλου αφιερώματος «Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου», όπου θα παραστούν προσωπικότητες των Γραμμάτων και των ΜΜΕ, να κερδίσει βιβλία και ταξίδια με το ειδικό κουπόνι της Γιορτής, να συναντήσει πάνω από είκοσι συγγραφείς που θα βρίσκονται εκεί για να υπογράψουν τα βιβλία τους ή για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της, να απολαύσει τρία ξεχωριστά θεατρικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Υπάρχει, λοιπόν, καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε την άνοιξη, από μία βόλτα στον χώρο της Γιορτής, κάτω από τον λόφο της Ακρόπολης;

Τα δώρα της Γιορτής
Φέτος η Γιορτή προσφέρει στο κοινό της, ως δώρο, ταξίδια και βιβλία. Οι τυχεροί θα αναδειχθούν μετά από κληρώσεις. Συγκεκριμένα, η Γιορτή προσφέρει:
1/ Δύο ταξίδια, δύο ατόμων το κάθε ένα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε αντίστοιχους τυχερούς που θα αναδειχθούν με κλήρωση.
Η διαδικασία είναι η ακόλουθη: στην κλήρωση συμμετέχουν όσοι προσκομίσουν στο Περίπτερο της Γραμματείας, στον χώρο της Γιορτής, αποδείξεις αγοράς βιβλίων της ίδιας ημέρας από τα περίπτερα της Γιορτής, αξίας τουλάχιστον 25 ευρώ. Θα συμπληρώνουν τα σχετικά έντυπα και θα κρατούν το ένα στέλεχος από το ειδικό κουπόνι που θα μπει σε κλήρωση. Η κλήρωση αυτή θα γίνει την τελευταία ημέρα της Γιορτής, Δευτέρα 14 Μαΐου, στις 8 το βράδυ. Οι δύο τυχεροί θα έχουν δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια –για δύο άτομα ο καθένας– και τρεις διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο.
2/ Βιβλία αξίας 300 ευρώ σε κάθε μία από έξι κληρώσεις γι’ αντίστοιχα άτομα.
Η διαδικασία είναι η ίδια με την προαναφερόμενη. Οι κληρώσεις θα διεξαχθούν την Παρασκευή 4/5, την Δευτέρα 7/5, την Τρίτη 8/5, την Τετάρτη 9/5, την Πέμπτη 10/5 και την Παρασκευή 11/5, στις 9 το βράδυ. Κάθε ένας από τους έξι τυχερούς θα παίρνει 20 δελτία των 15 ευρώ το ένα, και θα τα ανταλλάσσει με βιβλία συνολικής αξίας 300 ευρώ, βιβλία της επιλογής του και μόνον από τα περίπτερα της Γιορτής.
3/ Βιβλία στο κοινό των χορηγών επικοινωνίας της Γιορτής.
Καθημερινά θα δίνονται βιβλία στο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό κοινό των χορηγών-σταθμών, τα οποία συνιστούν προσφορά των εκδοτών που συμμετέχουν στη Γιορτή.

Υπογραφές συγγραφέων
Αρκετοί συγγραφείς θα επισκεφθούν και φέτος τον χώρο της Γιορτής και θα υπογράψουν αντίτυπα των βιβλίων τους στο κοινό. Οι συγγραφείς, κατά κύριο λόγο, θα συναντούν το κοινό στο περίπτερο του εκδοτικού τους οίκου, εκτός αν αναφέρεται άλλως. Έως σήμερα έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να υπογράψουν βιβλία οι συγγραφείς:

Στο Περίπτερο των Εκδόσεων ΑΓΚΥΡΑ
Το Σάββατο 5 Μαΐου, στις 19:00, θα υπογράψει το βιβλίο του «Μπαϊρακτάρης: Πολιτικοί και Κουτσαβάκηδες» ο Τάσος Κοντογιαννίδης.
Την Κυριακή 6 Μαΐου, στις 11:00, θα υπογράψει το βιβλίο του «Το Παιδί και τα θυμωμένα Αστέρια» ο Πάνος Χριστοδούλου.
Την Κυριακή 6 Μαΐου, στις 19:00, θα υπογράψει το βιβλίο της «Ο Μπαμπάς μου ο Καλός, Μεγάλος, Γκρίζος Λύκος», η Φράνση Σταθάτου.
Το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 19:00, θα υπογράψει το βιβλίο του «Το Υστερόγραφο μιας Συγγνώμης», ο Δημήτρης Βαρβαρήγος.
Την Κυριακή 13 Μαΐου, στις 11:00, θα υπογράψει τα βιβλία της «Μια Αταξία από Αγάπη» και «Το Ξεχασμένο Συρτάρι», η Κατερίνα Μουρίκη.
Την Κυριακή 13 Μαΐου, στις 19:00, θα υπογράψει το βιβλίο του «Η Καρδιά του Δότη», ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.

Στο Περίπτερο των Εκδόσεων ΛΙΒΑΝΗ
Την Παρασκευή 4 Μαΐου, ώρα 19:00 με 21:00, θα υπογράψει το βιβλίο της «Από την Ανατολή στη Δύση» η Μαρίνα Αλεξάνδρου.
Την Τετάρτη 9 Μαΐου, ώρα 19:00 με 21:00, θα υπογράψει το βιβλίο του «Μάγισσες, Φέρτε Βότανα» ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου.
Την Πέμπτη 10 Μαΐου, ώρα 19:00 με 21:00, θα υπογράψει το βιβλίο της «Θυμάσαι;» η Αναστασία Καλλιόντζη.
Την Παρασκευή 11 Μαΐου, ώρα 19:00 με 21:00, θα υπογράψει το βιβλίο της «Ένα Πρωινό» η Μαρίνα Πετροπούλου.

Στο Περίπτερο των Εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Την Κυριακή 6 Μαΐου, στις 20:30, θα υπογράψει βιβλία του ο Πέτρος Τατσόπουλος.
Την Παρασκευή 11 Μαΐου, στις 20:30, θα υπογράψει βιβλία του ο Μάνος Ελευθερίου.

Στο Περίπτερο των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Το Σάββατο 5 Μαΐου, στις 19:30, θα υπογράψει το βιβλίο της «Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι» η Λένα Μαντά.
Την Κυριακή 6 Μαΐου, στις 11:00, θα υπογράψει το βιβλίο του «Τα κουλουβάχατα της Ιστορίας – Η χαμένη σφραγίδα του Ιουστινιανού», ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου.
Την Κυριακή 6 Μαΐου, στις 19:30, θα υπογράψει το βιβλίο της «Δεσμοί Σώματος», η Μπελίκα Κουμπαρέλη.
Το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 19:30, στο περίπτερο εκδηλώσεων της Γιορτής Βιβλίου, θα υπογράψει, το βιβλίο της «Η εταίρα του Μ. Αλεξάνδρου» η Ελένη Τσαμαδού.
Την Κυριακή 13 Μαΐου, στις 11:00, θα υπογράψει το βιβλίο της «Ιστορίες που δεν ξεχνιούνται» η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Οι ώρες λειτουργίας της 30ής Γιορτής Βιβλίου είναι:
καθημερινά από τις 18:00 έως τις 22:30
Παρασκευή & Σάββατο από τις 18:00 έως τις 23:00
και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 14:00 & από τις 18:00 έως τις 22:30.

Στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό επικοινωνιακό μήνυμα της Γιορτής, ο Λάκης Λαζόπουλος απαγγέλλει στίχους Κώστα Καρυωτάκη. Το τηλεοπτικό μήνυμα είναι σε σκηνοθεσία Κώστα Κεκεμένη και παραγωγή Παναγιώτη Παπαχατζή-Γιάννη Ιακωβίδη. Ευχαριστούμε όλους τους δημιουργούς για την προσφορά των μηνυμάτων αυτών προς τον Σ.Ε.Β.Α..

Η 30ή Γιορτή Βιβλίου διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας της φετινής Γιορτής, που είναι η τηλεόραση της ΕΡΤ, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, το περιοδικό ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η εφημερίδα ATHENS VOICE, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΜΕΛΩΔΙΑ FM 99.2, ROCK FM 96.9, 105.5 …ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, 103.7 FM ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS 93.6 FM, 90.2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM, τα περιοδικά ΔΙΦΩΝΟ και ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση (.poema..).

Η Οργανωτική Επιτροπή της 30ής Γιορτής Βιβλίου

Ο Πρόεδρος Τα Μέλη

Δημήτρης Παντελέσκος Ελένη Κανάκη
Θάνος Ψυχογιός

Η ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ!!

30ή ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ