30ή ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
3-14 Μαΐου 2007
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Σ.Ε.Β.Α.

30ή ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τριάντα χρόνια Γιορτής, τρεις δεκαετίες δημιουργικής πορείας στην τροχιά του πολιτισμού. Ιδιαίτερα σημαντικός πολιτιστικός θεσμός με έντονη δραστηριότητα, η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει κάθε χρόνο ο παλαιότερος και πλέον ιστορικός σύλλογος εκδοτών της χώρας μας, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.), γιορτάζει φέτος τα τριακοστά γενέθλιά της μαζί με τους φίλους της, από τις 3 έως τις 14 Μαΐου, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Η έκθεση «30 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ» που θα λειτουργήσει σε όλη τη διάρκεια της Γιορτής στο ειδικό περίπτερο των εκδηλώσεων, καταγράφει την ιστορία και την πορεία του θεσμού από το 1978 μέχρι τις μέρες μας, όπως αποτυπώνεται σε αφίσες, φωτογραφίες, καταλόγους, κείμενα κ.λ.π. από το Αρχείο του Σ.Ε.Β.Α..
Η γιορτή θα είναι ανοιχτή για το κοινό, καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 10:30 το βράδυ, την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 6 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ και την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10:30 το βράδυ.

Λίγα λόγια για τον θεσμό της Γιορτής Βιβλίου
Ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών διοργάνωσε την πρώτη Γιορτή Βιβλίου το 1978 στο Άλσος της Κηφισιάς και συνεχίζει ανελλιπώς μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη επιτυχία. Μετά από δώδεκα χρόνια στην Κηφισιά, η Γιορτή μεταφέρθηκε το 1990 στο Ζάππειο και το 1994 στο Πεδίον του Άρεως, ενώ από το 2005 διοργανώνεται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Μεγάλα αφιερώματα, παιδικές παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις, διαλέξεις και εκπλήξεις δίνουν κάθε χρόνο το στίγμα της Γιορτής Βιβλίου, δίπλα στα πολυάριθμα πολύχρωμα περίπτερα, όπου τριακόσιοι εκδότες από την Αθήνα, ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο παρουσιάζουν την πλούσια εκδοτική παραγωγή τους. Επιφανείς Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι –από την Αμερική, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Αίγυπτο κ.λπ.–, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ζωγράφοι, ηθοποιοί, μουσικοί, αρχαιολόγοι, πολιτικοί, κριτικοί, δημοσιογράφοι, καθηγητές, διανοούμενοι και γενικώς προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και συζητήσεις με κεντρικό άξονα το Βιβλίο.
Η πρώτη Γιορτή ήταν αφιερωμένη στα 180 χρόνια από τη γέννηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Ακολούθησαν αφιερώματα στο Παιδί και στο Παιδικό Βιβλίο, στον Έλληνα Αναγνώστη, στον Έλληνα  Συγγραφέα, στην Κυπριακή Λογοτεχνία, στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Καρλ Μαρξ, στα 50 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καβάφη, στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη, στην πόλη των Αθηνών –ως πρωτεύουσας της Ελλάδας, και ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης–, στον εκδότη Φίλιππο Βλάχο, στον Πολιτισμό, στη Μακεδονία και την Κύπρο, στη Ναυτική Παράδοση των Ελλήνων, στο Ηλεκτρονικό Βιβλίο, στην Εκπαίδευση και αλλού.
Από το 1999 σχεδόν κάθε Γιορτή αφιερώνεται στη λογοτεχνία μιας χώρας. Μετά τη Γαλλία ακολούθησε η Γερμανία, η Ισπανία, η Κύπρος και, πέρσι, η Αίγυπτος. Τα συγκεκριμένα αφιερώματα πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των Πρεσβειών και των Ινστιτούτων των αντίστοιχων χωρών, ανοίγοντας δρόμους επικοινωνίας, επαφών και, παράλληλα, προώθησης του Ελληνικού Βιβλίου στο εξωτερικό.
Το 2003, λόγω των πολεμικών συρράξεων στη Μέση Ανατολή, η Γιορτή αφιερώθηκε στην Ειρήνη.
Φέτος, η 30ή Γιορτή Βιβλίου αφιερώνεται στα «Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου».
Ακριβώς λόγω του πανηγυρικού εορτασμού των τριάντα χρόνων του θεσμού, ο ΣΕΒΑ αποφάσισε να διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες θα διερευνηθούν οι σύγχρονοι τρόποι προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Σκοπός της Γιορτής, που το 2007 μπαίνει στην τέταρτη δεκαετία της, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη προβολή και προώθηση του Βιβλίου, αυτής της ανεξάντλητης και αναντικατάστατης πηγής μόρφωσης και ψυχαγωγίας. Η υπογράμμιση του σημαντικού ρόλου του Βιβλίου στην ανάπτυξη του πνεύματος του ανθρώπου και της σκέψης του πολίτη που μοχθεί για την πρόοδο και ανησυχεί για το μέλλον, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στις δύσκολες μέρες μας, μέρες κρίσης πολιτισμών και αξιών. Ταξίδι στη σκέψη, τη γνώση, την ποικιλία απόψεων, μύθων και ιδεών, χωρίς σύνορα, χωρίς τέλος προσφέρει η Γιορτή Βιβλίου που καλεί κάθε χρόνο μικρούς και μεγάλους στον ξεχωριστό κόσμο της.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.)
Ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, το παλαιότερο σωματείο στο χώρο του, ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1922 (με την επωνυμία Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιβλιοπωλών), εκπροσωπώντας ιστορικούς εκδοτικούς οίκους με τεράστια συμβολή στον χώρο των Γραμμάτων, αλλά και νεότερους που έχουν σφραγίσει την πορεία του Βιβλίου στον τόπο μας. Πριν κλείσει η δεκαετία, διοργάνωνε ήδη ή συμμετείχε σε εκθέσεις Βιβλίου και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στις αίθουσες του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» και στο Ζάππειο. Από την επίσημη ίδρυσή του το 1929, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο Σύλλογος μετέχει με επιτροπές του στα Υπουργεία, για την προώθηση των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου και συχνά εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική διάταξη –γι’ αυτό άλλωστε διακόπηκε η λειτουργία του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (Π.Ο.Ε.Β.–1961) και συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και ημερίδες που είχαν σχέση με το Βιβλίο και τη διάδοσή του. Με τη συνεργασία ή όχι κρατικών φορέων, οργάνωνε και συμμετείχε στις διεθνείς εκθέσεις Φρανκφούρτης, Μπολόνιας, Λειψίας, Σόφιας, Μόσχας, Νίκαιας, Βασιλείας και Πλόβντιβ πριν παραχωρήσει την οργάνωσή τους στην Π.Ο.Ε.Β. και πριν από τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), δηλώνοντας, με όσα μέσα διέθετε, την παρουσία της χώρας μας και του Ελληνικού Βιβλίου στο εξωτερικό. Το 1982 διοργάνωσε την πρώτη έκθεση Ελληνικού Βιβλίου στην Κύπρο.
Στα πάνω από ογδόντα χρόνια λειτουργίας του, ο Σύλλογος, εκτός από την προστασία των ηθικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του, συνέβαλε στην ελεύθερη διακίνηση του Βιβλίου, στην προώθησή του στο ευρύτερο κοινό και στην προστασία της πνευματικής μας κληρονομιάς, σε περιόδους δύσκολες στα μεταπολεμικά χρόνια.
Το 1945 ο σύλλογος μετέβαλε την επωνυμία του από «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιβλιοπωλών» σε «Σύλλογος των εν Αθήναις Εκδοτών-Βιβλιοπωλών», το 1973 σε «Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών» και το 2006 σε «Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών».

Η ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ!!

ΜΕΣΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ, ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

30ή ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ