Ο κ. Δημήτρης Ραυτόπουλος Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ύστερα από ομόφωνη πρόταση των διδασκόντων του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών, θεωρώντας ότι η πορεία του κριτικού, δοκιμιογράφου και μεταφραστή Δημήτρη Ραυτόπουλου φωτίζει δρόμους και στάσεις ζωής, τον αναγορεύει Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το εξής:

Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγητή Αντώνιο Ρεγκάκο.

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο.

Έπαινος του τιμωμένου Δημήτρη Ραυτόπουλου από την Αν. Καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας Μαίρη Μικέ.

Επίδοση Διασήμων και Αναγόρευση από τον Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγητή Αντώνιο Ρεγκάκο.

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, Δημήτρη Ραυτόπουλο με θέμα: «Το “σφάλμα” της κριτικής μεταξύ θεωρίας και δοκιμής».

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο κ. Δημήτρης Ραυτόπουλος, γεννημένος στον Πειραιά το 1924, εξαίρετο παράδειγμα κριτικής οξύνοιας των μεταπολεμικών χρόνων, καταθέτει από νωρίς τα επιχειρήματά του στην περιπέτεια του κριτικού λόγου στον τόπο μας. Από τα ιθύνοντα μέλη του τολμηρού και καθ’ όλα αξιόλογου περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης (1955-1967), ψυχή του μεταδικτατορικού Ηριδανού, μαχητικός διανοούμενος, αταλάντευτος υπερασπιστής των απόψεών του απέναντι σε εξουσιαστικούς συνθλιπτικούς μηχανισμούς, αρθρογράφος της Αυγής, δοκιμιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής, ο κ. Ραυτόπουλος σε καιρούς αισθητικής και κριτικής ανυποληψίας υψώνει ανάστημα ήθους.

Από τα πρώτα του βιβλία, Οι ιδέες και τα έργα (1965), Τέχνη και εξουσία (1985), Κρίσιμη λογοτεχνία (1986), Σημεία στίξεως (1987), μέχρι τα τελευταία, Άρης Αλεξάνδρου, ο Εξόριστος (1996) και Αναθεώρηση Τέχνης, η Επιθεώρηση Τέχνης και οι άνθρωποί της (2006), ο κ. Ραυτόπουλος με κριτική ευθυβολία αναδεικνύει στη μελέτη κυρίως πεζογραφικών κειμένων αφηγηματικές διεργασίες της ιδεολογίας, αντιστέκεται στα αισθητικά απολιθώματα κομματικών προγραμμάτων, αγωνίζεται για τη δημιουργία κριτικής και ιδεολογικής ανανέωσης και δεν αναγνωρίζει καμιά νομιμότητα επέμβασης και καθοδήγησης στην τέχνη.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.