Λογοτεχνικά Βραβεία του περιοδικού Διαβάζω

Για 10 φορά το περιοδικό Διαβάζω θα απονείμει Λογοτεχνικά Βραβεία αποτιμώντας την εκδοτική παραγωγή του 2006. Η τελετή απονομής θα λάβει χώρα στις 25 Απριλίου 2007. Το Μάρτιο οι επιτροπές που συγκροτήθηκαν ανακοίνωσαν τις μικρές λίστες για κάθε κατηγορία αλλά και το σκεπτικό τους, το οποίο δείχνει περισσότερο απογοήτευση για την περσινή παραγωγή παρά ενθουσιασμό.

Θα δοθούν τα ακόλουθα βραβεία:

Ποίησης
Δοκιμίου
Διηγήματος
Μυθιστορήματος
Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (στη μνήμη Ηρακλή Παπαλέξη)
Εικονογραφημένου παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου
Παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά

Ποίηση

"Η ποίηση και του έτους 2006, κατά γενική ομολογία της επιτροπής, εξακολουθεί να διατηρείται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο από άποψη ποιότητας, παρά τις κάποτε διαφορετικές επιμέρους εκτιμήσεις των μελών της. Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει ότι διαπιστώθηκαν ριζοσπαστικές ή καινοτόμες φωνές στα υπό κρίσιν βιβλία, αλλά ότι η πολυφωνία παλαιότερων, νεότερων και εντελώς πρόσφατων ποιητών δημιουργεί ένα λίαν αξιόλογο πεδίο ποιητικής εκφοράς που συντηρεί υψηλά το μέσο όρο.

Τούτο καταφαίνεται και από το γεγονός πως η επιτροπή, παράλληλα και δίπλα σε γνωστά και καθιερωμένα ονόματα, θεώρησε ως άξιους να συμπεριληφθούν στη βραχεία λίστα και ορισμένους νέους ποιητές οι οποίοι εξέδωσαν το 2006 το πρώτο τους βιβλίο, παρά το γεγονός (και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συχνά στο χώρο της πεζογραφίας) πως η ποιητική καταξίωση κερδίζεται τελικώς με βραδείς ρυθμούς και προϋποθέτει μια επίπονη πορεία.

Η γενική κατάσταση, όπως εξετέθη συνοπτικώς, αποτέλεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο ανταλλάχτηκαν οι γνώμες και οι κρίσεις των μελών της επιτροπής, προκειμένου να καταρτιστεί η βραχεία λίστα η οποία είναι χαρακτηριστικό πως απέβη και η πλέον πολυάριθμη, σε σύγκριση προς τις αντίστοιχες λίστες των άλλων ειδών γραπτού λόγου".

Μικρή λίστα Ποίησης

Ορέστης Αλεξάκης, Θίασος στην εξέδρα, εκδόσεις Γαβριηλίδης
Γιώργος Βέης, Λεπτομέρειες κόσμων, εκδόσεις Ύψιλον
Ζέφη Δαράκη, Ο απέναντι χρόνος, εκδόσεις Νεφέλη
Δημήτρης Ελευθεράκης, Η στέππα, εκδόσεις Νεφέλη
Γιάννης Καρατζόγλου, Αποτελέσματα χρήσεως, εκδόσεις Ίκαρος
Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Σεντόνια της αγρύπνιας, εκδόσεις Μεταίχμιο
Θεώνη Κοτίνη, Ανίδεοι πάλι, εκδόσεις Πλανόδιον
Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Το μαύρο κουμπί, εκδόσεις Κέδρος
Σωτήρης Σαράκης, Η τελετή, εκδόσεις Νεφέλη
Γιάννης Στίγκας, Η όραση θ’ αρχίσει ξανά, εκδόσεις Κέδρος
Μαρία Τοπάλη, Λονδίνο και άλλα ποιήματα, εκδόσεις Νεφέλη
Γιώργος Τσαγκάρης, Ανένδοτοι ήλιοι, εκδόσεις Καστανιώτη

Δοκίμιο

"Δεν είναι εύκολο να αξιολογήσει κανείς τη βιβλιοπαραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς. Το πρόβλημα δεν δημιουργείται μόνο από τον όγκο και το μεγάλο αριθμό των βιβλίων. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που δυσκολεύουν όχι τόσο την ευθυκρισία μιας κριτικής επιτροπής όσο, γενικά, το συνολικό της έργο.

Ίσως, όμως, τα πράγματα να γίνονται περισσότερο δύσκολα, ενδεχομένως και πιο πολύπλοκα, όταν κανείς εντοπίζεται στο χώρο και στην περιοχή του δοκιμίου. Το έργο δηλαδή της κριτικής επιτροπής αντιμετωπίζει και άλλης φύσεως προβλήματα. Καταρχήν, δεν είναι απόλυτα αποσαφηνισμένο τι είδους έργα στεγάζονται κάτω από τον όρο δοκίμιο.

Αυτή, λοιπόν, η κάποια ειδολογική ασάφεια προσδιόρισε, σ’ έναν πρώτο βαθμό, και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα χαρακτηριζόταν ως δοκίμιο ένα συγκεκριμένο βιβλίο. Έτσι, τα μέλη της κριτικής επιτροπής, με ομόφωνη απόφαση, απέκλεισαν καταρχήν από την κατηγορία του δοκιμίου όσες σημαντικές μελέτες ανήκαν αμιγώς στην περιοχή και στο είδος των διατριβών.

Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής, στενεύοντας κάπως την ευρυχωρία του όρου δοκίμιο, συναποφάσισαν ότι τα προς αξιολόγηση βιβλία, στην κατηγορία του δοκιμίου, θα πρέπει: να ασχολούνται και να μελετούν θέματα που σχετίζονται άμεσα με την ευρύτερη περιοχή της λογοτεχνίας· να μη θυμίζουν τη στεγνότητα που συνήθως διακρίνει τις επιστημονικές μελέτες· να έχουν, δηλαδή, ως χαρακτηριστικό εύσημο ένα καθαρά προσωπικό ύφος στο χειρισμό της δοκιμιακής γλώσσας· και, τέλος, μέσα στον ευρύτερο προβληματισμό τους, να κομίζουν νέες θέσεις και να κατακυρώνουν μια καινούργια οπτική.

Με αυτά τα κριτήρια και με αυτές τις βασικές προδιαγραφές καταρτίστηκε, καταρχήν, η μικρή λεγόμενη λίστα για το είδος του δοκιμίου.

Μικρή λίστα Δοκιμίου

Παντελής Βουτουρής, Αγαπημένε μου Ζαρατούστρα: Παλαμάς, Νίτσε, εκδόσεις Καστανιώτη
Σπύρος Λ. Βρεττός, Κώστας Καρυωτάκης: Το εγκώμιο της φυγής, εκδόσεις Γαβριηλίδης
Ελισάβετ Κοτζιά, Ιδέες και αισθητική: Μεσοπολεμικοί και μεταπολεμικοί πεζογράφοι 1930-1974, εκδόσεις Πόλις
Χριστίνα Ντουνιά, Πέτρος Πικρός: Τα όρια και η υπέρβαση του νατουραλισμού, εκδόσεις Γαβριηλίδης
Τζίνα Πολίτη, Περί αμαρτίας, πάθους, βλέμματος και άλλων τινών: Δοκίμια, εκδόσεις Άγρα
Δημήτρης Ραυτόπουλος, Αναθεώρηση τέχνης: Η Επιθεώρηση Τέχνης και οι άνθρωποί της, εκδόσεις Σοκόλη
Έλλη Φιλοκύπρου, Παλαμάς, Καρυωτάκης, Σεφέρης, Ελύτης: Η διαρκής ανεπάρκεια της ποίησης, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Χρήστος Χρυσόπουλος, Το γλωσσικό κουτί: Όψεις της δουλειάς του συγγραφέα, εκδόσεις Καστανιώτη

Διήγημα

"Κρίνοντας από τις συλλογές διηγημάτων του 2006, μπορούμε να επαναλάβουμε κάποιες παρατηρήσεις που τείνουν να ισχύσουν ως μόνιμα χαρακτηριστικά στο σύντομο αφηγηματικό λόγο των τελευταίων ετών, μολονότι ορισμένα από τα βιβλία αυτού του είδους στη χρονιά που πέρασε περιλαμβάνουν πεζά που αγγίζουν στην έκταση τα όρια ενός ολιγοσέλιδου μυθιστορήματος. Χωρίς να υπάρχει κάτι το εξαίρετο στην περυσινή ελληνική διηγηματογραφία, το πιο παρήγορο συμπέρασμα από την ανάγνωσή της παραμένει ότι οι συγγραφείς της διακυβεύουν περισσότερο από όσο οι μυθιστοριογράφοι. Δοκιμάζονται σε μια σχετικά μεγάλη ποικιλία αφηγηματικών τεχνικών, αφήνονται και χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το στοιχείο της φαντασίας, συνδυάζουν με περισσότερο κέφι την ποιητική ρευστότητα του υποκειμενικού χρόνου με την αναλυτική περιγραφή καταστάσεων της συνείδησης και του συναισθήματος. Αν το σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα πάσχει ιδίως στον τομέα της σύνθεσης, με πιο ορατές αδυναμίες τα αναφομοίωτα παραγεμίσματα και τους μετέωρους χαρακτήρες του, το διήγημα με την πυκνότητά του μπορεί να προσφέρει ενδιαφέρουσες λύσεις σε τέτοια προβλήματα".

Μικρή λίστα Διηγήματος

Βασίλης Γκουρογιάννης, Από την άλλη γωνία, εκδόσεις Μεταίχμιο
Μένης Κουμανταρέας, Η γυναίκα που πετάει, εκδόσεις Κέδρος
Παναγιώτης Κουσαθανάς, Μικρό τρίπτυχο του νόστου, εκδόσεις Ίνδικτος
Κώστας Μαυρουδής, Στενογραφία, εκδόσεις Κέδρος
Μαρία Στεφανοπούλου, Ο βράχος στο σύννεφο, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Αργύρης Χιόνης, Όντα και μη όντα, εκδόσεις Γαβριηλίδης

Μυθιστόρημα

"Κοινή ήταν η διαπίστωση μεταξύ των μελών της επιτροπής ότι η έλλειψη πνοής, τα προβλήματα δομής και αφήγησης, η αδυναμία σύνθεσης ενός κόσμου πειστικού και πρωτότυπου ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την πλειονότητα της ελληνικής μυθιστορηματικής παραγωγής για το 2006.

Θέλοντας να αφουγκραστεί τα σύγχρονα ρεύματα, ακόμη κι όταν αυτά είναι "υπόγεια", η επιτροπή έλαβε υπόψη της έργα που δεν εντάσσονται στο κυρίως λογοτεχνικό σώμα, καθώς και έργα που εκδίδονται από μικρούς ή περιθωριακούς εκδοτικούς οίκους. Το γεγονός ότι τέτοια έργα δεν ανιχνεύονται στην τελική λίστα οφείλεται απλώς και μόνο στο ότι δεν κρίθηκαν άξια για να συμπεριληφθούν σε αυτή.

Επίσης, επικράτησε η αντίληψη ότι καλό θα ήταν να δοθεί προτεραιότητα σε νέους ή νεότερους πεζογράφους που έχουν καταθέσει μυθιστόρημα άξιο λόγου, σε σχέση με καταξιωμένους συγγραφείς που θεωρήθηκε ότι είτε επαναλαμβάνονται είτε κατέθεσαν βιβλία που, κατά την άποψη της επιτροπής, δεν προσθέτουν τίποτε στο μέχρι τώρα έργο τους.

Πάντως, το αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιμέρους απόψεων ή γούστων ήταν πιστεύουμε παραγωγικό, ούτως ώστε η τελική λίστα να συνθέτει μια πολυποίκιλη και προκλητική αναγνωστική πρόταση".

Μικρή λίστα Μυθιστορήματος

Νίκη Αναστασέα, Επικράνθη, διά χειρός Αλέξη Ραζή, εκδόσεις Κέδρος
Χρήστος Αστερίου, Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη: Μια αληθινή ιστορία, εκδόσεις Πατάκη
Ελένη Γιαννακάκη, Τα χερουβείμ της μοκέτας, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Νίκος Δαββέτας, Λευκή πετσέτα στο ρινγκ, εκδόσεις Κέδρος
Δήμητρα Κολλιάκου, Θερμοκρασία δωματίου, εκδόσεις Πατάκη
Πρόδρομος Μάρκογλου, Καταδολίευση, εκδόσεις Κέδρος
Μιχάλης Μιχαηλίδης, Νυχτερινή διαδρομή, εκδόσεις Καστανιώτη
Τεύκρος Μιχαηλίδης, Πυθαγόρεια εγκλήματα, εκδόσεις Πόλις
Αντώνης Σουρούνης, Το μονοπάτι στη θάλασσα, εκδόσεις Καστανιώτη
Κοσμάς Χαρπαντίδης, Τα δώρα του πανικού, εκδόσεις Κέδρος

Πρωτοεμφανιζόμενοι

"Για πρώτη φορά στη λίστα των πρωτοεμφανιζόμενων συγκαταλέγονται φέτος συγγραφείς από δύο είδη λόγου: πεζογράφοι και ποιητές. Έως τώρα το βραβείο προοριζόταν μοναχά για πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο. Όμως η επιτροπή έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να αδικείται η ποίηση για χάρη του εμπορικότερου πεζού λόγου. Όσο κι αν είναι δύσκολη η διάκριση του «καλύτερου» ανάμεσα σε δύο τόσο αποκλίνοντα είδη όσο η ποίηση και το πεζό, προκρίναμε την άβολη επιλογή από την έμμεση συμμόρφωση στην εμπορικότητα.

Πρωτοεμφανιζόμενος/η σημαίνει πάντα μια προβολή στο μέλλον, μια εικασία και ένα ρίσκο. Η επιτροπή κρίνει ότι οι επιλεγέντες έχουν όλες τις προϋποθέσεις να αποδώσουν σημαντικό έργο, ενώ ορισμένοι έχουν φτάσει κιόλας σε πολύ υψηλό επίπεδο. Κάποιες αδυναμίες ή ανισότητες είναι απολύτως συγγνωστές για πρόσωπα στην πλειονότητά τους νεαρά".

Μικρή λίστα Πρωτοεμφανιζόμενων

Ζήσης Αϊναλής, Ηλεκτρογραφία, εκδόσεις Γαβριηλίδης
Δημήτρης Ανανιάδης, Ράστερ, εκδόσεις Μελάνι
Γιώργος Γλυκοφρύδης, Ο επιβάτης, εκδόσεις Νεφέλη
Ελευθερία Δημητρομανωλάκη, Η ηγεμονία της ευτυχίας, εκδόσεις Μεταίχμιο
Δημήτρης Καλαβρής, Άγγελος τιμωρός, εκδόσεις Μεταίχμιο
Λένα Κιτσοπούλου, Νυχτερίδες, εκδόσεις Κέδρος
Νίκος Μάντης, Ψευδώνυμο, εκδόσεις Καστανιώτη

Λογοτεχνικά Παιδικά Βιβλία

"Στην κατηγορία Βραβεία λογοτεχνικών παιδικών βιβλίων εντάσσονται οι υποκατηγορίες «Εικονογραφημένο βιβλίο» και «Βιβλία για μεγάλα παιδιά». Στα γραφεία του περιοδικού έφτασε ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων, υποψήφιων για βράβευση, που εκδόθηκαν μέσα στο 2006. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής κατά τις συχνές συναντήσεις τους αποφάσισαν την κατάρτιση «καταλόγων αντιπροσωπευτικών βιβλίων» (short-lists) και για τις δύο υποκατηγορίες. Παρά το ότι η βασική αίσθηση όλων των μελών της επιτροπής πιστοποιεί τη μη συμπόρευση της ποσότητας με την ποιότητα, η επιτροπή προχώρησε στην κατάρτιση των παραπάνω «καταλόγων» με το σκεπτικό ότι χρειάζεται να προβληθούν, έστω σε μια πρώτη φάση, τα βιβλία εκείνα που ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Τα περισσότερα από τα βιβλία που απαρτίζουν τους «καταλόγους» αυτούς, αποδεσμευμένα από τα ονόματα των γνωστών ή νεοεμφανιζόμενων συγγραφέων τους, διακρίνονται για τη θεματική τους τόλμη ή την πρωτοτυπία της έμπνευσης, τους αφηγηματικούς τους τρόπους ή την ποικιλία των τεχνικών που εφαρμόζουν. Πιο συγκεκριμένα, τα βιβλία της (πρώτης) υποκατηγορίας «Εικονογραφημένο βιβλίο» επιλέχθηκαν με κύριο κριτήριο τους ιδιαίτερους τρόπους συνδυασμού του κειμένου με την εικόνα, η συνύπαρξη των οποίων στα συγκεκριμένα βιβλία πραγματεύεται ουσιαστικά τα όρια της γλώσσας και τις λειτουργικές δυνατότητες της εικόνας. Για την επιλογή των βιβλίων της (δεύτερης) υποκατηγορίας «Βιβλία για μεγάλα παιδιά» δεν λειτούργησε τόσο η πρωτοτυπία των θεμάτων, τα οποία στηρίζουν τη μυθοπλασία τους, όσο οι τρόποι χειρισμού αυτών των θεμάτων. Παρόμοιοι τρόποι σε κάποια από τα βιβλία που προτείνονται, υπερβαίνοντας το γνωστό και το συνηθισμένο, συνιστούν το ιδιαίτερο της σύλληψης και καταξιώνουν το πρωτοποριακό της (συγ)γραφής, ενώ αναδεικνύουν συγγραφείς και κείμενα".

Μικρή λίστα Εικονογραφημένων βιβλίων

Νικόλας Ανδρικόπουλος (κείμενα ̶ εικονογράφηση), Παιχνίδια και ψιλικά, εκδόσεις Λιβάνη
Βαγγέλης Ηλιόπουλος (κείμενα ̶ συνεργασία με παιδιά), Γιώργος Σγουρός (εικονογράφηση - συνεργασία με παιδιά), Το παραμύθι της γέφυρας, εκδόσεις Πατάκη
Χρήστος Μπουλώτης (κείμενα), Φωτεινή Στεφανίδη (εικονογράφηση), Η κυρία Μίνα και η άνοιξη, εκδόσεις Λιβάνη
Αντώνης Παπαθεοδούλου ̶ Τερέσα Ινφάντε (κείμενα), Δέσποινα Καραπάνου (εικονογράφηση), Το παρανομύθι, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Πέτρος Πουλάκης (κείμενα), Βασίλης Παπατσαρούχας (εικονογράφηση), Ο Αυτός, εκδόσεις Κάστωρ
Κώστας Πούλος (κείμενα), Σβετλίν (εικονογράφηση), Ο Νίκος και ο λύκος, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Αθηνά Σταμάτη (κείμενα ̶ εικονογράφηση), Τη νύχτα των θαυμάτων, εκδόσεις Κάστωρ
Φωτεινή Στεφανίδη (κείμενα ̶ εικονογράφηση), Κάτι παράξενο απόψε συμβαίνει, εκδόσεις Λιβάνη

Μικρή λίστα Βιβλίων για μεγάλα παιδιά

Βούλα Μάστορη, Μελλόντια, το κορίτσι που γεννήθηκε στο μέλλον: Μικροί χρονοταξιδιώτες, εκδόσεις Πατάκη
Μαρία Παπαγιάννη, Ως δια μαγείας, εκδόσεις Πατάκη
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια, εκδόσεις Ψυχογιός
Μάγδα Πίκη, Σύνθια, εκδόσεις Κέδρος
Γιάννης Ρεμούνδος, Αχ, αυτός ο Όμηρος, εκδόσεις Ψυχογιός
Λίτσα Ψαραύτη, Τάλως, ο χάλκινος γίγαντας της Κρήτης, εκδόσεις Πατάκη

Η ψηφοφορία

Οι επιτροπές των βραβείων έκριναν το σύνολο της βιβλιοπαραγωγής του 2006 ενώ το υλικό τους αντλήθηκε από τους κοινούς καταλόγους της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και του Διαβάζω, όπως δημοσιεύονται στα μηνιαία δελτία που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Έλαβαν, επίσης, υπόψη τους και τις μεμονωμένες παραγωγές όσων συγγραφέων απέστειλαν οι ίδιοι τα έργα τους στη διεύθυνση του περιοδικού. Η ψηφοφορία, που θα κρίνει τους νικητές ανά κατηγορία θα είναι μυστική ενώ το κάθε μέλος της επιτροπής θα αξιολογεί τα βιβλία με σειρά προτίμησης. Έτσι σε μία λίστα βιβλίων το πρώτο βιβλίο παίρνει 10 βαθμούς, το δεύτερο 9, το τρίτο 8 κ.ο.κ. Το βιβλίο λοιπόν που θα συγκεντρώσει το υψηλότερο άθροισμα βαθμών θα είναι αυτό που θα βραβευτεί. Η ψηφοφορία θα γίνει με κλειστό φάκελο ή με email που θα απευθύνεται προς τη δικηγόρο Αθανασία Τριανταφυλοπούλου - Καλλή, η οποία θα αθροίσει τους βαθμούς και θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια ο φάκελος των αποτελεσμάτων, ανά κατηγορία, θα παραδοθεί από τη δικηγόρο στη διεύθυνση του Διαβάζω, σφραγισμένος, λίγο πριν από την έναρξη της τελετής απονομής.

Το βραβείο

Το βραβείο είναι μια γλυπτή σύνθεση του εικαστικού Θανάση Διαμαντόπουλου και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ.

Εξάλλου οι νικητές θα ενισχυθούν από τον ΟΣΔΕΛ με 2.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ημερομηνία που έγινε μέλος του ή υπέγραψε σύμβαση με αυτόν.

Παράλληλα έχει προστεθεί ένα νέο βραβείο, το οποίο θα απονέμεται σε πρόσωπο του χώρου του βιβλίου για να τιμηθεί η διαχρονική προσφορά του. Το βραβείο θεσπίστηκε από την εκδοτική ομάδα του περιοδικού στη μνήμη του Περικλή Αθανασόπουλου, ιδρυτή του περιοδικού Διαβάζω.

Οι κριτικές επιτροπές

Η κριτική επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων Διαβάζω 2007 για την ποίηση, το δοκίμιο, το διήγημα, το μυθιστόρημα και τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

Γιώργος Αράγης, κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής, βιβλιογράφος, Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, Αγγέλα Καστρινάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συγγραφέας, Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, Λευτέρης Παπαλεοντίου, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νικήτας Παρίσης, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας.

Η κριτική επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων Διαβάζω 2007 για το εικονογραφημένο παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο και το λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

Αγγελική Γιαννικοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μένη Κανατσούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σούλα Οικονομίδου, επιστημονική συνεργάτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και Δημήτρης Πολίτης, εκπαιδευτικός.

Από την Adomiel

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ