Ο ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΣ

30η γιορτή βιβλίου

"Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου"

«Ηλεκτρονικά Περιοδικά: οπτικές και προοπτικές»

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
μπορεί να υπάρχουν στο διαδίκτυο;

Υφίσταται η περιοδική έκδοση στο διαδίκτυο; Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ανανεώνει ένα ιστοχώρο με περιοδική συχνότητα; Ότι περιμένει, δηλαδή, ένα ή δύο μήνες για να αναφέρει ένα γεγονός που έγινε ένα ή δύο μήνες πριν; Μόνο αν είναι άσχετος και δεν έχει καταλάβει πως λειτουργεί το διαδίκτυο. Και όμως συνέβη και αυτό, στην Έκθεση του Βιβλίου, σε μια δημόσια συζήτηση που είχαν οργανώσει οι εκδότες, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι βγάζουν περιοδικά στο διαδίκτυο.

Με πολύ προσπάθεια κάποιοι από τους ακροατές που ήξεραν, έστω και τα στοιχειώδη για το διαδίκτυο, κατάφεραν να συγκρατήσουν την έκπληξή τους. Το θέμα ήταν η προβολή του βιβλίου μέσα από περιοδικά στο διαδίκτυο!!! Η έκπληξη μας ήταν μεγαλύτερη όταν συνειδητοποιήσαμε ότι όλοι «έβγαζαν» μόνο λογοτεχνικά «περιοδικά», με φωτεινή εξαίρεση τον κ. Μαυρουδή, ο οποίος με το περιοδικό «Tar», ξέφυγε από τη μονοτονία και παρουσίασε το μουσικό «περιοδικό» του. Αργότερα, βέβαια, μετά από παρέμβασή μας, παραδέχτηκε ότι δεν είναι ακριβώς περιοδικό, αφού το ανανεώνει σχεδόν κάθε μέρα.

Πολύ καλός ο ιστοχώρος του Μαυρουδή, το tar σημαίνει στα ιρανικά χορδή, είναι εν πολλοίς αφιερωμένο στην κιθάρα. Μένει όμως μια απορία, αυτή που εκφράσαμε δημοσίως στη συζήτηση που ακολούθησε. Μόνο τα λογοτεχνικά περιοδικά προβάλλουν το βιβλίο; Ή, για να έρθουμε στα «δικά» μας, μόνο οι λογοτεχνικοί ιστοχώροι προβάλλουν το βιβλίο στους υποψήφιους αναγνώστες του; Πολύ παλιότερα, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) τότε, έκανε εκδηλώσεις προσκαλώντας μόνο λογοτεχνικά περιοδικά, με την ίδια ακριβώς δικαιολογία. Με άλλα λόγια, τότε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και σήμερα οι εκδότες υποστηρίζουν ότι τα έντυπα, ηλεκτρονικά ή μη, προβάλλουν το βιβλίο μόνο αν ασχολούνται με τη λογοτεχνία.

Φαίνεται ότι ξεχνάνε να δουν αν και εμείς παρουσιάζουμε βιβλία, όπως ξεχνάνε ότι μια σημαντική ποσότητα εκδοτικής δραστηριότητας αφορά τα δοκίμια, σε άλλους τομείς, όπως στην ιστορία, στη μουσική, στο θέατρο, στον κινηματογράφο κ.λπ. Καιρός είναι να πέσουν οι μάσκες!! Και ο καρνάβαλος της υποστήριξης των «δικών μας» να καεί με τις περίεργες και αξιοθρήνητες αυτές λογικές. Πολύ περισσότερο αν αυτοί που πρωταγωνιστούν σε τέτοιες μαζώξεις είναι δημοσιογράφοι και θα πρέπει να ξέρουν καλά το χώρο. Εκτός και αν δεν είναι. Εκτός και αν είναι διεκπεραιωτές συντεχνιακών λογικών. Δε θα μπούμε στη λογική τους, θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας είτε μας αγνοούν είτε όχι. Η δύναμή μας είναι οι χρήστες-αναγνώστες μας.

Γιάννης Φραγκούλης

http://www.cinemainfo.gr/