ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Eλένη Λαδιά - Τα ψυχομαντεία και ο υποχθόνιος κόσμος των Ελλήνων"

2006 GEMA: Αθήνα, σελ, 176 ISBN 960-86910-8-7

Από τις εκδόσεις GEMA κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τα ψυχομαντεία και ο υποχθόνιος κόσμος των Ελλήνων», της συγγραφέως Ελένης Λαδιά.

Η συγγραφέας κάνει μια διαδρομή στο χρόνο περιδιαβαίνοντας το χώρο του αρχαίου κοιμητηρίου του Κεραμεικού. Με ερέθισμα την παροντική μορφή των αρχαίων μνημείων του, ταξιδεύει τον αναγνώστη στα Ψυχομαντεία της αρχαιότητας, μιλά για τον υποχθόνιο κόσμο του Άδη και των νεκρών, και αφηγείται τις πεποιθήσεις για την ψυχή και τα ήθη και έθιμα για τους νεκρούς.

Με συμβούλους τους αρχαίους συγγραφείς, από τον Όμηρο έως τον Πλούταρχο, αλλά και τους νεότερους μελετητές, μας πληροφορεί για το μέγιστο θέμα της ψυχής. Το αίτημα του συγχρόνου ανθρώπου παραμένει το ίδιο με του παλιού: τι συμβαίνει με τη μεταθανάτια περιπέτεια της ψυχής; Υπάρχει η ψυχή και με ποια μορφή; Τι έλεγαν τα Ψυχομαντεία και τα Ονειρομαντεία για όλα αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα, που απασχολούν τη σκέψη κάθε ανθρώπου;

Το σχεδιασμό της έκδοσης καθώς και τα σκίτσα, έκανε ο Στέργιος Δελιαλής.

Η Ελένη Λαδιά γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα πιο γνωστά λογοτεχνικά της έργα είναι: Χάλκινος ύπνος, Αποσπασματική σχέση, Η θητεία, Τα άλση της Περσεφόνης, Η Χάρις, Ποταμίσιοι έρωτες.

Έχει τιμηθεί με Β' Κρατικό Βραβείο (1981) για τον Χάλκινο ύπνο και με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1991) για την Ωρογραφία. Διηγήματά της έχουν μεταφρασθεί στα σλοβενικά, γαλλικά και αγγλικά. Το μυθιστόρημά της Χι ο Λεοντόμορφος στα σερβικά και Η Χάρις στα ρουμάνικα. Οι Ομηρικοί ύμνοι σε μετάφραση Δ. Π. Παπαδίτσα - Ελένης Λαδιά έχουν μεταφραστεί στα φινλανδικά. Άρθρα και μελετήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της χώρας.