Στην Duong Thu Huong το βραβείο λογοτεχνίας του ELLE

Στη Βιετναμέζα συγγραφέα Duong Thu Huong, για το βιβλίο της No Man’s Land, απονεμήθηκε το έγκριτο λογοτεχνικό βραβείο του γαλλικού περιοδικού ELLE για το 2007. Η 60χρονη Duong Thu Huong, σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, αποτελεί μία από τις πιο ρηξικέλευθες και θαρραλέες φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πρόκειται για την πλέον αναγνωρισμένη συγγραφέα της χώρας της παγκοσμίως, μολονότι από το 1991 της έχει απαγορευτεί ή έξοδος από τη χώρα και τα βιβλία της εκδίδονται μόνο στο εξωτερικό. Μολονότι στα νεανικά της χρόνια έπαιξε ενεργό ρόλο στον πόλεμο του Βιετνάμ και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της, αφού ήταν η μία από τους τρεις μόνον επιζήσαντες μιας κομμουνιστικής ομάδας 40 εθελοντών, μετά τη λήξη του πολέμου, κατά την περίοδο της ανασυγκρότησης του Βιετνάμ, η Huong αντιτάχτηκε στην τυραννική συμπεριφορά του Κομμουνιστικού Κόμματος, κάτι που οδήγησε και στη διαγραφή της το 1989. Εξάλλου έχει φυλακίστηκε για το ιδεολογικό περιεχόμενο των βιβλίων της, που έρχονταν σε αντίθεση με το καθεστώς.

Τα πρώτα της μυθιστορήματα, Journey in Childhood (1985), Beyond Illusions (1987), Paradise Of the Blind (1988) και The Lost Life (1989), που εκδόθηκαν στο Βιετνάμ, είχαν γίνει ήδη τεράστιες επιτυχίες πριν από την οριστική απαγόρευσή τους από τη χώρα. Τα επόμενα βιβλία της, όπως το Νovel Without a Name (1991) και Memories of a Pure Spring (2000), θα εκδίδονται πια μόνον σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικά, το τελευταίο της βιβλίο No Man’s Land (2002), παρά τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει παγκοσμίως, δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ στη χώρα της.

Το Νo Man’s Land πραγματεύεται την τραγική πάλη μιας γυναίκας ανάμεσα στο καθήκον και στον έρωτα, την κραυγή που θρυμματίζεται και θάβεται μέσα στον παραλογισμό ενός πολέμου, το εσωτερικό τοπίο της ξενιτιάς κι τη ραγισμένη εικόνα μιας χώρας που αναζητά τον νέο της ορίζοντα. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στη χώρα το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα που εκδίδεται στα ελληνικά.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ELLE 2007