Αραβική Αναγέννηση
Σύγχρονη Αραβική Λογοτεχνία

Tο τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού, με αφορμή τον ένα χρόνο μετά από to βομβαρδισμό του Λιβάνου, διοργανώνει eκδήλωση με διάλεξη, ανάγνωση ποίησης, μουσική, ποτό και κουβέντα, την Τετάρτη στις 4 Ιουλίου, ώρα 8:30, μέσα στο δροσερό πολυχώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, με τον Iskandar Habache και θέμα:

النهضة العربية،
الأدب العربي المعاصر

Τη διάλεξη με το παραπάνω θέμα πρόκειται να δώσει ο ποιητής, διανοούμενος, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας στην αραβική εφημερίδα Assafir, Ισκάνταρ Χάμπας (Iskandar Habache) ο οποίος έρχεται στην Αθήνα από την οικεία του Σεφέρη Βηρυττό. Μέσα από μια κριτική προσέγγιση του θέματος, ο Ισκάνταρ Χάμπας πρόκειται να θίξει μεταξύ άλλων και την επίδραση της ελληνικής σκέψης στην Αραβική Αναγέννηση και στον Αραβικό κόσμο. Οι πολιτισμικές διασταυρώσεις είχαν αρχίσει με την χώρα των Φοινίκων τότε, όπου γεννήθηκε η γραφή (στην αρχαία Βύβλο) και κατόπιν ήρθε να γονιμοποιηθεί στην Ελλάδα. Ο ομιλητής θα κάνει επίσης παρουσίαση της σύγχρονης Αραβικής Λογοτεχνίας και θα δώσει το ιδιαίτερο στίγμα μιας γραφής που γεννιέται και σφραγίζεται από τους διάφορους πολέμους, της γραφής που σχηματίζει τη λιβανέζικη λογοτεχνία. Δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στο Ρίτσο που έχει επηρρεάσει μια ολόκληρη γενιά ποιητών σ'εκείνη την όχθη της Μεσογείου. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ανάγνωση ποίησής του στην αραβική και στην ελληνική γλώσσα και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήσεις στον ομιλητή. Διαβάζουν ο Ισκάνταρ Χάμπας και ο Σταύρος Στρατηγάκος.

[...] “Βαθιά ανθρώπινος και οικουμενικός, ο Χάμπας καταφέρνει με την παγκόσμια γλώσσα των ποιητών και τους στίχους να αγγίζει τις καρδιές και να εγείρει τις συγκινήσεις πέρα από κάθε σαρκικό και κοινωνικό ανθρώπινο περικάλυμμα”[...] (Μπουμπουλίνα Νικάκη, κριτικός -μεταφράστρια λογοτεχνίας θεάτρου)

Επιμέλεια: Μπουμπουλίνα Νικάκη τηλ: 6974869996, bouboulina.nikaki@gmail.com

Η εκδήλωση θα γίνει στις 4 Ιουλίου στις 8:30, μέσα στο δροσερό πολυχώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24

Φθινόπωρο

Δεν ήξερες πως το παρόν
είναι ένα σύννεφο μόνο
κι ύστερα δεν θα το ξαναδείς ποτέ αυτό
το βράδυ
καμία κίνηση ετούτων των
αιώνων
Μη λες
πως έχεις καιρό
είναι πιο στενή η νύχτα απ' ό,τι
φαντάζεσαι.

Σε μια στιγμή
πέφτει η ώρα του αποχωρισμού

Άκου αυτά τα δέντρα
κάποιος ταράζει τον ύπνο

είναι φθινόπωρο.

Ισκάνταρ Χάμπας (Iskandar Habache)

Απόδοση: Μπουμπουλίνα Νικάκη

ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ